Yatırımını kriz öncesinde yaptı

Güncelleme Tarihi:

Yatırımını kriz öncesinde yaptı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2009 00:00

Geride bıraktığımız yıl şirketler ekonomik krizle boğuşurken, planladığı tüm yatırımlarını kriz öncesi hayata geçiren Arkas, aktif büyüklüğünü de 1.5 milyar doların üstüne çıkardı.

Haberin Devamı

CİROSUNU 2007 yılına göre yüzde 15 oranında yükselten Arkas, 2008 için planladığı tüm temel yatırımlarını hayata geçirdi. Yatırımlar toplamı ile aktif büyüklüğünü de 1,5 milyar doların üzerine çıkardı. Marport’ta altyapı-ekipman yatırımları tamamlanırken, Türk bayraklı Arkas Deniz Ticaret Filosu’na yeni inşa edilen iki gemi daha katıldı. Arkas’ın gemi sayısının 25’e ulaşmasıyla Türk deniz ticaret az konteyner gemi sayısına sağlanan katkı da yüzde 57’ye çıktı.

Hizmet ağı oluşturdu

Arkas’ın armatörlük şirketi EMES’in 1996 yılından beri sürdürdüğü feeder taşımalarını 2008 yılında kurulan EMES Feedering üstlendi. Hat taşımaları ve feeder fonksiyonları ayrılarak daha etkili bir hizmet ağı oluşturuldu. EMES Feedering ana aktarma limanları ile Akdeniz ve Karadeniz limanları arasında haftalık servislerle feeder konteynerleri taşımaya başladı. EMES’in, denizcilik sektörü piyasa araştırma kuruluşu Dynamar B.V.’nin Ekim 2008 raporuna göre dünyanın en büyük konteyner hatları arasında dünya ligi sayılan sıralamada, bir önceki seneye kıyasla 46’ncı sıradan 36’ncılığa yükseldiği bildirildi.

5 YENİ ŞİRKET

Haberin Devamı

Dış ticaretteki gelişmeler, buna paralel olarak ortaya çıkan ihracat ve ithalat müşterilerinin taşımacılık konusundaki ihtiyaçları doğrultusunda birçok yeni yapılanmaya giden Arkas, 2008 yılında, yurtdışında beş şirket kurdu. 2008’de yurtdışında hizmet vermeye başlayan Arkas şirketleri arasında EMES Feedering’in yanısıra İtalya’da EMES acenteliği yapan Cenova merkezli Arkas Italia da yer aldı. Ukrayna’da Hapag-Lloyd’u temsil etmek üzere Overseas Transport, lojistik konularda faaliyet gösteren Arlogic kurulurken, Romanya’da Hanjin Shipping acentesi olarak Arkas Dacia hizmete girdi.

YENİ YAPILANMA

Yurtiçinde yeni bir yapılanmaya giden Arkas, geçen ay Arkas Anadolu Lojistik şirketini kurdu. Lojistik hizmetler veren Arkas şirketlerinin müşteri kontak noktası görevini üstlenen Arkas Anadolu Lojistik, demiryolu ve karayolu bağlantılı denizyolu taşımacılığı, depolama ve dağıtım hizmetlerini tek elden yürüterek rekabetçi fiyatlarla çözüm geliştirmeye başladı. 2008 yılında lojistik alanındaki yatırımlar da sürdü. Ekipman olarak Arkas Ulaştırma filosuna 31 çekici, 3 sidelifter, 4 tipping şasi eklenirken tüm ekipman toplamı 932 oldu. Ar-Gü 30 yeni vagon satın alarak 501 vagona ulaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!