VOB taşınmamalı, önü açılmalı

Güncelleme Tarihi:

VOB taşınmamalı, önü açılmalı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2012 16:35

Merkezi İzmir'de olan ancak İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında İzmir’den taşınması gündeme gelen Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın geleceği Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen panelde tartışıldı.

Haberin Devamı

Merkezi İzmir'de olan ancak İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında İzmir’den taşınması gündeme gelen Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın geleceği Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen panelde tartışıldı.
VOB Başkanı Işınsu Kestelli, Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı ve Ege Sanayici ve İşadamları Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Kemal Çolakoğlu, akademisyenler ve gazetecilerin katılımı ile gerçekleşen ve “Ticaret ve Finans Merkezi İzmir'in Borsacılık Serüveni” adını taşıyan panelde VOB'un İzmir'de kalması gerektiği vurgulandı. VOB'un Türkiye'nin ilk ve tek türev borsası olduğunu söyleyen VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, hizmet vermeye başladıkları 4 Şubat 2005’ten bu yana 150 kat büyüme sağladıklarını belirtti. Kestelli, “İşlem hacmi 440 milyar liraya ulaştı, VOB birkaçyıl içinde dünyanın 30 büyük türev borsasından biri oldu. O kadar başarılı oldu ki pekçok talibi çıktı. Bu taliplerden biri de hükümetimiz . Ekonomi yönetimi, İstanbul’u bir finans merkezi haline getirmek istiyor. Bu plan dahilinde VOB’un İstanbul’a taşınması arzusu da bir süredir alttan alta dillendiriliyor. VOB’un İstanbul’a taşınması konusunun gündeme gelmesi bile VOB’un ne kadar önemli işler başardığının, sermaye piyasamızda ne kadar önemli bir yer edindiğinin göstergesidir” diye konuştu.
“VOB'UN İHTİYACI ÖNÜNÜN AÇILMASI”
Coğrafi kısıtların teknolojiyle birlikte öneminin azaldığını, VOB'un taşınmasının da gerekmediğini kaydeden Kestelli, “VOB’un İstanbul Finans Merkezi Projesi’nde güçlü bir yapılanma ile bu projeye omuz vereceğinden kimsenin şüphesi olmasın. İşbirliğine sonuna kadar açığız. Biz, Türkiye’de türev ürünlerin VOB’da bir an evvel işleme açılmasını istiyoruz. VOB katma değer yaratan, kar eden, vergi veren, istihdam yaratan, İMKB ve SPK’ya da kaynak yaratan bir kurumdur. VOB’un ihtiyaç duyduğu şey önünün açılmasıdır" dedi. Kestelli, İzmir’de VOB gibi değerlerin güçlendirilerek devam ettirilmesinin bölgesel gelişmişlik farkının büyük sorun olduğu Türkiye’de önemli bir güç ve motivasyon kaynağı olduğunu da belirterek “Umuyor ve diliyorum ki hükümetimiz de sağduyu gösterecek ve bu güçlü talebi göz ardı etmeyecektir” dedi.
ÇOLAKOĞLU: MARKALARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Gazeteci Ünal Ersözlü’nün yönettiği panelde konuşan İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu da VOB’un İzmir’den başka bir yere transferine kimsenin kolaylıkla razı olamayacağını söyledi. Çolakoğlu, ayrıca İzmir’in yarattığı markalara sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Çolakoğlu, "İktisat Kongresi’nde, fuarlarda olduğu gibi arkalarımıza sahip çıkmazsak elimizdekini de kaptıracağız. Ardından Yaz Davos’u toplamak için uğraş verilir. Bir kurum iyi çalıştırırsan o senindir. Çalıştıramadığımız kurum ise elimizden kayar gider" dedi.
YORGANCILAR: ADİL BULMUYORUZ
EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise “VOB’u başka bir şehre taşımak her şeyden önce İzmir’in motivasyonunu bozacaktır. Türkiye’de finans, sağlık ve eğitim gibi sektörlerin yoğunlaşması gereken merkezlerin başında İzmir gelmektedir. Bu gerçek ortadayken VOB’un taşınması doğru bir karar olmayacaktır. Bunun ötesinde İzmir’in sahip olduğu küresel bir markanın elinden alınmasını da adil bulmuyoruz. Ayrıca dünyanın ilk 30 türev borsası içine giren VOB’un, bugüne kadarki performansı da İzmir’de kalmasını gerektirmektedir” değerlendirmesini yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!