Güncelleme Tarihi:
Yetiştirme yurdunda büyüyen zihinsel engelli Barış, mezun olduğu okula kadrolu memur olarak döndü. Barış şimdi de arkadaşlarına azim aşılıyor.
AYDINLI 20 yaşındaki Barış Akçaova, zihinsel özürlü anne ve babanın çocuğu olarak dünyaya geldi. Anne ve babası gibi zihinsel özrü olan Barış, çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında büyüdü.
Özel eğitim aldı
EĞİTİLEBİLİR zihinsel engellileri topluma kazandıran Atatürk İlköğretim ve Mesleki Eğitim Merkezi'ne 1992'de kaydolan genç, diploma aldı, Milli Eğitim Müdürlüğü'nün, yetiştirme yurdundaki gençleri işe yerleştirmek için açtığı özel sınava katıldı.
İki görev birden
ÖZÜRSÜZLERLE sınava girip kazanan Barış, öğrenim gördüğü okuluna memur olarak döndü. Hizmetli kadrosundaki genç, temizlik, çay kahve servisi gibi işleri yaparken, önemli bir görev daha üstlendi.
Her konuda yardım
BARIŞ, kendisiyle aynı durumda olan, anıları paylaştığı eski arkadaşlarının en büyük yardımcısı oldu. Barış, arkadaşlarının yemesine, içmesine, giyinmesine, beceri derslerine yardımcı oluyor.
OKUL MÜDÜRÜ İSMET ÖZTÜRK :
Toplum eğitilmeli
EĞİTİLEBİLİR zihinsel engelli öğrencilerin öğrenim gördüğü Atatürk İlköğretim Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İsmet Öztürk, 25 öğrencili okulun kapasitesinin 70 olduğunu belirtti. İl merkezi ve çevresinde 500 zihinsel engelli çocuk bulunduğunu saptadıklarını belirten Öztürk, ‘‘Özürlü olmak ayıp değil. Ancak onların saklanmaması, gizlenmemesi gerekiyor. Zihinsel engelli çocuklar mutlaka onlara uygun bir eğitim ortamına gönderilmeli’’ dedi.
BARIŞ'IN RÜYASI
Belki müdür olurum
AZMİN örneğini veren Barış Akçaova, yıllarca okuduğu okula memur statüsünde hizmetli olarak dönmekten mutlu olduğunu belirterek, ‘‘Arkadaşlarıma yardımcı olmak için elimden geleni yapıyorum. Belki bir gün bu okula müdür bile olurum. Kasım ayında askere gideceğim. Dönüşte yuva kurmak istiyorum. Ailelere mesajım var. Zihinsel engelli çocuklarını gizlemesinler. Eğitim sağlasınlar. Çalışan kişinin kendisine ve hayata güveni artıyor. Ben başardım, sizin çocuğunuz neden başarmasın’’ dedi.