Güncelleme Tarihi:
Engelli dernekleri adına basın açıklamasını, Engelsiz Yaşam Derneği İş Üretim Atölyesi Genel Başkanı Gülgün Yorgancılar yaptı. Mağdur edilen, kazanılmış hakları ellerinden alınan engelliler olarak ülke genelinde alanlarda olduklarını belirten Yorgancılar, 2022 sayılı Engelliler Aylıkları Yasası'nda yapılan değişikliğe göre hanede kişi başına düşen aylık gelir 255.22 TL'ye eşit ya da üstündeyse ailedeki engelli bireyin aylığı kesileceğini söyledi. Gülgün Yorgancılar şunları söyledi:
"Bakıma muhtaç engelliler, bakıma muhtaç çocuğu olan engelli yakınları ve bakıma muhtaç emekliler, 2022 sayılı Yasa'ya göre 3 ayda bir 1312 TL engelli aylığı alıyordu. Fakat söz konusu kanun Hükümet tarafından yeniden düzenlendi. Bu kanun doğrultusunda çıkartılan en son yönetmelikle evde bakım aylıkları, muhtaçlığın tespitinde hane gelirlerine dahil edildi. Evde bakım aylıkları da dahil hanede kişi başına düşen aylık gelir 255.22 TL'ye eşit ya da üstündeyse '2022 aylığı' bağlanmayacak. Engelli ve yaşlıyı bırakın eşitliği, birey yerine koymayan bir yasa karşımızda duruyor. Mevcut yasaların değişmesi gerekiyor. Engellilerin evde bakım yardımı ve engelli maaşı ile ilgili mevcut yasalardaki mağduriyetinin giderilip, kaybettikleri haklarını yeniden kazanmalarını istiyoruz. Son düzenlemeyle evde bakım, engelli ve yaşlı maaşı alan 1 milyon 200 bin kişiden 1 milyonunun maaşı kesilecek. Sokakta, kamusal alanlarda görülmesi istenmeyen engelliler ve bakıma gereksinimi olan bireyler olarak, devlet eliyle haklarımıza yapılan saldırılara haykırmak için buradayız."
Evde bakım yardımı ve engelli maaşını düzenleyen mevcut yasalardaki engelli bireyin kendisinin değil hane halkının, akrabalarının gelirinin esas alınması çok ciddi mağduriyetlere neden olacağına da değinen Yorgancılar, "Engelli bireyleri aile fertlerinin eline bakar hale getirmektedir. Engelli sivil toplum örgütleri olarak engellilerin mağduriyetini giderip kaybettiğimiz haklarımızı yeniden kazanmak için hazırladığımız yasa değişikliği önerisini mecliste siyasi partilere sunduk. Ancak aradan iki aydan fazla zaman geçmesine rağmen Meclis gündemine ısrarla alınmadı. Kanun değişikliği ile ilgili yasal düzenleme yapılıncaya kadar sesimizi her yerde yükseltecek ve sizleri vicdanın yanında yer almaya çağıracağız. Talebimiz yerine getirilmez ve engellilerin lehine kanun değişikliği yapılmazsa, 10-16 mayıs Engelliler Haftası'nda Türkiye'nin her noktasından Ankara'ya doğru yürüyüşe geçeceğiz."