Güncelleme Tarihi:
Metin Gümüş, avukatları Şehrazat Mercan ve Arif Ali Cangı aracılığıyla, 1'inci Derece Doğal SİT alanı içerisinde bulunan 200 hektarlık alanın 'Sürdürebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil değişikliği yapıldığını ve işlemin iptali istemiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Davaya bakan İzmir İkinci İdare Mahkemesi, bölgede keşif yapılması kararı aldı. Mahkeme bilirkişi olarak, Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hakkı Uğurtaş, Uludağ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabahattin Sıddık Cindoruk ve Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Biyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ekrem Akçiçek, bilirkişi heyeti olarak görevlendirildi.
İlk keşif mart, ikincisi ise nisan ayında yapıldı. Bilirkişi heyeti, üçüncü keşfi dün gece yaptı. Saat 17.30'da villaların bulunduğu alana hakim Erhan Altın, davacı tarafın avukatı Arif Ali Cangı, davalı bakanlığın avukatı Halime Kahveci, mülk sahibi adına gözlemci avukat Şükran Sercan Özcan ve bilirkişi heyeti üçüncü kez inceleme için bölgeye geldi. Bilirkişi heyetinin bölgedeki keşif incelemesi dört saat sürdü. Keşif gece saat 22.00'de sona erdi.
Hakim Erhan Altın, heyetin, bölgedeki endemik bitki örtüsünden örnekler aldığını, alanın flora faunasının tespiti için aktif yaşam döngüsü olan bölgede üçüncü kez inceleme yapıldığını, bilirkişilerin hazırlayacakları raporu mahkemeye 30 gün içerisinde sunacaklarını dile getirdi.
Avukat Arif Ali Cangı, keşif tutanağında da yer alan talebi ise hakim tarafından reddedildi. Cangı, şunları söyledi, "Keşfe başladığımız saat 18.00 sıralarında bilirkişiler tarafından yapılacak tespit ve değerlendirmelerin daha sonra incelemesi aşamasında, ihtiyaç olacağından ve aynı zamanda yargılamanın aleniyeti ilkesi gereğince keşif mahallindeki gözlem ve tespitleri için fotoğraf çekme talebinde bulundum. Hakim bu talebimi reddetti" dedi.
Avukat Arif Ali Cangı, "Yönetmeliğe göre 4 mevsim gözlem yapılması gerekiyor. Normalde İdare Mahkemeleri 1 kez keşif yapıyor, ancak bu farklı bir dava olduğu için 3 kez keşif yapılması kararı alındı. Havanın değişmesiyle değişik türler ortaya çıktı. Bu keşif, zooloji yönünden yapıldı. Keşif çalışmalarının tamamlanmasının ardından bilirkişi raporu hazırlanıp mahkemeye sunulacak" dedi.