Ender TÜRKKAN MARMARİS, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 21, 2008 19:44
Marmaris’te bir kamu kuruluşunda hizmetli olarak çalışan Umut Çavuşoğlu, doğar doğmaz yuvaya bırakıldı, yetiştirme yurtlarında büyüdü, ancak 3.5 yıl önce başladığı atletizmde büyük başarılar kazandı.
UMUT Çavuşoğlu, Gümüşhaneli iki genç sevgilinin çocuğu olarak 2 Mart 1979’da Ankara’da doğdu. Aileleri evlenmelerine izin vermeyince çift, Umut adlı bebeği doğduğu gün "Keçiören
Atatürk Çocuk Yuvası"na verdi. Umut’un sol gözü, bilinmeyen bir sebeple bir yaşındayken kör oldu. Umut, 11 yaşında Ankara’daki Sincan Çocuk Yuvası’na gönderildi. Üç yıl burada kaldıktan sonra gittiği Çankırı 100’üncü Yıl Yetiştirme Yurdu’nda 18 yaşını doldurunca hayata atıldı. İlkokul mezunu Umut Çavuşoğlu, 1998’de Karabük’ün Eflani Milli Eğitim Müdürlüğü’nde hizmetli olarak göreve başladı.
Anne babası reddetti
Umut, ailesine ulaşmaya çalıştı, ancak başkalarıyla evlenip ayrı kentlerde yaşayan anne ve babası sahiplenmeyince spora yöneldi, amatör kümedeki Eflanispor futbol takımının vazgeçilmez forveti oldu. Ancak 2004’te maddi olanaksızlıklar yüzünden kulüp kapanınca Çavuşoğlu, ’Belki akrabalarımı bulurum’ düşüncesiyle anne babasının memleketi Gümüşhane’deki İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne atanmasını istedi. Ancak bulduğu akrabaları da onu sahiplenmedi. Çavuşoğlu, kendini yine spora vererek, her sabah 20-25 kilometre arasında koşmaya başladı. Bir arkadaşının önerisiyle Trabzon’da yapılan 10 bin metrelik Atatürk Koşusu’na katıldı, ikinci oldu. Çavuşoğlu, Trabzonspor’un atletizm antrenörü Zekeriya Üçüncü’nün dikkatini çekti, bu takımın formasını giydi. 2005’in ortalarından itibaren düzenlenen hemen her uzun mesafeli koşu ve maratonlara katıldı, bu arada Marmaris’e atandı.
Marmaris havası yaradı
Umut, Güney Ege’nin dört bir yanı çam ormanlarıyla çevrili bu tatil beldesini çok sevdi. Sabah koşularını 35 kilometreye kadar çıkardı, her akşam sürat antrenmanları yaptı. Atletizm yaşamında katıldığı yarışlarda biri Türkiye birinciliği olmak üzere, 23 madalya kazanan Umut’u tek üzen şey, Trabzonspor’un atletizm branşını kapatması oldu, bireysel yarışmaya karar verdi. Malzeme ve yol giderlerini NOA Oteller Zinciri Genel Müdürü İlhan Açıkgöz üstlendi. Elvan Abeylegesse’nin Marmaris’te yaşayan antrenörü Anatoliy Bichkov da Umut’u çalıştırmaya başladı.
Avrasya’ya katılacak
Türkiye’deki maratoncular arasındaki genel sıralamada 12’nciliğe kadar yükseldiğini, yaşamındaki olumsuzlukları geride bıraktığını belirten Çavuşoğlu, 30 yaşında olmasına rağmen, özellikle maratonda büyük başarılara imza atacağına inandığını dile getirdi. En büyük hayalinin dünya şampiyonası ya da olimpiyatlarda milli formayı giymek olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, bunun için öncelikle 26 Ekim’deki Avrasya Maratonu’nda başarılı olması gerektiğini söyledi, şöyle konuştu: "Yaklaşık 5 bin atletin katılacağı Avrasya Maratonu’nda ilk üçe kalırsam milli takım formasını giymeye hak kazanacağım. Şu anda en çok istediğim şey bu. Ne annem ne babam ne de akrabalarım beni sahiplenmedi. Benim annem de babam da, ailem de Türkiye Cumhuriyeti. Türkiye Cumhuriyeti bana her zaman sahip çıktı. Ay-yıldızlı formayla yurt dışında başarı elde ederek devletime olan vefa borcumu ödemek istiyorum."