Güncelleme Tarihi:
MUĞLA'nın Marmaris İlçesi Hisarönü Köyü Azmak Mevkii'nde Karsan Karadeniz Kimya ve Gıda Ltd. Şti. tarafından yapılmak istenen Yat Limanı ve Çekek Yeri Projesi iptal edildi. Kararı Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Uğur açıklarken, projeye karşı çeşitli kampanyalar başlatan çevreciler sonuçtan memnun oldu.
Marmaris İlçesi'ne 20 kilometre uzaklıkta bulunan Hisarönü Köyü'ndeki Azmak mevkisine 600 yat kapasiteli marina ve çekek yeri yapılması için Karsan Karadeniz Kimya ve Gıda Ltd. Şti. geçen ay başvuruda bulundu. ÇED duyurusunun Hisarönü muhtarlığında askıya çıkmasından sonra çevreciler harekete geçti. Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, köye giderek kahvehanede toplantı yaptı ve imza topladı. Ersan'ın oğlu Murat Ersan da Facebook'ta bir sayfa açarak tepki toplamaya başladı. Çevrecilere iyi haber ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürü İlker Uğur'dan geldi. 600 yat kapasiteli marina ve çekek yeri projesinin iptal edildiğini belirten Uğur, “Bu firmanın bakanlığımıza izin için gönderdiği dosya yapılan incelemeler sonrasında iade edildi. İnşaatın yapılmaması konusunda karar çıkmıştır. İnşaatın durdurulmasına gerekçe olarak, 2. derecede doğal SİT alanı olması, arkeolojik SİT alanı olması ve burada doğal yaşamın zarar görebileceği bildirilmiştir” dedi.
BAKAN GÜNAY'IN ETKİSİ Mİ
Yaşanan bu gelişme üzerine Filiz Ersan da bir açıklama yaptı. Ersan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın dün (cuma) Marmaris'te çeşitli temaslarda bulunduğunu, bu sırada konuyla ilgili bir dosyayı bakana sunduklarını söyledi. Ersan, “Biz henüz sonuca ulaşamamıştık. Burada bakan Günay'ın devreye girdiğini düşünüyoruz. Bu alanlar, yasalar tarafından korunmaya alınmış yerlerdir. Bu firma yasaları aşmaya çalışmıştır. Eğer buraya yat limanı ve çekek yeri yapılırsa arkada kalan Azmak Deresi tamamen kuruyacak, buradaki doğal yaşam alanları da ölecektir” dedi.
TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
TÜRSAB Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ da, böyle bir yat limanının uluslararası çevre protokollerine aykırı olacağını öne sürdü. Özbozdağ, 3621 Sayılı Kıyı Kanunu’na göre azmak ve sulak alanlarda kazı ve dolgu çalışması yapmanın yasak olduğuna dikkati çekti. Özbozdağ, projenin iptal edildiğini öğrendiklerini, ancak konunun takipçisi olacaklarını söyledi.
FAKİR KÖYLÜ İNLETİLİYOR
CHP’li Muğla İl Genel Meclisi Üyesi Dursun Kaplan da, Hisarönü Köyü ve çevresinde imar planı karmaşası olduğunu vurguladı. Kaplan, “24 yıldır yapılamayan imar planları sonucu, son 10 yılda köylüye 17 milyon lira para cezası geldi. Ayrıca 5 bin binanın yıkım kararı bulunuyor. Şimdi burada marina yapımı için uğraşılıyor. Fakir köylü inletilirken zengin patronlar kolaylıkla izinlerini alabiliyor. Marina ya da otel düşmanı değiliz. Ama bu izinler bölge imara açılıp burada yaşayanlara gerekli izinler verildikten sonra çıkmalı. Öncelik köylüye tanınmalı. Bakanlığın talimatıyla Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü tarafından proje iptal edilmiştir. Yaptığımız mücadele ve baskılar sonucu bu karar alınmıştır,takipçisi olacağız” dedi.