Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2008 00:00
Bebeklerde görülen işitme kayıplarının çocuğun ruhsal ve fiziksel gelişimini olumsuz etkilediği belirtildi. Ekol Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi kurucularından Opr. Dr. Mehmet Baz, özellikle erken ve düşük tartılı doğan, sarılık geçiren ve ağır antibiyotik kullanması gereken çocukların işitme kaybı açısından risk grubunda bulunduğunu söyledi.
GÜRÜLTÜYE TEPKİ VERMEZ
Bebekte işitme kaybının öncelikle annenin dikkatini çekeceğini anlatan Opr. Dr. Baz, "İşitme kaybı, bebeğin gürültüye çok yakınına gelmedikçe tepki vermemesi, radyo, televizyon ve müzik seti gibi güncel seslere karşı ilgisiz kalması, Kamyon, uçak sesi gibi kaba gürültülerden fazlasıyla korkması gibi belirtilerle anlaşılabilir. Sorun, bebeğin altı aylık olmasına rağmen harf ve hece söylememesiyle belirginleşir. Bu süreçte belirtileri erken fark ederek müdahale etmek ileride doğması olası ruhsal problemlerin de önüne geçecektir" diye konuştu.
ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ
İşitme kaybının, iç kulağın ürettiği sesleri algılayan otoakustik emisyon ölçümüyle tespit edilebildiğini anlatan Dr. Mehmet Baz, "Eğer rahatsızlık erken teşhis edilirse giderilebilir. Ancak bebeklikte başlayan işitme kaybının ilerlemesi, çocuğun sosyal hayatını etkileyecek psikolojik sorunlara yol açabilir" uyarısında bulundu.
Organ bağışında ulaşım sıkıntısı
EGE Üniversitesi Tıp fakültesi Genel Cerrahi Kliniği Anabilim dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Kaplan, ulaşım sıkıntısının ve teknik yetersizliklerin organ bağışını güçleştirdiğini belirtti. Toplumsal sorumluluk ilkesi doğrultusunda, özellikle son dönemde artan kampanyalarla bağışların arttığını anlatan Prof. Kaplan, "Ancak, bu olumlu gelişmeye karşın ekipman ve ulaşım sıkıntısı yaşıyoruz. Bu eksiklik, verici adaylarından beyin ölümü yaşayanların, özellikle kaza yerindeki potansiyel verici adaylarının süratle yoğun bakım ünitelerine yetiştirilmelerini engelliyor. Dolayısıyla teknik yetersizliklerden kaynaklanan hasta kayıpları yaşayabiliyoruz" diye konuştu.
Eşrefpaşa’ya yeni tomografi cihazı
İZMİR Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi, son teknoloji ürünü 64 kesitli, kalp anjiyosu yapabilen tomografi cihazını hizmete soktu. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun talimatıyla alınan cihazın vücut içinde tarama yaparak üç boyutlu görüntü alabildiğini belirten Başhekim Prof. Dr. Hülya Güven, "Tadilat çalışmaları kapsamında 9 ameliyathanemizi de çağa uygun koşullarda yeniden düzenledik. Hastanemiz 32 branşta sosyal güvencesi olmayan hastalar dahil, tüm İzmirlilere kucak açıyor" dedi.
Bakımlı erkek sayısı artıyor
ÇAĞDAŞ Estetisyen Merkezi’nin uzmanları Nuray Yalçın ve Merve Önbıçak, günümüzde bakımlı erkeklerin sayısının hızla arttığını belirterek, güzellik merkezlerinini erkek müşterilerinin, kadınların sayısına neredeyse eşit olduğunu söyledi. Artan gelir ve eğitim seviyesine paralel olarak kadının da erkekte bakımlı olma koşulunu aradığını belirten uzmanlar, "Bay ve bayan cilt bakımında kullanılan yöntemler hemen hemen aynı ama erkek cildi daha kalın ve yağlı olduğu için ürünlerde bir farklılık söz konusu oluyor. Hem bayan hem de baylar için doğru cilt konsultasyonu, iyi bir bakım için en önemli adım" diye konuştu.
Çocuklarda rota virüsüne dikkat
İNTANİYE ve Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Münir Büke, rota virüsüne karşı aileleri uyardı. Rota virüsünün, özellikle çocuklarda etken olduğunu söyleyen Prof. Dr. Büke, "Bu virüs dış koşullara dayanıklı ve yakın temas halinde insandan insana geçiyor. İlkbahar, sonbahar ve kış hastalığı olan virüs üç günlük kuluçka süresinden sonra, kendini gösteriyor. Ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, sulu dışkı ile kendini gösteren virüs vücutta su ve tuz kaybına neden oluyor. Bu hastalık özellikle 2 ila 6 yaş arası çocuklarda ölümlere neden olabilir" dedi.