Yarasa mağaraları 30 Ekim’de tamam

Güncelleme Tarihi:

Yarasa mağaraları 30 Ekim’de tamam
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2008 00:00

Devlet Su İşleri (DSİ) 25. Bölge Müdürlüğü tarafından yaptırılan Havran Barajı inşaatındaki çalışmalarda sona yaklaşıldı.

Barajın su tutmaya başlaması halinde su havzasında yaklaşık 20 bin yarasanın yaşadığı mağaranın da su altında kalacağı fark edilince, Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. İrfan Albayrak ve ekibine konuyla ilgili araştırma yaptırıldı. Araştırma sonucunda hazırlanan raporda, "Yapay bir mağara inşası ve bu süreçte, popülasyon elemanlarının taşınacağı bir mağara ekosisteminin alt yapısının hazırlanması ve söz konusu uygulamanın yarasalar üzerinde olumsuz etkiler oluşturmayacak biçimde gerçekleştirilmesi halinde, Havran Barajı’nın su tutması ve planlanan işlevin gerçekleşmesi mümkündür" denildi. Bunun üzerine DSİ, 8 türden 20 bin yarasanın yaşadığı, Türkiye’nin ikinci büyük yarasa yaz kolonisinin barındığı mağarayı taşıma kararı aldı. DSİ, yeni mağaranın, baraj maksimum su kotu olan 50 metrenin üzerinde, eski mağaraya paralel ve benzer bir şekilde yapılması için çalışmalara başladı. Çalışmalar Şubat ayından bu yana sürdürülürken, mağaranın bitirilmesi ve yarasaların yeni evlerine taşınması sonrasında, 30 Ekim’de Havran Barajı’nda su tutulmaya başlanacak.

DÜNYAYA ÖRNEK

Havran Kaymakamı Fatih Genel, projenin dünyaya örnek olabilecek bir nitelik taşıdığını belirtti. Sular altında kalacak mağaraların diğer mağaralarla bağlantılarının sağlandığını, yarasaların su tutulmasıyla bu geçitler sayesinde yeni yapılan mağaraya geçeceğini ve yeni yerlerinde yaşama şansına sahip olacağını ifade eden Genel, "Bunun Türkiye çapında örnek bir proje olduğunu düşünüyorum. Mağaların yapımı tamamlanmak üzere" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!