Güncelleme Tarihi:
BURSALI ev kadını Zeynep Kanat (20) ile tekstil işçisi Semih Kanat (21) ilk bebekleri Hamdullah’ın doğumuyla büyük mutluluk yaşadı. Ancak bebek iki haftalıkken kalp yetmezliği teşhisi konuldu. Beş aylıkken anjiyoyla tanışan, defalarca solunum cihazına bağlanan Hamdullah, Ege Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’ne getirildi. 19 Nisan’da hastaneye yatan 17 aylık ve 8 kiloluk Hamdullah’a nakil için kalp bağışı beklenmeye başlandı. Sonunda, durumu kötüleşen Hamdullah’ı yaşatmak için Prof. Dr. Mustafa Özbaran başkanlığındaki ekip “yapay kalp” takma kararı aldı. 20 Mayıs 2010’da 1,5 yaşındaki Hamdullah’a kalp destek cihazı takıldı, pompalı yaşam başladı.
Hasatanede büyüyor
Sağlığı düzelip yemek yemeye başlayan Hamdullah, hızla büyümeye başladı. Son aylarda iyice ayaklanan Hamdullah, konuşmayı da sökmeye başladı. Hasta büyüklerinin, hemşirelerin taklidini yapan, servisin sevgilisi olan Hamdullah, hastane koridorlarında büyüdü. En yakın arkadaşları, 11 aydır yapay kalple yaşayan ve hastaneden dışarı çıkamayan 9 yaşındaki Barış Keklik ile nakil adayı, olmuş ya da yapay kalp takılı hastalar oldu. 3 Kasım 2008 doğumlu Hamdulla, gecikmeli de olsa yeni yaşını hastanede kutladı. Pastasının mumlarını üfleyen Hamdullah için anne ve babası, yapay kalpleriyle organ bekleyen hastalar, kutlamaya katılan herkes tek bir dilekte bulundu: “Organlar toprak olmasın, Hamdullah’ta, başka nakil bekleyen hastalarda can olsun.”
Listede 50 kişi
Ege Üniversitesi Kalp Nakli Programı Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Özbaran, kalp nakli bekleme listesinde 50 hasta bulunduğunu, 10’una destek cihazı takıldığını belirterek şunları şunları söyledi: “Cihaz takıp nakil yaptığımız 15 hastamızın durumu iyi. Organ bağışı kıtlığı yaşıyoruz. Durumu çok kötü olanları uygun kalp çıkana kadar emniyetli şekilde yaşatmaya çalışıyoruz. 2010 yılbaşından bu yana cihaz takılı 4 hastamız vardı, kalp nakli gerçekleşti. 11 ay önce yapay kalp taktığımız bir başka hasta 9 yaşındaki Barış Keklik oldu. Geldiğinde 18 kiloydu cihazdan sonra rahatladı, kilo aldı, delikanlı oldu. Hamdullah 17 aylıktı, yürüyemiyordu, konuşamıyordu, hemşirelerden, doktorlardan korkuyordu. Mayıs ayında destek cihazı taktık. O yaş grubunda beyin ölümü gelişmiş vaka bulmak daha ender. Genelde 55-75 kilo arasındaki kişilerde organ bulmak daha rahat. Çocuk hastalarımızla psikiyatristler ilgileniyor. Yataktan kalkamayan, nefes almakta zorlanan çocuklardı, şimdi hiç olmazsa istediği yemeği yiyor, gelişimini tamamlıyor. Beklentimiz onları bu cihazlardan kurtaracak bağış kalpler.”