Utandım

Güncelleme Tarihi:

Utandım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sel basan sokakları gezen Vali’nin tepkisi:

İki günlük yağmurun etkilerini değerlendiren Alaaddin Yüksel, ‘İzmir’e yakışmıyor’ derken, Başkan Ahmet Piriştina’ya göre; "Bütün sıkıntı 1.5 yıl"

ALTYAPININ ıslah edilmesi gerektiğini belirterek, her yağmurdan sonra sele teslim olmanın Türkiye'nin en medeni kentine yakışmadığını söyleyen Vali Alaaddin Yüksel, ‘‘Vatandaşların durumunu görünce devlet yöneticisi olarak utandım’’ dedi.

Ortalama aşıldı

İZMİR'de son 60 yılın Kasım ayı yağış ortalaması 92.3 kiloyken, iki günde 98.4 kiloya ulaşıldı. Kentin pekçok bölgesinde yaşam felce uğradı, cadde ve sokaklar göle döndü, binin üzerinde evi su bastı. Can kaybı olmaması teselli oldu.

Lodos sorun oldu

YAĞIŞTAN etkilenen semtleri gezen Yüksel, büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ise, lodosun sorun olduğunu söyledi, ‘‘Taşkınlar alçak semtlerde yaşandı. Kalıcı önlem alınan yerlerde sorun olmadı’’ dedi.

Facia hatırlandı

METEOROLOJİ Bölge Müdürü Burhan Babalıoğlu, 5 Kasım 1995'de sel faciasına neden olan yağışların son iki gündür gerçekleşen yağmurun iki katı olduğunu belirtti.

Vali: Mazeret aranmasın

VALİ Alaaddin Yüksel, düzenlediği basın toplantısında, büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Kendisi de dahil, kimsenin mazeret üretip, bunun arkasına sağınmaması gerektiğini belirten Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı ve ilgili kuruluşların temsilcileriyle toplantı yapacağını belirtti.

İZMİR'e geçtiğimiz yıllarda metrekareye düşen yağış ortalamasının 92 kilo olduğunu ifade eden Yüksel, ‘‘Son yağışların ortalaması 98.4 kilogram. Konut ve işyerlerini sel bastı. Buca yönünde bir trafo patladı. Elektrik kesintilerini gidermek için TEDAŞ 26 ekip ve 100 personeliyle aralıksız çalışıyor’’ diye konuştu.

KÖRFEZE 300 noktadan sel suyu döküldüğünü ve kentte 60 bin logar olduğunu hatırlatan Yüksel, ‘‘Bu noktaların bakımı yapılmalı, altyapı çalışmaları bir an önce tamamlanmalı. Belediyeler bunun için tüm kamu araç gerecini kullanabilir. Her yağmurda İzmir sele teslim oluyor. Bu bize yakışmaz’’ dedi.

SEL nedeniyle trafiğin de olumsuz etkilendiğini belirten Yüksel, ‘‘Ancak bizim görevimiz şikayet değil, hizmet. Önümüzdeki günlerde geniş çaplı toplantı düzenleyerek, altyapı sorunlarının çözülmesi yönünde gerekli çalışmayı başlatacağım’’ diye konuştu.

SABAHA kadar şehrin bazı bölgelerini gezdiğini ve su basan ev ve işyerlerinde boşaltma çalışmalarını izlediğini söyleyen Yüksel, Başkan Ahmet Piriştina ile Fuar’da değerlendirme yaptıklarını belirtti.

Piriştina: Sıkıntılar bitecek

BÜYÜKŞEHİR Belediye Başkanı Ahmet Piriştina, önümüzdeki 1,5 yıl içinde Büyük Kanal sistemi tamamlandığında, buna benzer sıkıntı yaşanmayacağını açıkladı. Piriştina, gerekli önlemleri almalarına karşın, çok yoğun yağan yağmurla bilikte, lodosun denizi yükseltmesiyle sorunlar yaşandığını belirtti. Kalıcı önlemler alınan, kanal sistemi tamamlanan Halil Rıfat, Şemikler, Kordon gibi yerlerin risk noktası olmaktan çıktığını söyleyen Piriştina, temizlenen ve bazıları ıslah edilen dere yatakları nedeniyle sorunlar yaşanmadığını bildirdi. Kanalların önceden temizlendiği için çalıştığını, ancak yağmurla gelen pisliklerden tıkandığını belirten Piriştina, ‘‘Yağmurun durmasıyla seviye düştü. Dere yatakları ve kanallar çalışmasa su bu kadar çabuk boşalmazdı’’ dedi. Altyapının bitmemesi nedeniyle 117 yerden yardım çağrısı aldıklarını açıklayan Piriştina, 529 kişilik ekibin yağmur sırasında görev yaptığını söyledi.

MELEZ Deresi çevresinde yaşanan sorunların, yatağın değiştirilmesi ve oradaki çalışmadan kaynaklanmadığını öne süren Piriştina, ‘‘Orada yapılan imalatı etkilemesine izin veremezdik. Ocak başında tamamlanacak yeni yataktan suların akmasını engelledik. Önceden aldığımız önlemle, suların boşalmasını sağlayacak deşarj noktası yeterli gelmeyince yıkarak akışı sağladık. Arap Deresi bu sırada şişti. Yeni Mahalle de bu nedenle olumsuz etkilendi’’ dedi. Piriştina, eskiden hep su basan Kordon'da sorun yaşanmadığına dikkat çekti.

5 Kasım faciası hatırlandı

METEOROLOJİ Bölge Müdürü Burhan Babalıoğlu, 5 Kasım 1995'de sel faciasına neden olan yağışların son iki gündür gerçekleşen yağmurun iki misli olduğunu belirtti. Babalıoğlu, 1995'de bir günde metrekareye 108 kilo yağmur düştüğünü söyledi, ‘‘Bu kez iki günde 98,4 kilo yağış gerçekleşti. Bu da son 60 yılın Kasım ayı ortalaması olan 92.3 kilogramın üzerinde bir miktar’’ dedi. Babalıoğlu, son yağışlarla ilgili önceden kamuoyunu bilgilendirdiklerini açıkladı.

Melez Deresi operasyonu

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi'nin, Melez Deresi'nin denize döküldüğü yatağı değiştirme çalışmaları nedeniyle zor anlar yaşandı. Yoğun yağışlar nadeneyle debisi yükselen Melez'in yeni yataktan geçmesine, imalat henüz bitmediği için izin verilmedi. Ancak, aynı deltaya dökülen Arap Deresi'nin de şişerek Yeni Mahalle'de su baskınlarına neden olması sonucu İZSU yöneticileri, suyun akışını sağlamak için açılan 3 künklü çıkışı yıkarak yaklaşık 10 metre genişliğinde bir yer açtılar. Böylece, Melez daha hızlı boşalmaya başladı. Bu yapılmasa, Altınyol, Salhane, Çınarlı ve Melez deresi boyunca yeralan evlerin tamamı sular altında kalacaktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!