Yatağan’da çimento isyanı

Güncelleme Tarihi:

Yatağan’da çimento isyanı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2008 00:00

Muğla Yatağan’ın Deştin Köyü’nde, mahkemenin ÇED raporunu iptal etmesine rağmen temeli atılan ve çam ormanları arasına kurulmak istenen çimento fabrikası tepkilere neden oldu.

MUĞLA Yatağan’ın Deştin Köyü sınırlarındaki asırlık çam ağaçları arasına kurulmaya çalışılan çimento fabrikasına isyan dinmiyor. Deştin Vadisi’nin Tekağaç Mevkii’nde 250 dönüm araziye Adaçim Çimento ve Beton Sanayi’nin kurmak istediği çimento fabrikasının ÇED raporu alınmamasına rağmen inşaatının devam ettiğini belirten 80’e yakın köylü ve çevreci eylem yaptı.

Deştin, Esenköy, Alaşar ve Şeref köylerinin oluşturduğu Deştin Çevre Platformu’nun düzenlediği eyleme Türkiye Yeşiller Partisi Eş Başkanı Bilge Contepe, Bodrumlu çevreciler, Yatağan Çevre Platformu Sözcüsü Ziya Alpözen ve Deştin Muhtarı Dursun Üstün de destek verdi. Deştin Vadisi’ne gelen eylemciler, "Bilime saygı duyulsun yargı kararları uygulansın", "çimento ormanı, tarımı, insanı öldürür", "Deştin Acarkent olmayacak", "İnadına Deştin Fasulyesi", "Çimento Değil Organik Tarım", "Biz Boş İşlerle Uğraşmıyoruz", "Yok Etme Doğayı Bozma Ormanı" yazılı pankartlar taşıdı.

İşçilerle gerginlik

Protestocular çimento fabrikası inşaatına yaklaşırken şantiyeden çıkan 8 - 10 işçi, köylü ve çevrecilerle tartıştı, gazetecileri de bölgeden uzaklaştırmaya çalıştı. Bir şantiye yetkilisi, "Boş işlerle uğraşıyorsunuz, fabrikanın kurulması benim ve çocuklarımın geleceği için iyi" dedi. Köylüler de "Fabrikada 100 kişi çalışacak, bölgede ise 7 bin köylü var. Rant uğruna siz de sömürüleceksiniz, yörenin insanı da" yanıtını verdi.

Deştin Çevre Platformu adına basın açıklaması yapan sınıf öğretmeni Mehmet Uyan, şunları söyledi:

"İki yıl önce köyümüze kurulmaya başlayan çimento fabrikası ile ilgili asla görüşümüzü sormadılar. Kurulma aşamasında ilgili valilik ve bakanlıklara sürekli itiraz ettik, dava açtık. Aldıkları ÇED raporunu Muğla Bölge İdare Mahkemesi’nde iptal ettirdik. Fabrika yargı kararına rağmen faaliyetini sürdürüyor. Geçim kaynaklarımız elimizden alınarak ölüme terk edilmek isteniyoruz. Biz de bu ülkenin vatandaşlarıyız ve kanunlara uyuyoruz. Şirket yetkilileri ve devlet görevlileride verilen yargı kararlarına uysun. Fabrika, zeytinlerimizi, mantarlarımızı, ormanımızı yok edecek. İnsan sağlığına son derece olumsuz etkileri olacak."

Uluslararası platform

Yeşiller Partisi Türkiye Eşbaşkanı Bilge Contepe de Avrupa’nın terk ettiği çöp teknolojilerinin Türkiye’de cennet ormanlara kurulmak istendiğini belirterek şöyle konuştu:

"Köylülerin yaşamı tehlikeye atılıyor. Köylünün çimento fabrikasına değil, tarlasındaki ürünün desteklenmesine, yöre zenginliğinin artırılmasına ihtiyacı var. Sömürü ve rant düzeninin bir parçası olan çimento ve benzeri fabrikalar sadece Yatağan köylülerine değil turizmin cennet köşelerinden tüm Muğla ilçelerine büyük zarar verecek.

Kyoto’ya aykırı

Yatağanlı termik santrallerle uğraşırken bir de şimdi çimento fabrikaları çıktı. Kyoto Sözleşmesi’ne de aykırı bu fabrikanın tüm hukuk kararlarına rağmen kurulmak için inat edilmesi durumunda konuyu uluslararası çevre platformları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götürmekten çekinmeyeceğiz."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!