Yavaş şehirde enerjik kalkınma

Güncelleme Tarihi:

Yavaş şehirde enerjik kalkınma
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2016 16:17

Cittaslow (yavaş şehir) unvanlı Seferihisar’ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçe ekonomisine farkındalık getirecek çalışmalarıyla bölgenin kalkınmasını amaçlıyor.

Haberin Devamı

Yavaş şehirde enerjik kalkınma

YERELDEN kalkınma hedefiyle hareket eden Türkiye’nin ilk sakin şehri Seferihisar’ın Belediye Başkanı Tunç Soyer, hem zeytin üreticisini hem de ilçe sakinlerini mutlu edecek bir adım attı.Bölgede yaşı 500 ile bin arasında değişen zeytin ağaçlarını tespit eden Başkan Soyer, antik ağaçlardan elde edilen 2 tonluk zeytinyağını nisanda düzenleyeceği müzayede satmaya hazırlanıyor. Bölgenin önemli bir değeri olan mandalinada başlattığı kooperatifleşme hamlesini enerji sektörüne de taşımayı planlayan Soyer, belediyenin yüzde 50 ortak olacağı kooperatif ile rüzgar ya da güneş enerji santrali kurmayı planlıyor. 

Haberin Devamı

Yavaş şehirde enerjik kalkınma

Rüzgara artık bakmayacağız

Enerji kooperatifi kurma fikrinde bölgeye son dönemde bu alanda yapılan yatırımların etkisi olduğunu söyleyen Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Birçok firma bizim ensemizden esen rüzgarı, tepemizde parlayan güneşi paraya çeviriyor. Güçlü bir rüzgar koridorumuz var. Ama bunu bugüne kadar değerlendiren olmamış. Şimdi biz kamu kurumu olarak böyle bir adım atacağız. Yüzde 50 ortak olacağımız bir kooperatif kuracağız. Şuan çalışmalar sürüyor. Bütçesi belli değil. Siyasi ayrışmalardan uzak, tüm Seferihisarlıların ortak bir paydada buluşacağı bir yatırım hamlesi bu. Güneş ya da rüzgar enerji santrali kuracağız. Temiz bir enerjiden gelir elde edeceğiz. Bu kooperatifi bu yıl hayata geçirmek istiyoruz” dedi.
Özellikle son dönemde RES’lere yönelik çevrecilerin tepkilerine de değinen Soyer, “Fosil yakıt kullanmak istemiyorsak, karbon ayak izimizi azaltmak istiyorsak, rüzgar ve güneş enerjisinden faydalanmak gerekiyor. Artık rüzgar esecek ve biz bakmayacağız. Onu enerjiye, gelire çevireceğiz” ifadesini kullandı.

Alım garantili ürün

Köylünün köyünde kalkınması adına çalıştıklarını söyleyen Tunç Soyer, “Bu kapsamda belediyeden kiraladığımız jeotermalle ısınan bir seramız var. Burada kuşkonmaz, salebin yanında minyatür sebzeler yetiştireceğiz. Köylüye model olsun istiyoruz. Katma değerli ürünler olacak ve belediye olarak da alım garantisi vereceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yavaş şehirde enerjik kalkınma

Antik zeytinyağları müzayedede satılacak

Zeytin üreticisine yönelik de önemli hamleler yaptıklarını belirten Tunç Soyer, Büyükşehir Yasası ile birlikte köylerden belediyelere devreden mallar arasında bir de zeytinyağı fabrikası bulunduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Beyler Köyü Zeytinyağı Fabrikası’nı tekrar ayağa kaldırdık. Normalde zeytin üreticisi fabrikaya zeytinini teslim ettiğinde yüzde 15’ini işletme alır, geri kalan yağı üreticiye verir. Burada yaptığımız alımlarda bunu yüzde 8’e düşürdük. Bu uygulama, diğer fabrikalara da örnek oldu. Bunun yanında Seferihisar’da 150’nin üzerinde 500, 35-40 tane de bin yaşında zeytin ağacı tespit ettik.Bu ağaçların zeytinyağlarınıayrı sıktırdık. Şimdi kimi şişeninüzerine ‘bu zeytinyağı FatihSultan Mehmet’in İstanbul’ufethettiği yıldaki ağaçtan eldeedildi” gibi yazılar yer alacak. 2ton antik yağımız var. Bunlarınisan ayında düzenleyeceğimizetkinlikte müzayede yöntemiylesatışa çıkaracağız. İyi bir şeyyapalım istedik”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!