İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2016 13:14
İZMİR Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Efe Biresselioğlu, Türkiye’de mevcut binaların sadece yüzde 3 ile 5’nde enerji tasarrufuna yönelik önlemlerin uygulandığını söyledi.
Türkiye, tükettiği enerjinin yaklaşık yüzde 13’ünü tasarruf edebilecek potansiyele sahipken bu havya uçup gidiyor. Havaya uçurulan bu enerjinin bedeli, petrol fiyatlarıyla karşılaştırıldığında 4 milyar doları buluyor. Türkiye her yıl yaklaşık 4 milyar doları, konut olarak kullanılan eski binaların inşasında enerji tasarrufunun göz önüne alınmaması sebebiyle kaybediyor. İEÜ Sürdürülebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Efe Biresselioğlu, Türkiye’de mevcut binaların yüzde 3 ile 5’nde tasarruf önlemlerinin uygulandığını belirterek, "Konutlarda tüketilen enerjinin büyük bir kısmı ısıtma amaçlı kullanılıyor. Yetersiz yalıtım uygulamalarının bir sonucu olarak da tasarruf edilemiyor. Türkiye’nin 2023 hedeflerinde tüketilen enerji miktarının yüzde 20 azaltılması yer alıyor. Bunun için öncelikle binalarda mantolama ile yalıtımı arttırmak gerekiyor. Mantolama sadece kış için değil, yazın da sıcak havanın içeri girmesini engeller. Termostatik radyatör vanası veya oda termostatı enerji harcamalarını kontrol altına almada büyük rol alır. Merkezi sistemde ise ısı pay ölçer sistemi, kullanımınızı takip etmenizi sağlar" dedi.
ÇÖZÜM YEŞİL YAPILARDAİEÜ Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nden Selin Öğütçü de elektrik tüketiminin yüzde 72’sinin binalarda harcandığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Yeşil yapılar ile yüzde 25 ile 50 oranlarında
enerji, yüzde 40 oranında su ve yüzde 70 oranında katı atık tasarrufu sağlanabilir. Binalar tasarım, inşaat, işletim, yeniden kullanım süreçleriyle yeşil hale getirilebilir. İnşaat planlama aşamasında güneş ve ısı aydınlatma kontrolü sistemlerini mümkün olduğunca entegre etmek gerekir. Böylece ilk adım atılmış olur. Güneşe dönük uygun cephe tasarımı, yüksek performanslı camlar, güneş kırıcılar, yönlendiriciler ve güneş ışığını alan, eden malzeme seçimleri ile enerji tasarrufunda ciddi kazanımlar mümkün. Jeotermal, rüzgr ve benzeri yenilenebilir enerji üretimi açısından oldukça zengin imknlar sunan ülkemizde, bu kaynakların kullanımının ve performansının arttırılması da dikkate alınmalıdır."