Umut’suz kaldık

Güncelleme Tarihi:

Umut’suz kaldık
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2009 00:00

Muğla'nın Ula’nın Karabörtlen Köyü’nde Hacer Aydoğan (35), 4.5 yıl önce ikinci çocuğuna hamile kaldı. Ercan Aydoğan’la evli olan talihsiz kadın hamileliğinin ikinci ayında düşük yaptı.

Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Aydoğan’ın ikize hamile olduğu, bir bebeği düşürdüğü, diğerinin yaşadığı belirlendi. Üç ay boyunca yoğun bakımda tutulan ve 7.5 aylık hamileyken doğum yapan Aydoğan, ikizi ölen çocuğuna ’Umut Cansın’ adını verdi.

10 milyonda bir kişide

Ancak, Umut’ta ’mavi bebek’ diye bilinen ve 10 milyonda bir kişide rastlanan, dolaşım organlarının ters olduğu, ’siyanotik’ hastalığı saptandı. Arter ve aort damarlarının ters olması yüzünden vücutta temiz kan dolaşımı olmadığı belirlendi. Umut 10 günlükken açık kalp ameliyatı oldu. Kısa sürede sağlığına kavuşan Umut 17 aylıkken, yeniden damarları tıkandı, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde ikinci kalp ameliyatını oldu.

Umut, 2.5 yaşına geldiğinde Ege Üniversitesi Hastanesi’nde anjiyo yapıldı, ters sistemin düzeltilebileceği ve sağlığına kavuşabileceği söylendi. Bu son derece kapsamlı ve zor ameliyat için yeterli donanımı bulunduğu ifade edilen Acıbadem Hastanesi ile temasa geçildi. Acıbadem doktorlarından Tayyar Sarıoğlu, Umut’un bu riskli ameliyata ancak 4.5- 5 yaşında girebileceğini söyledi. Bu arada bir kez daha damarları tıkanan talihsiz çocuk, 3.5 yaşındayken üçüncü kalp ameliyatı oldu.

Yaşama fazla tutunamadı

Aydoğan ailesi, geçen haftalarda Marmaris Genç İşadamları Derneği’nin (MAGİAD) düzenlediği geceden elde edilen gelirle son ameliyat için gerekli 50 bin TL’yi sağlayıp İstanbul’a gitti. Acıbadem Hastanesi’nde, 26 Mart’ta, Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu başkanlığındaki ekibin yedi saat süren ameliyat sonrası üç gün akciğer ve kalp cihazına bağlı kalan Umut, geçen salı günü saat 01.00 sıralarında yaşama veda etti.

Prof. Sarıoğlu, Umut için gereken herşeyin yapıldığını belirterek, "Yüzde 10-15 risk olduğu aileye bildirilip izin alındıktan sonra ameliyata girdik. Kalpte delik vardı. Sonra ters damarları düzeltirken akciğere giden bir damarın tamamen tıkalı olduğu ortaya çıktı. Kalp ve akciğer arasına giden damarlardan alıp buraya yenisini taktık. Biz tıbben yapılması gerekeni yaptık" dedi.

Umut, Karabörtlen Köyü’nde toprağa verildi. Sinir krizleri geçiren anne Hacer Aydoğan, akrabalarının yardımıyla ayakta durabildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!