Güncelleme Tarihi:
ÜNİVERSİTELER bulundukları kentlerin ekonomilerine hareket getirirken, sosyal kültürel yaşamı da canlandırıyor, meslek dallarına katkı sağlıyor.
Manisa Celal Bayar, Muğla, Balıkesir, Aydın Adnan Menderes, Çanakkale Onsekiz Mart, Denizli Pamukkale ve Uşak üniversitelerinde 425 topluluk ve kulüp kuruldu, 28 bin öğrenci üye oldu. Atatürkçü Düşünce, halk oyunları, dağcılık, fotoğrafçılık, spor, matematik gibi dallar bütün üniversitelerde bulunurken kentin ekonomik ve sosyal yapısı da uğraşı alanında etken oluyor. Üye öğrencilerin siyasi partiye üye olmaması ve disiplin cezası almamış olması gerekiyor.
Seslerini duyuruyorlar
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) 93 öğrenci kulübü ve yaklaşık 5 bin üyesiyle ikinci sırada yeralıyor. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kor Yereli, kulüplerin etkinlikleriyle Manisa’da seslerini duyurduğunu belirterek, “Amacımız, öğrencilerimizin derslerinin yanında hem beden ve ruh sağlıklarını geliştirmeleri hem de serbest zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri” dedi. CBÜ bünyesindeki kulüpler arasında, Sinema, Şiir-Tiyatro, Dağcılık-Spor, Müzik, Kültür ve Sanat, Bilim, sigaranın önlenmesi için Nikoket, Genç Yatırımcılar, Sosyo-Ekonomik Araştırma, Genç Kalemler, Girişimci Genç Mühendisler, Spor Yöneticileri yeralıyor.
Projelerde işbirliği
Denizli’de Pamukkale Üniversitesi’nde (PAÜ), 61 öğrenci topluluğunun 5 bin üyesi bulunuyor. Uluslararası projeler geliştirip destek alan kulüplerin yanısıra, kentteki sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla birlikte de çeşitli etkinliklere imza atanlar da yeralıyor.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer İnan, öğrencilerin enerjilerini, deneyimlerini ve becerilerini ortaya koymaları için destek olduklarını belirterek, “Kulüplerin çalışmalarını yakından izliyoruz. Kulüp sayısının artmasından yanayız” diye konuştu.
PAÜ’de öne çıkan kulüpler şöyle: Afet Yönetimi ve Deprem, Arkeoloji, Bilim ve Teknoloji, Briç, Çevre, Çalışma Ekonomisi, Doğa Sporları, Edebiyat ve Folklor, Enerji Sistemleri, Felsefe, Genç Fizyoterapistler, Gönülde Türküler, Havacılık ve Model Uçak, Otomotiv ve Teknolojileri, Popüler Tarih, Tekstil, Tiyatro, Toplum Gönüllüleri, Türk Dünyası Araştırmaları, Yapay Zeka, Yeni Ufuklar ve Yer Bilimleri.
Alışkanlıklara karşı
Muğla Üniversitesi bünyesinde bulanan 50 öğrenci topluluğunun yaklaşık bin 500 üye öğrencisi her yıl kültür, sanat, edebiyat, gezi, araştırma ve bilimsel kongreler düzenliyor.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Yokaş, topluluklara üye olan ve görev alan öğrencilerin hayatta daha başarılı olduğunu savundu, “Sosyal hayatta ve iş yaşamında kendilerini daha iyi ifade edebiliyorlar. Topluluklar, öğrencileri sapkın fikirlerden ve kötü alışkanlıklardan uzak tutuyor. Eroin ve esrar gibi uyuşturucu maddelerle mücadelede öğrenci topluluklarının büyük etkisi var” diye konuştu.
Muğla Üniversitesi’nde Astronomi, Banka-Borsa ve Sigortacılık, Bilim ve Düşünce, Ebru, Engelsiz Üniversite, Eşli Danslar, Fizik, Kariyer, Münazara ve Demokrasi Gelişimi, Modern Yapı, Robot, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Sosyal Politika, Tasarımcılar, Toplum Gönüllüleri, Türk Halk Dansları ve Türkçe Gönüllüleri ön plana çıkıyor.
Spor, müzik ve sanat
Balıkesir Üniversitesi’nde de yaklaşık 4 bin 500 üyeli 26 topluluk çalışmalarını sürdürüyor. BAÜ Sağlık-Kültür ve Spor Daire Başkanı Nihat Çelik, “Öğrencilerin, Atatürk ilkeleri doğrultusunda toplumsal ve kültürel gelişmelerine yardım etmek, beden ve ruh sağlığını korumak, öğrencilerimizi araştırıcı niteliklere sahip kişiler olarak yetiştirebilmek, enerjilerini olumlu alanlarda kullanmak amacı ile topluluklar oluşturuyoruz.
Öğrenciler böylece ders dışı zamanlarında kendilerini geliştiriyor, çevrelerine faydalı ve örnek çalışmalara imza atıyor” dedi. Özellikle spor, müzik ve sanat çalışmaları öğrencilerin ilgisini çekiyor. Dağcılık ve Kış Sporları, Müzik, Abla-ağabey ve torun, Sinema ve Fotoğrafçılık, Sualtı Sporları toplulukların bazıları.
Gelir sağlamak istiyorlar
Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi’nin (ADÜ) 39 öğrenci topluluğunda 2 bin civarında üye bulunuyor. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alev Karagözler, binicilik, tiyatro gibi özel ihtiyacı olan toplulukların giderlerini Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’ndan, diğerlerini de üniversitenin mevcutları ile karşıladıklarını belirterek, şunları söyledi: “Öğrenci toplulukları kendi bütçeleri olmasını istiyor. Örneğin binicilik topluluğu ders vererek bunu sağlayacağını düşünüyor, ancak mevzuat gereği bu imkansız. Bütçelerinin olması için kulüp statüsünde olmaları lazım. Şu an ben de bu konu üzerinde araştırmalarımı yapıyorum. Bu toplulukların kulüp olmalarını genel bütçe içerisinde nasıl ayarlayabiliriz bunun üzerinde çalışıyoruz.”ADÜ’de öne çıkan topluluklar şöyle: Seramik, Tenis, Uluslararası İlişkiler, Badmington, Amatör Astronomi, Radyo Kontrollü Model Araç, Bilardo, Arkeoloji, Su altı - Su üstü, Bankacılar ve Gönüllü Gençler.
Türkiye birincisi
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), 126 öğrenci topluluğu ve 7 bin üyeyle sadece Ege’nin değil Türkiye’nin birincisi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Varol Tok, topluluklar arasında Türk Japon Dostluğu, Yaşam Boyu Öğrenme, Anime ve Manga gibi Türkiye’de ilk ve tek olanların bulunduğunu ifade etti. Tok, “Öğrencilerin birbirleriyle ve sosyal çevreyle ilişkiyi geliştirebilmeyi amaçlayan toplulukları destekliyoruz” dedi. Bazı topluluklar şöyle: Bilimsel Hayvan Yetiştiriciliği, Entelektüel ve Kariyer Gelişim, Dijital Sanatlar, Doğa - Denge, Drama, Sağlıklı Yaşam, Plastik ve Uygulamalı Sanatlar, Yeraltı Bilimleri Araştırma ve Tartışma, 57. Alay, Sigarayla Savaş, Perde Arkası Tiyatro, Erken Çocukluk Eğitimi ve Çanakkale Savaşları Araştırma ve Tanıtma.
Futbol da ön planda
Uşak Üniversitesi’nde 30 öğrenci kulübünde 3 bin üye bulunuyor. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Saim Savaş, kulüpleri, öğrencilerin Atatürk ilke ve devrimleri doğrultusunda araştırıcı ve yaratıcı niteliklere sahip birer birey olarak yetiştirebilmek için oluşturduklarını bildirdi. Dans, Görsel Sanatlar ve Sinema, Sosyal Aktiviteler ve Spor Kulübü’nün ön plana çıktığı üniversitede de, futbol sevgisi de yer buluyor ve Fenerbahçeliler, Galatasaraylılar ve Trabzonsporlular kulüpleri bulunuyor. Ayrıca dikkat çeken bazı kulüpler de şöyle: Binicilik ve Cirit, Coğrafya ve Ekoloji, Dil ve Kültürel Tasarım.