Arzu ÇETİK / (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2007 20:43
MHP İzmir milletvekili adayları, Hürriyet Ege’nin konuğu oldu. Milletvekili seçildikleri takdirde İzmir için yapacakları projeleri açıkladı. AKP iktidarı döneminde İzmir’in ihmal edildiğini savunan MHP’liler, "Milliyetçi Hareket Partisi iktidarında İzmir’in mağduriyeti sona erecek.
İzmir hak ettiği yere gelecek" dediler. MHP’liler, İzmir’in son yıllarda kimliksizleştirildiğini de iddia ederek "Bizim iktidarımızda İzmir gerçek kimliğine kavuşacak" diye vaatte bulundular. İktidara geldiklerinde küçük esnafın korunacağını, SİT Kurulu’nun yeniden yapılandırılacağını, meslek okullarına ağırlık vereceklerini, sağlık turizmini teşvik edeceklerini, kenti ihracat ve turizm üssü haline getireceklerini belirten adaylar, eğitim sorununa da köklü çözümler getireceklerini bildirdiler. İşte MHP’lilerin proje ve görüşleri:
MESLEK OKULLARI AÇILACAKÆ
Şenol Bal: İzmir’in kamu yatırımlarından hakettiği payı almasını sağlayacağım. İşsizliğin önlenebilmesi için projeler geliştireceğim. Organize Sanayi Bölgeleri’nin ihtiyacı için meslek okullarının açılmasına destek vereceğim. İzmir’in fuarlar ve kongreler şehri olabilmesi konusunda elimden geleni yapacağım.
ARSA MAĞDURLARINA MÜJDEÆ
Hasan Ali Türkarslan: İzmir’in ulaşım imkanlarının geliştirilmesi için çalışma yapacağım. Çiftçilerimizin desteklenmesi ve ürettiklerini satmalarının kolaylaştırılması yolunda çaba sarfedeceğim. Eğitim kurumlarında uluslararası standartlarda uygun imkanların geliştirilmesine katkı vereceğim. Balçova ve İnciraltı’ndaki arsa mağdurlarının sorunlarının çözümü konusunda girişimlerde bulunacağım. Ulaşım problemlerinin çözümü noktasında proje geliştireceğim.
SİT KURULU YENİDEN YAPILANACAKÆ
Orhan Köymen: İzmir liman sorununun çözümlenmesi gerekir. Gemiler sıra beklemekten ciddi cezalar alıyor. Bu sorunu mutlaka çözeceğiz. İzmir’de bir tersane kurulmasını sağlayacağız. Böylece istihdama ciddi şekilde katkı sağlanmış olacaktır. Yatırımları önleyen, istihdamı engelleyen SİT Kurulu’nun baştan aşağı yeniden yapılandırılması gerekiyor.
SAĞLIK SERBEST BÖLGELERİÆ
Alpay Gökmen: Sağlık turzminde hem hastane, hem de sağlık hizmetleri devlet tarafından desteklenmelidir. Sağlık turizmi sunacak alanlar ’’Sağlık Serbest Bölgeleri’’ olarak belirlenmelidir. Sağlıkta vergi ve primler azaltılmalı. Yurt dışından hasta getirenlere hizmet ihracatı yapıyormuş gibi vergi iadesi verilmelidir.Æ
Hasan Zerek: Deniz, hava, demiryolu ve kara ulaşımının İzmir’e yakışır hale getirilmesi için çalışma yapacağım. Acilen Hipermarket Yasası’nın çıkarılmasına öncülük edeceğim.
İHRACAT VE TURİZM ÜSSÜ Æ
Erdal Sipahi: Bölgede sulama imkanlarının artırılmasını sağlayacağım. Sanayide KOBİ’lerin teşvik edilmesini ve Petkim’in satışının durdurulması noktasında çalışma yapacağım. Çevre yolu, hızlı tren hattının Selçuk’a kadar uzatılmasını, Alsancak Limanı’nın ıslahını, Aliağa-Nemrut limanı ve ring projesinin gerçekleştirilmesini sağlayacağım. İzmir’i bir ihracat ve turizm üssü haline getirmek için çaba sarfedeceğim.
KARŞIYAKA’YA ÜNİVERSİTE SÖZÜÆ
Özgür Çakmak: Ülke genelinde yaşanan işsizlik sorununa İzmir’de çözüm arayacağım. Karşıyaka’ya üniversite sözü veriyoruz. EXPO için elimizden geleni yapacağım. Çevre sorunlarını çözmeye talibim. Liman projelerinin genişletilmesi için çalışma yapacağım. Çiftçiye destek verilmesi konusunda çaba sarfedeceğim. İzmir’de spor kulüplerine destek vereceğim.
SORUNLARI BİLİYORUMÆ
Tarcan Ülük: İzmir’in sorunları Türkiye’nin sorunlarından ayrı değildir. Deneyimli MHP kadrolarıyla İzmir’in sorunlarının üstesinden geleceğiz.Æ
Veysel Şahin: Son yıllardaki çarpık uygulamalar ve ihmal neticesinde bir liman kenti olması gereken İzmir, artık emeklilerimizin dinlenme mekanı haline gelmiştir. Oysaki biz İzmir’i liman, sanayi, tarım, öğrenci ve sağlık turizmi kenti yapmak için çalışacağız. İzmir’in sokaklarını yaşanabilecek hale getireceğiz.
Veli ŞAKIR-Güler BİLGENTürkiye’nin ilk endüstri bölgesini kuracaĞIzMHP İzmir adayı Ahmet Kenan Tanrıkulu 57. Hükümette Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yaptığı dönemde Türkiye’ye yabancı sermayeyi çekecek, hızla yatırımı başlatacak Endüstri Bölgeleri Yasası çıkardıklarını, ancak AKP iktidara geldikten sonra endüstri bölgesi kurulamadığını belirtti. MHP’nin TBMM’de ilk yapacağı işlerden birinin İzmir’de endüstri bölgesi kurup teknoloji konusunda aşama yaptırmak olacağını belirten Tanrıkulu, "Arazi araştırmalarına başladık. Liman, havalimanına yakınlık, düzenli nitelikli işgücünü sağlayacak, otoyol bağlantısı, lojistik desteği sağlayacak yer olması gerekiyor" dedi. Tanrıkulu, yabancı yatırımcıyı, "Altyapı hazır, limana, havalimanına yakın, karayolları bağlantıları var. Nitelikli işgücü de bulacaksın" diye üretime davet edeceklerini belirtti.
İZMİR TALİHSİZLİĞİNİ YENECEKİzmir’in her dönem 24 milletvekili çıkarmasına karşılık 4.5 yılda sahip çıkılmadığını savunan Tanrıkulu, "Kamu yatırımlarından alınan pay azaltılarak, cezalandırılmış. İzmir 23 Temmuz’dan sonra talihsizliğini yenecek" dedi. 57. Hükümet döneminde, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde bir teknoparkın kurulduğunu ancak yarım kaldığını söyleyen Tanrıkulu, "Üzerinde durduğum tamamlanmasını düşündüğüm projelerden birisi İzmir’deki teknopark projesinin geliştirilmesi ve daha aktif hale getirilmesi" diye konuştu. 57. Hükümet döneminde oluşturulan Hiparmarket Yasa Tasarısı’nı da yasalaştırma sözü veren Tanrıkulu, OSB’lerde kapasite kullanım oranlarının düştüğüne dikkat çekti. Tanrıkulu, "Girişimcinin sorunları kolaylıkla çözülebilecek irade göstermek gerekiyor. Bunlar çözüldüğü zaman yeni istihdam alanları yaratacak. İzmir’de en büyük sorun işsizlik. İşsizliği artık devlet eliyle çözemeyiz. Yapmamız gereken özel sektörün önünü açmak. Bizim dönemimizde yatırım ortamını iyileştirme kurulu oluşturduk. Yatırım yapmak isteyen kolaylık bekliyor. Çifte standart istemiyor. Sanayiciler istihdam üzerinde vergi yüklerinin çokluğundan şikayet ediyor. Yatırımcının önündeki bir diğer engel, enerji girdi maliyetleri. Sanayiciye yolunacak kaz muamelesi yapmamak lazım" dedi. Tanrıkulu, ayrıca verginin tabana yayılması gerektiğini, adaletli vergi sisteminin oluşturulması gerektiğini söyledi. Tanrıkulu, finansman sıkıntısı bulunan KOBİ’lerin de risk sermayesi şirketlerine teşvik edilmesi, KOBİ borsasında işlem görmesi, kredi garanti sisteminin tam anlamıyla uygulanması gerektiğine değindi.
OYLARIMIZ TIRMANIYORMHP’nin yüzde 20’yi geçeceğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bunu gördüğü için hızla saldırmaya başladığını söyleyen Tanrıkulu, "Gelecek endişesi yaşayan vatandaşlarımız, sağ ve sol partilerde aradıklarını bulamayan vatandaşlarımız MHP’ye farklı misyon yüklüyorlar. MHP’nin oylarında o nedenle tırmanma olduğu gözleniyor"dedi.
TANITIM İÇİN SEFERBERLİK Özel tanıtım seferberliği ile İzmir’i Türkiye’nin Ticaret ve Turizm merkezi yapmak için projelerim var. Bitmeyen yatırımların tamamlanması için ödeneklerin İzmir’e aktarılmasını sağlayacağım. Karşıyaka’da bir yıl içinde e-üniversite kurmak, stad, kültür merkezi ve hastane yapılmasını sağlamak öncelikli hedeflerim arasında yer alıyor. Başta Karşıyaka, Bornova ve Ödemişspor olmak üzere spor kulüplerine destek vereceğim. Gençler için spor merkezlerinin açılmasına öncülük edeceğim. Çiftçiyi tekrar köylünün efendisi yapmak için çalışma yapacağım.
12 VEKİL ÇIKARIRIZİzmir çok yoğun göç alıyor. İstihdam alanı olarak görüldüğü için de büyük bir işsizlik problemi yaşanıyor. İzmir’i bu karamsarlıktan kurtaracağız. Gençlik Merkezleri, Endüstri Bölgeleri, Organize Sanayi Bölgeleri’ne doğru teşvik vermek suretiyle yeni istihdam alanlarının yaratılmasını sağlayacağız. İzmir’in diğer bir önemli sorunu da kent kimliğidir. İzmir kimliksiz bırakılmıştır. Kimilerine göre fuar, kimilerine göre sağlık merkezi, kimilerine göre sanayi, turizm ve kongreler kenti olmuştur. Netice itibariyle İzmir kimlik sahibi olamamıştır. MHP’nin İzmir’e verdiği kimlik onun bir dünya kenti olduğu gerçeğidir. Şayet kent kendi kimliğini koruyamazsa, kentlinin kimliği kentin kimliğini esir alır gibi bir tehlike ortaya çıkar. Parti olarak İzmir’e yak