Güncelleme Tarihi:
Yasayla birlikte en çok değişiklik Ege’de oldu. İzmir’e kırsaldan 9 ilçe (Kınık, Kiraz, Bergama, Dikili, Beydağ, Çeşme, Karaburun, Tire ve Ödemiş) eklendi. Bölgede ise Aydın, Balıkesir, Denizli, Manisa ve Muğla ‘büyükşehir’ yapıldı. Balıkesir’e Karesi ve Altıeylül, Denizli’ye Merkezefendi ve Akköy (Pamukkale), Manisa’ya Şehzadeler, Yunusemre ve Köprübaşı, Muğla’ya Seydikemer, Aydın’a da Efeler ilçeleri eklendi. Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, “Yeni sistem bazı kentlerde sandık sonuçlarını etkiledi” yorumları yapıldı. Büyükşehir adaylarına kırsal kesimden de oy gelirken, bu oyların genellikle AK Parti ve MHP’den yana olduğu belirtildi. Örneğin; CHP, İzmir’de Kınık ve Ödemiş’i AK Parti’ye, Kiraz’ı ise MHP’ye kaptırdı. AK Parti, kırsal oyların çoğunlukta olduğu Balıkesir’i MHP’den aldı.
AK Parti, Manisa’da seçimi kazanamasa da oyları arttı. Siyaset bilimci, Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Tosun, il il Ege’yi değerlendirdi:
İZMİR: İzmir’de yeni yasanın seçim sonucunu çok belirleyici olduğunu düşünmüyorum. Yeni yasa AK Parti’nin oy oranlarında ciddi oy artışına yol açmamış görünüyor. İzmir’de kırsal ve kentsel seçmen oranı arasında büyük fark var. Kırsal seçmen yüzde 10, kentsel seçmen yüzde 90... Kınık ve Ödemiş’te etkili olmuş olabilir ancak Kiraz’da aday faktörü de çok önemli. MHP oylarında yine de artış görünüyor. Bu da İzmir kırsalında seçmenin daha milliyetçi olmasıyla ilgili olabilir.
AYDIN: Büyükşehir olması çok etkili olmadı. Ancak yine de Özlem Çerçioğlu’nun oyları beklenenin altında kaldı. Aydın kırsalında ılımlı muhafazakar seçmen MHP ve AKP arasında dağılmış durumda. Bu da oylarda küçük de olsa bir sapma yaptı.
DENİZLİ: Burada kırsal kesim, daha ekonomik refleks göstermiş görünüyor. AKP diğer illere oranla burada daha çok zorlandı. Uygulanan ekonomik politikaların memnun etmemesiyle ilgili olabilir. AKP’nin Orta Anadolu’daki İslam üzerinden oylarını koruması etki etmemiş gibi bir tablo var. Makasın daralması bununla ilgili olabilir. Ege’nin güçlü sanayi kentlerinden biri. Son dönemde Ekonomi Bakanı’nın bu kentten yapılması da tesadüf değil. Kan kaybı fark edilmiş olabilir.
BALIKESİR: Balıkesir’e baktığımızda yeni yasayla iki ilçe yapılmış. Karesi ve Altıeylül. Bunlarda dikkat çeken şey AKP’nin kendi il ortalamasının 7 puan üzerinde oyu var. Yüzde 38.99 oy almıştı. Burada oy ortalaması yüzde 45. Yeni ilçelerde AKP’ye yönelik seçmen var. Bu bir faktör olabilir. Bir de Balıkesir’in yüzde 65’i kırsal, yüzde 35’i kentsel seçmen. Burada etkili olmuş görünüyor. 2009’la karşılaştırdığımızda net biçimde MHP oylarında gerileme var. Bu gerilemenin muhtemel nedeni MHP seçmeninin AK Parti’ye oy vermesi de olabilir. Balıkesir kırsalında seçmen daha muhafazakar oy verme davranışında. Bursa’ya daha çok yakın eğilimde.
MANİSA: Manisa, Balıkesir gibi değil. Daha yumuşak bir muhafazakarlık var. Dolayısıyla AKP kırsaldaki oyları toparlayamamış görünüyor. Balıkesir’le karşılaştırınca daha az kırsal seçmen var. Bu da sandığa yine MHP üstünlüğü olarak yansımış. Merkezde çok fazla bir değişikliğe neden olmamış.
MUĞLA: Burada yeni sistem belirleyici olmadı. Muğla kırsalında Batı’ya açık, soft (yumuşak) milliyetçi muhafazakar bir kitle var. AKP dindarlık anlayışına sert bir karşılık var. Muğla’nın kırsal seçmeninin turizm üzerinden Muğla ile ilişki kurması etkili oldu. Her aileden hemen hemen bir birey turizmle ilgili. Turizm, Batı’ya açık olma seçmen eğilimlerini kırsalda değiştirmiyor. Kırsal-kentsel seçmen açısından ayrım yok. Buralarda daha çok aday faktörü önemli.