Güncelleme Tarihi:
ÇOCUKLUĞUMUZDA büyüklerimiz süt içmenin faydalı olduğunu, hergün süt içmek gerektiğini söyleyip durmuştur. Bu yüzden bizler de kendi çocuklarımıza süt içirmek için elimizden geleni yaparız. Peki, süt gerçekten bu kadar önemli bir besin mi? Ya da süt içmeli derken bilinçli miyiz? Sütün içinde neler var da bu kadar değerli?
SÜT, protein-karbonhidrat-yağ dediğimiz üç önemli enerji kaynağını en dengeli biçimde içeren bir besin. Hergün en az bir bardak süt almalıyız. Sütte fazlasıyla bulunan kalsiyum 25 yaşına kadar kemiklerde depolanabiliyor. 40 yaşından itibaren de özellikle menopoza giren kadınlarda östrojen hormonunun azalmasıyla kemiklerden çekilmeye başlıyor. Bu nedenle genç yaşlarda alınan fazla kalsiyumu depolama şansı var. İleri yaşlarda ise fazla alınan kalsiyum yarar yerine zarar getirebilir. Çünkü süt aynı zamanda doymuş yağ ve kolesterol da içeren hayvansal bir besin.
PEKİ, süt sevmeyenler ne yapsın? Neyse ki onun yerini tutan yiyecekler var. Süt kadar kalsiyum içeren yoğurt, peynir, çökelek, kuru baklagiller, fındık, ceviz, tahin pekmez de kalsiyumun ikinci derecede kaynaklarıdır.
SÜT içmeyen çocuğumuzun kalsiyum gereksinimini sütlü-yoğurtlu çorbalar, baklagil ve sebzeyi birlikte kullandığımız yemeklerle karşılayabiliriz. Ayrıca sütten hazırlayacağımız hafif tatlı ve dondurmalar da çocukların hoşuna gidecek seçeneklerdir. Böylece onu çikolata, şeker, yağlı hazır tatlılardan ve pastalardan uzaklaştırarak bir taşla iki kuş vurmuş olacaksınız. Unutmayın ki beslenme alışkanlıkları küçük yaşlarda edinilir ve oluşacak damak zevki tüm yaşamımız boyunca sürer.
İşte size sütlü bir tatlı örneği olarak Yaz Dondurması Prenses
MALZEMELER:
3 kahve fincanı un
10 yemek kaşığı şeker
125 gram margarin
1 kilo süt
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı kakao
1 adet yumurta
YAPILIŞI:
8 yemek kaşığı şeker, un vanilya ve süt muhallebi kıvamında pişirilir. Mikserle sakız kıvamına gelene kadar yaklaşık 10 dakika çırpılır. Tepsi ıslatılıp muhallebi dökülür. Diğer yanda 2 yemek kaşığı şeker, 1 yumurta, kakao ve eritilen margarin çırpılıp muhallebinin üzerine dökülür. Hindistan cevizi, ceviz gibi malzemelerle süslenip, donana kadar derin dondurucuda vela bir iki gece buzlukta bekletilip soğuk olarak servis yapılır.
Bize bu tarifi yapan Sema Gündoğdu'ya teşekkür ediyoruz.