Güncelleme Tarihi:
Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısıda 2012/13 ihracat sezonu Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin geleneksel hale getirdiği “Yeni Sezona Birlikte Merhaba Kokteyli” ile başladı.
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği tarafından Swissotel’de gerçekleşen gecede Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öz, 150 bin üretici ailenin 100 binin üzerinde istihdam sağladığına dikkat çekti. Öz, Türk kuru meyve sektörü olarak 120 ülkeye ihracat yaptıklarını ve çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirden oluşan 3 ana mal grubunda üretim ve ihracatta dünya lideri olduklarını söyledi.
İmza kampanyası
Sektörün 2023 yılında 3 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedeflediğini, ayrıca kuruluş çalışmaları son aşamada olan Kuru Meyve Tanıtım Grubu ile Çin, Hindistan, Rusya gibi büyük pazarlara açılacaklarını aktaran Öz, kuru incirde ilk yükleme tarihinin Ekonomi Bakanlığı tarafından 21 Eylül olarak belirlendiğini, fakat ihracatçılar olarak 24 Eylül’de ısrarcı olduklarını kaydederek, bu konuda imza kampanyası düzenlediklerini dile getirdi.
İHRACAT MİKTARI
Türkiye, geride kalan 2011/12 ihraç sezonunda, çekirdeksiz kuru üzümde yaklaşık 215,5 bin ton ürün karşılığı olarak 520 milyon dolarlık; kuru kayısıda, 96 bin tonluk ürün karşılığı yaklaşık 323 milyon dolarlık, kuru incirde 5 Eylül 2012 itibariyle yaklaşık 49 bin ton ürün karşılığı 162 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.