Vekillerimiz bencil

Güncelleme Tarihi:

Vekillerimiz bencil
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

MUĞLA Milletvekillerini İzleme Komitesi'nin, milletvekili maaşlarıyla ilgili yaptığı araştırmada, çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Türkiye'deki milletvekillerinin, ekonomik açıdan Avrupa standardını yakalamasına karşın, meslek gruplarına göre yapılan kıyaslamada büyük uçurum dikkat çekti.

TÜRKİYE Milletvekili İzleme Komiteleri adına MUMİKOM'un, vatandaşlardan gelen tepki ve bilgilenme isteği üzerine yaptığı araştırmada, Türkiye'deki vekillerin maaşları Almanya, İtalya, İngiltere, İspanya, Fransa, İsveç, Hollanda, Danimarka ve Finlandiya ile karşılaştırıldı.

Sosyal imkanları daha fazla

EN yüksek maaşı Danimarka'daki milletvekillerinin aldığı belirlendi. Danimarkalı milletvekillerinin 7 bin dolar ücret aldığı saptandı. Maaş düzeyi diğer ülkelere göre biraz düşük kalan Türkiye'deki vekillerin, sosyal imkanları ve yan ödemelerinin ise daha fazla olduğu ortaya çıktı.

TÜRKİYE'deki milletvekillerinin, Avrupa Birliği üyesi ülkelerdeki vekillerle hemen hemen aynı düzeyde olanaklara sahip olduğu belirlenirken, ‘‘Ancak ilginç olan durum, değişik meslek grupları ele alındığında, çok geride olduğumuzun ortaya çıkması'' denildi. Hasan ÖNKAŞ

İLGİNÇ SONUÇLAR

Almanya'da milletvekilleri 5 bin 700 dolar maaş alıyor. Ofis giderleri karşılanıyor, iç hat uçak ve demiryolu yolculukları ücretsiz.

İtalya'da milletvekilleri 4 bin 300 dolar maaş alıyor. Ayda 4 kez seçim bölgelerine gidiş - dönüş uçak bileti ve demiryolu yolculuğu ücretsiz.

İngiltere'de vekil maaşı 5 bin 500 dolar. Uçak ve tren yolculukları ücretsiz ayrıca vekiller için tahsis edilmiş lokanta ve özel kulüpler var.

İspanya'da 4 bin 750 dolar maaş alıyorlar. Ofis giderleri karşılanan vekillerin özel lokanta ve kafelerle kulüpleri var.

Fransa'da maaş 5 bin 600 dolar. Milletvekillerine özel şoförlü otomobille iki özel lokanta tahsis ediliyor.

İsveç'te 4 bin 500 dolar maaş alan vekiller, iç hat uçuşları ile demiryolu yolculuklarını ücretsiz gerçekleştiriyor.

Hollanda'da 10 bin 300 florin, yaklaşık 5 bin dolar maaş alan vekillere uçak ve tren yolculukları ücretsiz sağlanırken lokantalar da tahsis edilmiş durumda.

Danimarka'da ise milletvekillerinin maaşları 7 bin doları bulurken iç hat uçuşları ile tren yolculukları ücretsiz sağlanıyor.

Finlandiya'da milletvekilleri 4 bin dolara yakın maaş alırken, uçak ve tren yolculukları ücretsiz sağlanıyor.

Türkiye'de ise milletvekilleri 2 kategoriye ayrıldı. Emekli olanlar 2 milyar 400 milyon lira, yani 4 bin 100 dolar maaş alırken, görevdeki vekiller 1 milyar 800 milyon liraya yakın, yaklaşık 3 bin 100 dolar maaş alıyor. Uçak ve demiryolu harcamaları yüzde 50 indirimli yapılıyor. Ofis giderleri karşılanıyor, kendilerine bir danışmanla bir de sekreter kadrosu tahsis ediliyor. Vekiller tripleks lojmanlarda ücretsiz kalıyor. Telefon giderlerinin bir kısmı ve sağlık giderlerinin tamamı karşılanıyor. Ayrıca meclis içinde üç lokanta ve İstanbul ile Ankara'daki Anadolu Kulüpleri'nden de ucuza yararlanabiliyor.

Sözkonusu ülkelerde bin doların altında doktor maaşı bulunmuyor. Türkiye'de kamuda çalışan uzman doktor 600 dolar, İngiltere'de bin 500, İsveç'te 2 bin, İtalya'da bin 300, Almanya'da bin 800 ve Fransa'da 2 bin dolar maaş alıyor.

MUMİKOM vekilleri takip ediyor

MUMİKOM Sekreterya Sözcüsü Dr. Hakan Toksöz, ‘‘Vatandaşlardan milletvekillerinin maaşları ve kendilerine sağlanan sosyal ve ekonomik olanaklarla ilgili büyük tepki geliyordu. Ayrıca bilmeyenler de öğrenmek istiyordu. Bu talebi karşılamak için araştırma yaptık. Milletvekillerinin maaşı Avrupa düzeyinde ve normal. Ancak vekillerin kendilerine sağladığı olanakları diğer meslek gruplarından esirgediği ortaya çıktı. Araştırmayı diğer meslek gruplarına ve asgari ücrete göre derinleştireceğiz'' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!