ÜNİVERSİTENİN keçileri kapışıldı

Güncelleme Tarihi:

ÜNİVERSİTENİN keçileri kapışıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2013 00:00

ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Teknolojik ve Tarımsal Araştırmalar Merkezi’nde (TETAM) bilimsel olarak yetiştirilen damızlık Saanen keçileri açık artırmayla satışa sunuldu.

Haberin Devamı

 Henüz 5 aylık 43 Saanen oğlak, 7 keçi ve Karacabey TİGEM’den alınan 10 erkek kuzuya besiciler büyük ilgi gösterdi. Üniversiteli keçilerin namını duyarak ihaleye katılan yetiştiriciler arasında kıyasıya rekabet yaşandı. Damızlık oğlaklardan biri, Bayramiç’e bağlı Karıncalı Köyü’nden besici Ercan Candan tarafından 3 bin TL’ye satın alındı. Bazı keçiler de 1000 TL’nin üzerinde fiyatla alıcı buldu.

Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tölü, verimi yüksek damızlıkların yetiştiricileri kısa sürede kara geçireceğini söyledi. Tölü, açık artırma usulüyle satışı yapılan keçilerin özelliğinin 35 yıllık kapalı bir sürüden gelmesi olduğunu ifade etti. Yrd. Doç. Dr. Tölü, 1995’ten bu yana da üniversitede üretimi devam eden keçilerin Türkiye’ye uyum sağladığını, yüzde 95’in üzerinde Saanen kan derecesine sahip olduğunu kaydetti. Tölü, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bu keçilerin sürekli kayıtları tutuluyor, bilimsel çalışmalar yapılıyor. Son 10 yıla baktığımızda Türkiye’de süt keçiciliğine doğru bir ilerleme görüyoruz. Bu anlamda elimizdeki genetik de ihtiyaca en iyi cevap verebilecek niteliğe sahip. Hepsinin anne ve baba kayıtları tutuluyor, nüfus cüzdanları var. Bugün ülkemizde maalesef çoğu küçükbaş işletmede çiftleşmeler serbest olarak yapıldığı için anne bilgileri mevcut olsa da baba bilgileri yok. Ama biz ‘elde aşım’ dediğimiz yöntemle kontrollü aşım yaptırıyoruz. Bu yüzden de keçilerin bütün bilgileri mevcut. Yetiştiriciler de güvenilir olduğu için bu keçilere rağbet gösteriyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!