Ulukartal’ın fidyeci sırrı

Güncelleme Tarihi:

Ulukartal’ın fidyeci sırrı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

BAYRAKLI'daki Dost Petrol'ün sahibi Mahmut Dostbey'in 18 Şubat'ta kaçırılıp, haraç istendikten sonra korkutmak amacıyla silahla bacağından vurulmasını araştıran polis, İstanbul, Denizli, Manisa ve İzmir'deki seri operasyonlarda Murat Bozkurt (28), Bahattin Ertuğrul (36), Mehmet Parla (52), Salih Solmaz (52) ve Latif Çalış'ı (24) yakalayarak gözaltına aldı.

SANIKLAR Organize Suçlar Şubesi'nde verdikleri ifadede İstanbul'da 6, İzmir ve Salihli'de 1 olmak üzere 8 ayrı haraç, adam kaçırma ve yaralama olaylarına karıştıklarını itiraf etti. Çete üyeleri, Ali Nuri Bakır için çalıştıklarını belirtti, ‘‘Bakır'ı tüm İstanbul piyasası tanır. Bir telefonuyla istediği kişiden, istediği kadar haraç alırdı’’ dedi. Çete üyeleri Ali Nuri Bakır'ın, İsmail Türüt'ten de bir cep telefonu görüşmesiyle 10 bin dolar haraç aldığını anlattı.

Haraca bağlamışlar

ALİ Nuri Bakır'dan aldıkları talimatla kendilerini MİT görevlisi ve polis olarak tanıtıp silah zoruyla haraç topladıklarını ifade eden sanıklar, 1998 Kasım ayında Torbalı'daki Verde Yağ Sanayi'nin sahibi Ali Ulukartal'ı kaçırıp, 7 milyon dolar istediklerini, 29 bin dolar aldıklarını anlattı. İfadesi alınan Ulukartal olaydan sonra ailesine bir şey olacağı korkusuyla polise gitmediğini söyledi, yine şikayetçi olmadı. Ulukartal olayı şöyle anlattı:

‘‘Sürekli tehdit telefonları alıyordum. 1998 Kasım ayında yağmurlu bir akşam Torbalı'dan İzmir'e yola çıktım. Cep telefonum çaldı. Sağa yanaşıp durduğumda kendilerini polis olarak tanıtan üç kişi araca bindi. Biri kafama kabza ile vurup, beni arkaya yatırdılar. Sonradan Kuşadası Adakule Oteli'ne götürüldüğümü anladım. İçi koli bantıyla kapatılmış güneş gözlüğü takıp koluma girdiler ve beni bir odaya kapattılar. (Reis) diye hitap ettikleri biri cezaevinde çok sayıda arkadaşları olduğunu söyleyip 7 milyon dolar istedi. Devamlı yatırım yaptığımı, bu kadar param olmadığını söyledim. 2 milyon dolara razı olup beni 2 gün sonra serbest bıraktılar. Olayı aileme bile anlatmadım toplantıda olduğumu söyledim. Bir gün sonra gelen kişiye 29 bin dolar verdim, sağlık sorunlarım nedeniyle Amerika'ya gideceğimi, beni rahat bırakmalarını söyledim. Bir daha aramadılar.’’

OLAYDAN sonra Ulukartal'ın koruma edindiği, zırhlı araç aldığı öğrenildi. Sanıkların İstanbullu işadamlarının yanısıra Salihli'de benzinlik sahibi Erol Kuyucuk'u kaçırıp işkenceyle haraç aldıkları saptandı.

ARAMALARDA iki pompalı tüfek, sahte polis kimliği, sahte ehliyet ve nüfus cüzdanları, kelepçe elegeçti. Çetenin elebaşısı Ali Nuri Bakır ile adamı Orhan Temizer'in yakalanması için çalışmaların sürdürüldüğü kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!