Güncelleme Tarihi:
Şirketlerin durum analizi ve gelecek planlamalarında ihracat ve ekonomik endeks verilerinin önemli olduğunu hatırlatan Keçeci, ekonomik endeks ve ihracat rakamlarının ekonomideki durgunluğu açıkça ortaya koyduğunu belirterek, "Üzülerek söylemem gerekir ki, ihracat rakamları, güven endeksleri ve imalat sanayi satın alma endeksi verileri ekonomideki durgunluğu açıkça ortaya koyuyor. Ağustos ayında 49.3 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI verisi, Eylül ayında da eşik değer olan 50.0'ın altında kalarak 48.8'e geriledi. İnsanlar artık satın almıyor, piyasa durgunlaşıyor. Açıkça ekonomimizin çok iyiye gitmediğini söyleyebiliriz" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin verilerine göre, Eylül ayında ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.8 azalarak, 10 milyar 613 milyon dolar olduğunu, 9 aylık ihracatın ise yüzde 10 düşerek 106 milyar 287 milyon dolara indiğini söyleyen Keçeci, "Bu düşüşler zayıf piyasa koşulları ile siyasi ve ekonomik belirsizlikten kaynaklanıyor. Hem tüketicinin hem de üreticinin ekonomiye ve iç piyasaya güveni yok" diye konuştu.
DAYANMAK ZORUNDAYIZ
Ekonomideki tüm verilerde yaşanan olumsuzluğa rağmen iş dünyasına ümitli olmalarını tavsiye eden Keçeci, "Durağan günler geçiriyoruz. Dolar daha da yükselir mi, işadamları bu yükselişten olumsuz etkilenerek işlerini kaybeder mi? Bu sorulara cevap veremiyoruz. Çünkü kimse bu konuda kesin bir şeyler söyleyemiyor. Ekonomik durumdaki belirsizlik devam ediyor. Bu durum hepimizi endişelendiriyor. Fakat yapmamız gereken, kötümserliğe kapılmamak, ümitli olmak. Dünyada yaşanan tüm olayları yakından takip eden, piyasaların nabzını tutan sanayiciler olmaya devam etmeliyiz" dedi.