Güncelleme Tarihi:
İzmir Ticaret Odası, 2012 vergilendirme döneminde başarılı olan üyelerini ödüllendirdi. Swissotel Grand Efes'te düzenlenen ‘Geleneksel Vergi Ödül Töreni'nde, Lucien Arkas, 2012 yılı vergilendirme döneminde İzmir'de en fazla gelir vergisi ödeyen kişi oldu. Bu kategoride Nail Özkardeş ikinci, Bernard Lucien Marie Arkas üçüncü olurken, Philsa Philis Morris Sabancı ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret A.Ş. MSC Gemi Acenteliği A.Ş. ile Akdeniz Kimya Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise Kurumlar Vergisi kategorisinde kentteki ilk 3 rekortmen oldu.
İzmirli firmalar, Safi Ticari Kazanç Bildirimi ve Döviz Sağlama Bildirimi kategorilerinde altın, gümüş, bronz madalya ve özel ödül ile takdirname ile ödüllendirildi. İzmir Ticaret Odası, her iki kategoride üyeleri arasında en fazla vergi ödeyen ve döviz sağlayan firma ve kişileri de ödüllendirdi. Ahmet Cengiz, Cengiz Sani ve İhsan Çınar İTO üyeleri arasında Gelir Vergisi rekortmenleri olurken, Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş., Pınar Süt Mamülleri Sanayii A.Ş. ve Akdeniz Kimya ise Kurumlar Vergisi kategorisinde rekortmen olan İTO üyeleri oldu. 2012 Vergilendirme Dönemi Ödül Töreni'nde 332 madalya, 396 özel ödül, 742 takdirname, 12 plaket verildi. En çok vergi ödeyen 75 firma ve kişi ile en çok döviz sağlayan 48 firmaya altın madalya verilirken, 108 firma gümüş, 101 firma bronz madalya aldı. 396 firmaya özel ödül, 742 firmaya da takdirname verildi.
“BÖYLE BİR ORTAMDA ÖDÜL VERMEK GURUR KAYNAĞI”
Törende konuşan İTO Meclis Başkanı Rebi Akdurak, 2013'ün ekonomik ve siyasi anlamda dolu bir yıl olduğunu, Suriye ve Irak'ta yangın yerine döndüğünü, AB ülkelerinin de ekonomik kriz sonucunda kamu borçları ile boğuştuğunu vurgulayarak, “Böyle bir ortamda vergisini zamanında ödeyerek ülke ekonomisine katkıda bulunan üyelerimizi ödüllendirmek bizim için gurur kaynağı” dedi.
DEMİRTAŞ'TAN VERGİ TALEPLERİ
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da bu zor koşullarda üyelerinin tüm Türkiye'yi ve dünyayı pazar kabul ederek çabaladıklarını ve başarıyı yakaladıklarını belirterek, “Tablo geneline bakıldığında İzmir'de 124 bin 67 gelir vergisi, 44 bin 775 kurumlar vergisi ve 162 bin 988 Katma Değer Vergisi mükellefi var. Bu üyelerimizin tüm ülkemiz vergilerinin yüzde 11'ini ödüyor. Tahsilat oranı yüzde 86.5 illere göre çok öndeyiz” diye konuştu. Son günlerde üyelerinin yoğun biçimde aktardığı iki sorun olduğuna işaret eden Demirtaş, “Bunlardan birincisi 211 maddeden oluşan Gelir Vergisi Kanunu ve 45 maddeden oluşan Kurumlar Vergisi kanunu tek bir yasada toplanıyor ve vergi yükünü arttırıcı konular içereceği öngörülüyor. Yeni kanun ise 91'den oluşacakmış ama neredeyse eski kanunlar kadar uzun yazılmış. İnşallah bizi 2.80 yere uzatmaz. İkinci konu, 6111 Sayılı Yasa ile yapılandırılan devlet borçlarının ödeme süresinin Mart 2014'te bitecek olması. Bilindiği gibi üç yıl için taksitlendirme yapıldı. Pek çok mükellefimiz vergi barışını bozmadan ödemeye devam etti. Ama 18 taksitle ödeme taahhüdünde bulunan çok sayıda da üyemiz her yıl iki taksit ödememe hakkını kullandı. Bu hakkı kullananların birikmiş taksit sayısı vergi borçlarında 8, sigorta borçlarında 9. Yani borcun önemli kısmını dört ay da ödemeleri gerekiyor. Piyasaların böylesine daraldığı bir ortamda biriken taksitlerin defaten ödenmesi neredeyse imkansız. Dileğimiz yeniden yapılandırmada kalan borçların 60 aya yayılması” dedi.
İzmir Vergi Dairesi Başkanı Ferhat Alemdar, İzmir'e ait vergi tahsiladı konusunda “2012 yılında vergi tahsiladı oranı bakımından İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldı. Ayrıca İzmir ilimizin Türkiye toplam vergi tahsilatları içindeki payı yüzde 11.77 olup, bu oran ile İzmir üçüncü sırada yer almaktadır” diye konuştu.