Urla’da bin yıllık kültür festival oldu

Güncelleme Tarihi:

Urla’da bin yıllık kültür festival oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2014 01:42

DOĞAL Sofra Slow Food Urla Gönüllüleri, yüzyıllardır kutlanan ve ‘Mart Dokuzu’ olarak adlandırılan şenlikleri festivale dönüştürdü.

Haberin Devamı

Urla’ya özgü otlardan esinlenerek adı konulan şenlik, yarın ve pazar günleri gerçekleştirilecek. Urla Belediyesi’nin de desteklediği festivalin ana teması ‘doğanın uyanışı, bize sundukları ve soframızda biyoçeşitlilik’ olacak. Urla Merkez, İskele ve Özbek’te çeşitli etkinliklerle ‘Bahara merhaba’ diyecek yüzlerce katılımcı ilk gün Urla’nın zengin gıda tarihini keşfetmek için gezilere katılacak. Konuklar, milattan 3 bin yıl önce var olan, Urla ile Ege’deki Kiklad Adaları arası zeytinyağı, şarap ve gıda ticaretini sağlayan teknelerin birebir yapılmış örneklerini görürken, 1865’te Osmanlıların sterilizasyon konusunda Fransız mühendislere yaptırdığı Klazomen Tahaffuzhanesi’ni gezecek. Program öğleden sonra üretici pazarı gezisi ve panelle devam edecek. İkinci gün Özbek köyü kadınları rehberliğinde kırlara çıkılıp, keklik ayağı, dede kaşı, labada, arapsaçı, kıllı kamina, çoban düdüğü gibi Ege otları tanıtılacak. Özbek Meydanı’nda, İzmir Büyükşehir Pop-Jazz Orkestrası ile şenlenecek festivalde, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü öğrencileri ve Fransız Michelen yıldızlı şefler Laurent Bouvier ve Joseph Viola, “Ege Mutfağına Yıldız Kazandırma” projesi kapsamında Ege otlarını yorumlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!