Güncelleme Tarihi:
Çocuğunun yoğun bir fizik tedavinin ardından yürüyebildiğini, ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle tedaviye devam edemediklerini söyleyen anne Döne Tüccar, zaman zaman sırtında parka götürdüğü oğlunun akranlarıyla oynayamadığı için üzüntü duyduğunu söyledi.
Şemikler Semti'nde yaşayan İbrahim Tüccar ile Döne Tüccar çifti, çocuklarının olacağını öğrenince büyük mutluluk yaşadı. Ancak Tüccar çiftinin mutluluğu, hamileliğin 7'nci ayında gölgelendi. Çiftin ilk ve tek çocuklarına, 'beyinde su toplanması' diye de bilinen hidrosefali teşhisi konuldu. Hidrosefali hastası olarak dünyaya gelen, doğumdan sonra tedaviye alınan ve Kerim adı verilen bebeğin beyninde hasar oluştuğu belirlendi. Bugün 12 yaşında olan Kerim Tüccar, konuşamıyor, yürüyemiyor ve görmede güçlük çekiyor. Ameliyatla oğlunun kafa derisinin altına yerleştirilen, 'şant' adı verilen ince uzun elastik, silikon bir boruyla beyninde biriken suyun tahliye edildiğini söyleyen anne Döne Tüccar, ancak bu borunun da tıkanma riskinin bulunduğunu kaydetti.
YÜRÜMESİ HERŞEYDEN ÖNEMLİ
Bir dönem akraba ve komşularının maddi desteğiyle çocuğunun yoğun bir fizik tedavi gördüğünü, yürüyebildiğini, ancak yardımların kesilmesinin ardından maddi imkansızlıklar nedeniyle tedaviye devam edemediklerini dile getiren Döne Tüccar, "Oğluma 7 aylık hamileyken, yapılan testlerde beyninde su biriktiği tespit edildi. Doğuma kadar beklenmesi gerektiği söylendi. Bu süre içinde biriken su beyne baskı yaptı ve oğlumun beynine zarar verdi. Görmesi, konuşması, yürümesi ve zekası bundan etkilendi. Şu an 12 yaşında, yürüyemiyor, konuşamıyor, görme güçlüğü çekiyor, belki 3 yaşındaki bir çocuğun zekasına sahiptir. Bir anne olarak her şeyden önemlisi çocuğumun yürümesi. Görme yetisi az olduğu için televizyon izleyemiyor, oyuncaklarla oynayamıyor. Evden çıkamıyoruz hapis hayatı yaşıyoruz" dedi.
"PARKTA YÜREĞİM PARÇALANIYOR"
Tekerlekli sandalyelerinin bulunduğunu ancak oğlunun agresif tavırları nedeniyle zaman zaman sandalyeye bindiremediği için sırtında parka taşımak zorunda kaldığını söyleyen Döne Tüccar, eşinin inşaat işleriyle uğraştığını belirtip yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Oğlumun elinden tutup parka götürmek istiyorum. Bazen sırtımda götürüyorum, orada oynayan çocukları görüyor, onlarla oynamak istiyor ama yapamıyor bunu görünce yüreğim parçalanıyor. Onunla vakit geçirebileceğimiz başka bir şey yok. Sadece dışarıya çıkıp hava alması gerekiyor. Tuvalet ihtiyacını gideremiyor ve bez kullanıyoruz. Bu çok zor bir şey. İleride hayatının ne kadarında olurum bilmiyorum, şu an tamamen bakıma muhtaç. Eğer tedavi görürse yürüyebilir. Daha önce akraba ve komşularımızın da desteğiyle özel hocadan fizik tedavi gördü. O dönem yürümeye başladı. 2 yıl böyle devam etti ama maddi imkansızlıklardan dolayı devam edemedik."
YARDIM İSTEDİ
Oğlunun yüzde 100 engelli raporu bulunduğunu, devletin aylık 800 TL bakım ücreti verdiğini, ancak bu paranın ilaç ve bez masraflarını dahi karşılamadığını vurgulayan Döne Tüccar, "Devlet haftada 40 dakika fizik tedavi hizmeti veriyor ama bu yetmiyor, yürüyebilmesi için her gün almalı. Doktorlar yürümesinde bir engel olmadığını ancak çok fazla fizik tedavi görmesi gerektiğini söylüyor. Hayırseverlerden yardım istiyorum, herkes bir engelli adayıdır. Devlet normal çocuklara 5 gün eğitim veriyor, burs sağlıyor bunun engelliler için de yapılması gerekiyor. Oğlumun bir adım atması bana göre cennet kapılarının açılması demektir. Benim oğlum gibi engelli çocukları gördüğümde çok üzülüyorum çünkü bizim dünyamız çok farklı, daha zor durumda olan çocuklar da var. Halkımızın bu çocuklara karşı daha duyarlı olmasını istiyorum. Ayrıca oğlumun fizik tedavi ücretinin de karşılanması için yardım istiyorum" diye konuştu.
HİDROSEFALİ NEDİR?
Hidrosefali, 'beyinde su toplanması' olarak da bilinen, beyin ventriküllerinde ve boşluklarında normalin üzerinde BOS (beyin omurilik sıvısı, serebrospinal sıvı) birikmesi durumudur. Bu durum kafatasının içindeki kafa boşluğunda basıncın artmasına ve kafanın artan ölçüde büyümesine, kasılmalara ve zihinsel engelli olma sonuçlarına yol açabilir. Bu terim hidro (su) ve sefali (kafa) terimlerinden türemiştir.