Yapay kalple yaşayen en küçük hasta

Güncelleme Tarihi:

Yapay kalple yaşayen en küçük hasta
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2010 00:00

17 aylık olmasına karşın 8 kilo gelen Hamdullah bebek, kalp pompası sayesinde yaşıyor, bağış bekliyor.

Haberin Devamı

İZMİR’de, 17 aylık olmasına karşın 8 kilo gelen Hamdullah Kanat, boyundan büyük, kendisinden 4-5 kat ağır yapay kalbiyle hayata tutunurken, üzerine oturup gezmeye başladı. Bursa’da oturan evhanımı Zeynep Kanat (20) ile tekstil işçisi Semih Kanat (21) ilk bebekleri Hamdullah’ı 3 Kasım 2008’de kucaklarına aldı. Ancak minik bebeğe daha iki haftalıkken kalp yetmezliği teşhisi konuldu. Bursa’daki hastanelerde şifa arandı ama ilaç tedavileri Hamdullah’ı iyileştirmeye yetmedi.
Hastaneden çıkmıyor
Hamdullah Bebek, daha birkaç günlükken tanıştığı hastanelerden çıkmaz oldu, kötüleştikçe solunum cihazına bağlandı, anneyle babası evlatlarını her an kaybetme korkusuyla perişan oldu. Kalp yetmezliği nedeniyle fiziksel gelişiminde yaşıtlarından geri kalan, bir türlü kilo alamayan Hamdullah’ın kurtuluşunun kalp naklinde olduğu belirtildi, İzmir’e Ege Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Kalp nakli bekleyen hastalar arasına adı yazılan Hamdullah, geçen 19 Nisan’da Ege Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’ne yatırıldı, tetkiklerine başlandı. Minik yüreği yaşatmaya yetmeyen Hamdullah’ı kalp bulununcaya kadar hayatta tutabilmek için yapay kalp takılması kararı alındı. Bugüne kadar başarılı çalışmalarla Türkiye genelinde ilklere imza atan Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Doç. Dr. Tahir Yağdı başkanlığındaki ekip tarafından 20 Mayıs’ta kalp destek cihazı bağlanan Hamdullah için nakle kadar “pompalı hayat” başladı. Bir süre yoğun bakımda tutulan minik Hamdullah, boyundan büyük, kilosundan kat kat ağır “yapay kalbi” ile servise alındı.
Aileden bağış çağrısı
Yapay kalp cihazının üzerine koyulan mindere oturup, annesi Zeynep, babası Semih Kanat tarafından servis koridorlarında dolaştırılan, odasında renkli balonlarıyla oynayan Hamdullah, Türkiye’nin yapay kalp takılan en küçük hastası olarak kayıtlara geçti. Anne ve babasıyla beraberken etrafına gülücükler dağıtan, yabancıları görünce huysuzlaşan Hamdullah, kendisini gibi karnının üzerinde kalbine kan pompalıyan cihazla yaşayan 51 yaşındaki Ali Celep’le aynı odayı paylaşıyor. İki çocuk babası Celep, “Her kurtarılan bir can, kendilerinden kaybolan canın geri gelmesidir” diyerek, yakınlarını kaybedenlere organ bağışı çağrısında bulunuyor. Organ bağışı için çağrıda bulunan bir diğer kişi ise Hamdullah’ın babası Semih Kanat. Baba Kanat, oğlunun yaşaması için kalp nakli olması gerektiğini bir kez daha vurgularken, “Bu çocuklar hepimizin çocukları. Hepsi günahsız birer melek. Toprak olacak bir organın kimseye bir faydası olmaz. ‘Bir insanı kurtaran bütün insanlığı kurtarmış gibidir’, sözünden yola çıkarak herkesi organ bağışına davet ediyorum. Biz bağışladık” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kalp bulunsa hemen takarız

Haberin Devamı

Prof. Dr. Mustafa Özbaran, 4 yıldır uyguladıkları yapay kalp programında, dünyada sertifiye edilmiş üç merkezden biri, Avrupa’da da en aktif merkezlerden biri olduklarını söyledi. En küçük 17 aylık, en büyük 60 yaş arasında değişen hasta portföylerinin olduğunu belirten Prof. Dr. Özbaran, şunları söyledi:
Bakımı çok zor
 “Kalp destek cihazı taktığımız 12 hastamıza kalp nakli yaptık, sağlıklı olarak yaşamlarına devam ediyorlar. Bunlara yapay kalp takmasaydık, kaybedecektik. Bunların en küçüğü Hamdullah. Hamdullah 8 kilo. Dolayısıyla bu kadar küçük yaştaki hasta grubunda kalp destek cihazı kullanımı, bakması zor. Kan sulandırıcısını ayarlamak zor. Türkiye’de bu kadar küçük hastaya sadece bizim merkezimizde cihaz takıldı. Hamdullah’ın gelişimi kalp pompası sayesinde hızlanacak. Şu an yürümüyor, konuşması, gelişimi bir miktar geri ama birkaç ay içerisinde düzelecek. Beslenmesi çok iyi oldu. Umut ediyorum ki çok kısa sürede normal kilosuna gelecek. Organ bağışı her zaman hayat kurtarıyor. Hamdullah dahil, 12 hastamız da uygun kalp bulunduğunda nakle hazır durumda.”

Haberin Devamı

81 ilden hasta var

Prof. Dr. özbaran, yapay kalp uygulamasının maliyeti konusunda da yanlış bir inanış olduğunu belirtti, “Sosyal Güvenlik Kurumu, üniversite yönetimimiz bu programa büyük destek veriyor. Türkiye’nin 81 ilinden hastamız var. Gücümüz yettiğince hepsine yardım etmeye çalışıyoruz. Yapay kalbin maliyeti 100 bin lira. Ancak 1.5 yıldır kalp destek cihazında olan bir hastanın devlete maliyeti günlük 100-200 lirayı bulmuyor. 6 ayın sonunda diyaliz hastalarından daha düşük bir maliyeti var ve bu cihazla hayat kurtarıyorsunuz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!