Güncelleme Tarihi:
KEMERALTI’nda av ve silah malzemeleri satış mağazası bulunan Tahsin Kemal İşgören geçen yıl temmuz ayında Mithatpaşa Caddesi’ndeki deniz manzaralı satılık daire için emlakçıyı aradı. Emlakçı aracılığıyla daire sahibi olduğunu belirten A.C. ile eve giren İşgören, pazarlık yaptı. A.C.’nin 380 bin TL isteğini, 350 bin TL’ye indiren İşgören, emlakçıdan işlemlerin yapılmasını istedi, alım-satım sözleşmesi imzalayıp bin euro kaparo verdi. A.C., dairenin asıl sahibinin Z.B. olduğunu ama daireyi yeğeni R.Ü.’nün vekaletnameyle satacağını belirterek, tapuda satışı yapıp, İşgören’den bir miktar para ve onların Balçova’da evlerinin satış vekaletini aldı.
Eşine imza attırdı
Evi boşaltabilmek için altı ay süre isteyen A.C., satış vekaletini aldığı daireyi hemen satıp, mal sahibi olan İşgören’in eşini, vekaletnameyi kaybettiklerini belirtip, tapuda satış işlemlerine imza attırdı. Tahsin Kemal İşgören, evin gerçek sahibi kendisine tapu iptal davası açınca dolandırıldığını anladı. Tapu dairesinde ise, büyük bir şebekenin oyununa geldiğini ve lüks daire için bütün birikimlerini kaptırdığını anladı. Avukatı Ali Topçu’dan yardım isteyen İşgören, 35 yıldır biriktirdiği bütün paraları, 1926 doğumlu Emine Nur’a ait daireye kiracı gibi girip, ev sahibi gibi sahte belgelerle tapuda satış yapan şebekeye kaptırdığını anlattı.
Olayı araştıran Avukat Topçu, şebekenin, aynı evi daha önce Z.B. adlı bir kadına sattığını, ondan alınan sözde vekaletnameyle müvekkiline ikinci bir vurgun yapılarak satıldığını ortaya çıkardı. Avukat Topçu, şebekenin yalıdaki lüks dairesi olan yaşlı insanları, tapudaki resimlerinin eski olması nedeniyle kurban seçtiğini, onların kimlik bilgileriyle yenisini çıkardıklarını, dairelerine yüksek kira ödeyerek kiracı girdiklerini, yerleşmeden emlakçı aracılığıyla satışa çıkardıklarını belirledi. Topçu, müvekkili İşgören’i dolandıran şebekeyi Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet ederek, yardım istedi.
Vekaletle almayın
Topçu, müvekkilinin tapu müdürlüğüne gidip, oradaki görevliler ve resmi belgelere güvenerek birikimleriyle ev aldığını belirterek, söz konusu satışa karışan memurların, vekaletname veren noterin de yargılanmasını istedi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na artarak gelen şikayetler üzerine Yankesicilik ve Dolandırıcılık Bürosu ekipleri, şebekenin peşine düştü.
Vekaletle satış yapılmasın
Avukat Topçu, müvekkilinin başına gelen yöntemkler kullanılarak satılan 46 daire belirlendiğini ve savcılığa şikayet geldiğini bildirdi. Topçu, şebekenin en kısa sürede yakalanarak adaletin karşısına çıkacağını, bunca kişinin insanında mağduriyetini giderileceğini söyledi, “Gayrimenkul alacakların böyle bir mağduriyet yaşamaması için tek şart var. Vekaletle gayrimenkul satışı-alışı yapmasınlar, malın tapusunu sahibinden alsınlar” dedi.