Güncelleme Tarihi:
Didem Ayas başkanlığında, Ayten Aydın koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek festival kapsamında “geçmişi iyileştirme, medikal yoga, taşların şifalı yönü, müzik ve mantralarla şifa, renklerin hayata etkisi” gibi pek çok ilginç konuda eğitim çalışmaları olacak. Yeşillikler içindeki Yaşam Vadisi’nin yanı sıra Soyer Kültür Sanat Fabrikası’nda da yapılacak etkinlikler 5 Mayıs’ta Hıdırellez Şenliği’yle sona erecek.
Hızır bereket dağıtacak
Hıdırellez’in simgesi Hızır’ın yaşam suyu içerek ölümsüzlüğe ulaşmış, özellikle baharda aramızda dolanarak bolluk ve bereket dağıttığına inanıldığını hatırlatan Ayas, “Hızır, kalbi temiz insanlara yardım eden, hastalara şifa veren, bitkilerin yeşermesini, hayvanların üremesini, şansın açılmasına yardım eder. Biz de bütüne ulaşmak, bir olabilmek için, bolluk bereket içinde sevdiklerimizle, sevenlerle, sevgiyle yolculuğumuza devam ediyoruz. Bunun için ilgi duyan, kendini yenilemek, farkındalık sağlayıp bakış açısını geliştir-meyi seçen herkesi festivalimize bekliyoruz” diye konuştu.
Dilek kurdeleleri KİTVAK yararına
Hıdırellez’in vazgeçilmezi güzel dilekler bu kez şifa bekleyenlere de hizmet edecek. Geliri Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfına (KİTVAK) bırakılacak bağışlar karşılığında alacakları dilek kurdelelerini, festival alanına yerleştirilecek sembolik bir ağaca bağlayacak olan ziyaretçilerin dilekleri, festival sonrası Yaşam Vadisi’nin Kavaklıdere Köyü’ndeki merkezinin bahçesinde büyümeye devam edecek.
Festival programı
Festival, 1 Mayıs’ta Şengül Adsalan Erbaykent’in Soyer Kültür Sanat Fabrikası’ndaki “Aşk” isimli kişisel resim sergisiyle başlayacak. Yaşam Vadisi’nin Kavaklıdere Köyü’ndeki merkezinde 3 Mayıs’ta resmi açılışı yapılacak festival, 4-5 Mayıs’ta eğitim seminerleriyle devam edecek. Festivalde Hintli felsefeci Dada A. Hiranmayananda ile içsel zenginliği artıran “Her yerde sevgi var” mantrasıyla Kiirtan dansını öğrenecek olan ziyaretçiler, Mantra müziğinin Türkiye’deki tek temsilcisi Seda Bağcan ile 4 Mayıs akşamı mantra çalışması yapacak.
Kardeşler buluşuyor
Ayrı düşen Hızır ve İlyas kardeşlerin yeryüzünde buluştuğu gün olarak bilinen Hıdırellez, 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan zaman için kullanılır. UNESCO’nun da “İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi”ne alınması için çalışma başlattığı Hıdırellez kutlamaları kapsamında en bilinen ritüeller gül ağacının altına dilek bırakma, bütün evin temizlenmesi, şifalı yeşil otlarla yemek yapılması, suyu bol yeşil yerlerde zaman geçirilmesi, ateş yakılmasıdır.