Güncelleme Tarihi:
Her türlü sorunun takipçisi olacaklarını ifade eden Yıldırım, "İzmir üretirse şehir kalkınacak ve istihdam artacak. İzmir'in kalkınması demek, Türkiye'nin kalkınması demek. İzmirsiz Türkiye fotoğrafı eksik kalır. Son 10 yıldır İzmir Türkiye'nin gelişmesi ritmine ayak uyduramadı. İzmir'in hak ettiği bu değil" diye konuştu.
Binali Yıldırım, Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KESİAD) üyeleriyle 20'incisi düzenlenen perşembe kahvaltıları toplantısına katıldı. Saygılı Rulman Fabrikası'nda düzenlenen toplantıya, KESİAD Başkanı Aytekin Öztaş, Saygılı Rulman Kurucusu Eflatun Saygılı, Yönetim Kurulu Başkanı Bilal Saygılı, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi (BAYOSB) Başkanı Aydın Telseren, Ege Otomotiv Derneği (EGOD) Başkanı Mustafa İduğ ve Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ile çok sayıda işadamı katıldı.
Kemalpaşa'nın İzmir'in Anadolu'ya ve diğer illere bağlandığı kavşak noktası olduğunu belirten Yıldırım, sanayi, tarım ve tabiat güzeli ilçeye uğramadan İzmir'e gelinmediğini ifade etti. Kemalpaşa ilçesindeki sorunları ve yapılması gerekenleri çok iyi bildiğini dile getiren Yıldırım, "Yiğitler Barajı ile ilgili konuyu biliyorum. Orman ve Çevre Bakanımızla konuyu görüştüm. Yerin jeolojik yapısıyla ilgili bir sorun çıkmış. Teknik çalışmalar yapılıyor. Birde acil olarak OSB'ye tam teşekküllü itfaiye düşünülüyor. Eğer itfaiye yoksa bu büyük bir eksikliktir. Mutlaka tam teşekküllü bir tesis yapılması gerekiyor" diye konuştu.
TEŞVİKLER
İzmir ve Manisa kadar birbirine yakın başka bir kent olmadığını kaydeden Yıldırım, teşvik konusunun da önemine vurgu yaptı. Teşvik konusuna yönelik girişimde bulunduğunu kaydeden Yıldırım, konuyla ilgili çalışma yapacaklarını kaydetti.
İzmir'in potansiyelinin yüksekliğine de dikkat çeken Yıldırım, "Coğrafi konumu, bereketli toprakları, iklim, sanayide gelişmeye yönelik potansiyeli, İzmir'e bu fırsatı veriyor. Biz bu fırsatı ortaya çıkaracak her türlü girişimin öncüsü olacağız. Yatırımcının hayatını kolaylaştıran daha fazla yatırımcı gelmesi için sizlerden biri gibi çalışacağız ve öncülük edeceğiz. Bunun sözünü veriyorum. Afaki bir şey söylemiyorum. 11 yıllık geçmişimi hatırlatarak söylüyorum. Bugüne kadar hiçbir sorunu halının altına süpürmedim. Gelen her türlü sorunu çözmek için inisiyatif aldım. Kendi kapasitemin dışındakiler içinde elimden geleni yaptım. Sanayiciler, ticaret odaları, bizim bu yaklaşımımızı bilirler. Biz bakanlık döneminde en yakın işbirliğini odalarla gerçekleştirdik. Kendi yetkimizin bir kısmını odalara devrettik. 'Bizim yapacağımızı birçok işi siz yapın' dedik. Herşeyi yönetmeye kalkarsanız boğulur gidersiniz. Yetkiyi vereceksiniz ama denetimi de elden bırakmayacaksınız" diye konuştu.
"BİR YERİ YAPARKEN DİĞERİ YIKILMAZ"
Binali Yıldırım, sanayiye verecekleri önem kadar doğa, çevre ve yaşam alanlarını da korumak gerektiğini dile getirdi. Her işi dengede götüreceklerini kaydeden Yıldırım, "Bir yeri yıkıp, diğer yeri yapmak olmaz. İzmir-Ankara yol bağlantısı, Kemalpaşa giriş-çıkışı bunlar ele alınmış konular. Burada trafik sorunu da var, bunu da çözmek için gayret göstereceğiz" diye konuştu. Yıldırım yapılacakları da şöyle özetledi:
"Torbalı'dan Kemalpaşa'ya yaptığımız bölünmüş yolun Ankara asfaltına bağlantısını da yapacağız. Burada ulaşım alt yapısı adına çok ciddi bir sıkıntı kalmayacak. 500'den fazla firmanın olduğu bu bölgede alt yapı sorununun giderilmesi gerekiyor. 3 milyon metrekarelik bir lojistik merkez kuruyoruz. İzmir ekonomisinde, İzmir sanayisinde Kemalpaşa'nın önemi bir kat daha artacak. İzmir'in üreten, ticaretini ekonomisini büyüten merkez yavaş yavaş Kemalpaşa oluyor. Şehrin gelişme aksları da daha sağlıklı planlanacak. Nitelikli ara eleman ihtiyacı da son derece önemli. İzmir'de işsizlik yüksek ama istediğiniz vasıfta işçi de bulamıyorsunuz. Bu nedenle mutlaka meslek okullarının, teknik liselerin, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın yeni uygulaması var. OSB'lere meslek okulları kuruluyor. Bunların belirli teşvikleri var. Bu kapsamda Kemalpaşa'ya kurulacak. TOBB organize ettiği bir proje. Bunların ötesinde daha kısa süreli meslek edindirme merkezleri açacağız. 10-12 OSB'de bunları yaygınlaştıracağız ki nitelikli ara
eleman ihtiyacı karşılansın. Aynı zamanda istihdama de ciddi bir katkı sağlamış olacak."
KEMALPAŞA PROJELERİ
Yüzyılın Şehircilik Hareketi "Hayat İzmir" başlığı altında birçok proje hazırladıklarını sözlerine ekleyen Yıldırım, projelerin merkez ve 30 ilçesini kapsadığını anlattı. Yıldırım, şöyle devam etti:
"3 milyon metrekare lojistik merkez yapıyoruz. Bunun ihalesi yapıldı ve yapımı devam ediyor. Çandarlı'ya bağlantısı sağlanacak. TCDD alt yapı Genel Müdürlüğü'nün çalıştığı proje budur. Bu iki konuyu birbirine bağlamamız gerekiyor. Yatırımları da bu kapsamda yapacağız. Turgutlu'dan sonra ana hattı Çandarlı'ya bağlayacağız. İstiklal mahallesine meslek edindirme merkezini kuracağız. Teşvik sorunu da bizim gündemimizde ve önemli görüyoruz. Kemalpaşa pazar yeri sorunlarını da çözeceğiz. Otopark ihtiyacı var. İlk etapta Kemalpaşa'ya 250 araçlık kapalı otopark planlaması yapılacak."
"VİZYONUMUZ ORTAK AKIL"
Yerel yönetimler ile şehir sakinleri arasındaki ilişkinin son derece önemli olduğunu söyleyen Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her zaman iç içe beraber olacağınız, her sorununuzda her etkinliğinizde beraber olacağınız bir belediyecilik vaat ediyoruz. Sadece seçim kampanyalarında değil, 7/24 kapılarını hemşehrilerine açık tutan bir belediyecilik vizyonumuz var. Bunu gerçekleştirdiğimizde bugün konuştuğumuz sorunların hiç birisi olmayacak. Sokakta karşılaştığımızda insanların "işlerimizi halledemiyoruz, artık illallah diyoruz' sözlerini duyuyoruz. Sebebi ne olursa olsun bu olmamalı. İnsanlar cevabını almalı ve belirsiz bekleyişten kurtulmalı. İdare ile aranızdaki güven zedeleniyor. Belediyecilik her an her yerde sizinle beraber olan, sizlerle sürekli istişare eden anlayışta olmalı. Belediye başkanının görevi sadece çöp toplamak, kaldırımları değiştirmek, sokakları süpürmek, çiçek dikmek değil, belediyenin görevi aynı zamanda sosyal hayatı, ekonomik hayatı, kültürel hayatı geliştirecek projelere başvurmak, yurt içinde ve yurtdışında şehrinin tanıtımı ve bir anlamda yatırımcıyı seferber etmesidir. Bakanlığım dönemimde Avrupa'dan onlarca belediye başkanı geldi. Şehrin ekonomisinin canlanması için uçuş istediler. Belediye başkanlığını temsil makamı değil, istihdam, ekonomi, sosyal, kültürel, yaşlı, kadın, çocuk ve engellerinden sorunlu ve onların meseleleriyle sürekli dertlenen makam olarak görüyoruz. Sürekli sizlerle konuşarak, fikirlerinizi alarak adım atacağız. Herhangi bir konuda Kemalpaşa'da herkes aynı fikirdeyse, şu proje yapılsın veya yapılmasın onu uygularız."
KESİAD Başkanı Aytekin Öztaş, bölge sanayisinin gelişmesine katkı sağlayacak gelişmeler içinde olacaklarını söyleyerek, KOSBİ'de 470 firmanın faaliyet gösterdiğini ve 22 bin kişinin istihdam edildiğini kaydetti. Binali Yıldırım'ın bakanlığı döneminde Türkiye de son derece önemli ve dev projelerin hayata geçirilmesini sağladığına dikkat çekti.