İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2016 11:42
İZMİR Büyükşehir Belediyesi, kente yeni bisiklet rotaları kazandırmak için başlattığı "Yola gel" adlı atölye çalışmalarını Basmane’den sonra Alsancak bölgesi ile sürdürdü. Atölyeden Bistasyon ve Bisiklet Cafe gibi öneriler de çıktı.
Bisiklet kenti hedefi doğrultusunda adımlar atan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni projelerle bu çevreci ve sağlıklı ulaşım aracının daha da yaygınlaştırılması için yoğun tempoda çalışıyor. Kentin kıyılarına bisiklet yolları yapıp, kiralık bisiklet sistemi BİSİM’i kuran Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan bisiklet yollarının kent içerisinde yaygınlaştırılması ve ilçe merkezlerine kıyıdan bisikletle erişimin sağlanması için yeni rota arayışlarını sürdürüyor.
Bu hedef doğrultusunda başlatılan atölye çalışmalarından ilkini İzmir’in tarihi kent merkezini (Basmane bölgesi) bisiklet ağına dahil etmek için düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, ikinci atölye çalışmasını da "Alsancak- Punta bölgesi rotası" olarak gerçekleştirdi.
HER KESİMDEN BİSİKLETÇİ BULUŞTU
Büyükşehir Belediyesi Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü ile Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası Fabrikası’nda gerçekleştirilen iki günlük atölye çalışmasına İzmir’deki aktif bisiklet kullanıcısı olan mimarlık, tasarım ve güzel sanatlar fakülteleri öğrencileri, öğretim görevlileri, İzmirli bisiklet toplulukları temsilcileri, İzmir Bisikletli Polis Birimi temsilcileri ve yerel yönetimlerin ilgili teknik uzmanları katıldı.
4 GRUP 4 TEMA Çalışmanın ilk gününde, belirlenen bölgede bisikletlerle gezerek alan çalışması yapan katılımcılar, daha sonra edindikleri deneyimleri çalışma gruplarına ayrılarak masaya yatırdı. 35 öğrenci ve 9 moderatör gruplara ayrılarak belirlenmiş 4 tema üzerinde fikir ve proje üretti. Birinci grup, Alsancak MİGROS katlı otoparkının ilk katında konumlanabilecek olan Bisiklet Kafe, Tamirhane ve bisiklet park yeri fonksiyonlarını ele alan bir çalışma üretti. İkinci grup, Alsancak Liman bölgesinde Bistasyon adı verilen, bisiklet kullanıcılarının ve İzmir’e bisikletle gelen gezginlerin park, depolama, sağlık ve hijyen ihtiyaçlarını karşılayabilecek tasarımlar üzerine çalıştı. Üçüncü grup, Alsancak Punta bölgesinde bisikletlilerin duraklama, park etme, dinlenme, malzeme, tamir gibi ihtiyaçlarını karşılayabilen kent donatıları üretti. Dördüncü grup ise Alsancak Liman ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki bölgede bisiklet kullanıcıları için alternatif rotalar üzerinde çalıştı.
Atölye çalışmasına
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, İZFAŞ Murahhas Üyesi Gül Şener,
Bisiklet Atölyesi Koordinatörü Dr. Koray Velibeyoğlu, Ulaşım Dairesi Başkanı Fidan
Aslan, Kentsel Tasarım ve Kent Estetiği Şube Müdürü Hasibe Velibeyoğlu, Ulaşım Planlama Müdürü Mert Yaygel, Perşembe Akşamı Bisikletçileri Topluluğu Kurucusu Muhlis Dilmaç, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu kurucusu Sema Gür, bisikletizm.com kurucusu Pınar Pinzuti, bisiklet aktivisti Paolo Pinzuti, mimar Metin Kılıç, İZULAŞ Genel Müdürü Arda Şekercioğlu, İZULAŞ Bisiklet İşletme Sorumlusu Erdem Önen, İzmir Bisikletli Polis Birimi adına Ülkü Cingöz ve bisiklet aktivisti Dr. Serhat Değimli de katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, geliştirilen projelerden "uygulanabilir" olanların hayata geçirilmesi için çalışma başlatacağı bildirildi.
AKADEMİSYENLERDEN DESTEK Atölye çalışmasının moderatörleri ise şu isimlerden oluştu:
Dr. Derya Irkdaş Doğu (İzmir Ekonomi Üniversitesi - Endüstriyel Tasarımcı), Doç. Dr. Deniz Dokgöz (Dokuz Eylül Üniversitesi - Mimar), Yrd. Doç. Dr. Ferhat Hacıalibeyoğlu (Dokuz Eylül Üniversitesi - Mimar), Can Aysan (İzmir Ekonomi Üniversitesi - Endüstriyel Tasarımcı), Murat Arıkut (İzmir Ekonomi Üniversitesi - Endüstriyel Tasarımcı), Ziyacan Bayar (Dokuz Eylül Üniversitesi - Grafik Tasarımcı), Yrd. Doç. Dr. Hilmi Evren Erdin (Dokuz Eylül Üniversitesi - Şehir Plancısı), Yrd. Doç. Dr. Erdal Onur Diktaş (Dokuz Eylül Üniversitesi - Mimar), Dr. Özgür Öztürk (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü - İnşaat Mühendisi)