Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2007 20:30
Uzmanlar vücuttaki yağ oranı yüzde 10 azaltıldığı takdirde, kalp krizi riskinin yarıya ineceğini söyledi.
Plastik ve Estetik Cerrahı Prof. Dr. Armağan Çağdaş, insan vücudunda aşırı yağlanma olduğunda tehlike başladığını belirtti. Çağdaş, "O bakımdan herkesin rejimle, sporla zayıflaması lazım. bunları başaramayanlar için bazı zayıflatıcı aletler var bunlar da kullanılabilir. Bazı kişilerde göbek ve bel yanlarında yağların erimesi zor oluyor. Bazı hanımlarda da yağlar basenlerde ve bacak içlerinde birikir, ya da bacaklar çepeçevre kalınlaşır. Bunları en iyi düzelten operasyonlardır. Genellikle hastanın genel durumunu kontrol ettikten sonra 3 -6 kilo arasında yağ çekebiliyoruz. Çok özel tedbirler alınarak 120 kilonun üstündeki insanlardan da 12, 15 kilolarda yağ çekilebiliyor" dedi.
SARKAN GÖBEKProf. Dr. Çağdaş, hastanın şişmanlıktan dolayı göbeği sarkmışsa karın estetiği denilen ameliyatla düzeltildiğine dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bazı kimselerin bacak içlerinde yağ toplanıyor. Hasta yürürken birbirine sürtüyor, deride iritasyon yapıyor. Bu tip hastaların da hemen çekinmeden bir plastik cerraha giderek bacak içi yağlarını aldırmalarında yarar var. Hasta böylece fizik aktivitesini kazanıyor."
DİYETİSYEN Burçin Çelikezer, sıcaklara karşı yaz limonatası önerdi. Çelikezer, "Yaşantınız boyunca beslenmenizin sağlığınıza olan etkisinin önemini henüz fark etmediyseniz; son yılların en sıcak yaz günlerini geçirdiğimiz şu aylarda, nasıl beslendiğinize ve vücudunuzun bundan nasıl etkilendiğine ilgi göstermeye başlamalısınız" dedi. Çelikeser yaz limonatasını zencefil, elma, tarçın, limon ve karanfille hazırlandıktan sonra, soğutulmuş ve nane yapraklarıyla süslenmiş az şekerli veya tatlandırıcılı bir içecek olarak tarif etti.İnsan metabolizmasının mevsimsel değişikliklere bağlı olarak temel ihtiyaçlarında farklılıklar arz ettiğini belirten Çelikezer, yaz aylarında terlemeyle artan su sodyum potasyum kaybını önlemek için günde 2-3 litre su, vitamin, mineral ve antioksidan maddelerden zengin taze mevsim meyveleri ve sebzeleri tüketmenin önemine dikkat çekerek, porsiyonların da küçültülmesi gerektiğini söyledi.
Varisin tedavisi artık çok kolayDOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Öztekin Oto, hanımlara varislerini hafife almamaları uyarısında bulunarak, "Varisli bayanları etek giyebilecek hale getiriyoruz" dedi. Toplardamarın genişlemesi ve şişmesi anlamına gelen varisin, vücudun en fazla basınç altında kalan bölgesi olan bacakların alt kısımlarında görüldüğünü hatırlatan Prof. Dr. Oto, yalnızca estetik değil, sağlık açısından da önemli olduğunu vurguladı. "Varis, damarların deri yüzeyinde görünür hale gelip morarmasıyla kendini gösterir. Özellikle gebelik, şişmanlık nedeniyle bacağın toplardamarında herhangi bir nedenle enfeksiyon ortaya çıkarsa, ona bağlı olarak damar da genişleyebiliyor" diyen Oto, Lazerin hamilelerde uygulanmasının sakıncalı olabileceğine dikkat çekti.