Üretimdeki artış fiyatı dengeler

Güncelleme Tarihi:

Üretimdeki artış fiyatı dengeler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2011 00:00

Pamuk fiyatlarındaki hızlı artışla sıkıntılı bir yıl yaşayan tekstil ve konfeksiyon ihracatçıları, dünya genelinde üretimin 2 milyon ton artması nedeniyle yeni döneme umutlu giriyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin istihdam ve ihracatta lokomotifi tekstil ve konfeksiyon sektörlerinin ana hammaddesi pamuğun fiyatları, 2010/11 sezonunda baş döndüren bir trafik izledi. İhracat anlaşması yaparken her gün değişen pamuk fiyatları yüzünden zorlu bir sezon geçiren tekstil ve konfeksiyon ihracatçıları, yeni sezonda dünya genelinde üretiminin 2 milyon ton artış göstermesi sonrasında fiyatlarda dengelenme bekliyor.

Geçen hafta sonu Arjantin’de pamuğun kaderinin belli olduğu Uluslararası Pamuk İstişare Konseyi Toplantısı’nda, 2011/12 sezonu üretimin 26.3 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceği öngörüldü. Dünya genelinde devir stoklarının 11.4 milyon tona ulaşmasının beklendiğini belirten Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sabri Ünlütürk, bu sezon tarihsel anlamda zirveye ulaşan pamuk fiyatlarının, yeni sezonla birlikte dengeleneceğini vurguladı.

Suni elyafa yönelim

Haberin Devamı

Ünlütürk, “Fiyatların sanayici ve üreticinin beklentisinin çakışacağı noktada şekilleneceğini düşünüyoruz. Yaşanan aşırı fiyat artışları sonrasında dünya genelinde tekstil sektörü pamuk yerine çok daha ucuz olan suni elyafa yönelmişti. Pamuğun toplam elyaf tüketiminde payı yüzde 36’dan yüzde 33’e gerilemişti. Nispeten daha makul seviyelere gelecek fiyatlarla pamuğun diğer elyaflara göre tekrar rekabetçi gücünü yakalamasını bekliyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!