Güncelleme Tarihi:
Yakınlarını kaybeden insanların ve yaralı kurtulan madencilerin öfke, korku, kaygı, depresyon gibi risklerle karşı karşıya kalabileceğini kaydeden Kalkan, güvensiz bir toplum oluşma tehlikesine dikkat çekti.
Yaslarını yaşasınlar
Türkiye Psikiyatri Derneği Ruhsal Travma ve Afet Psikiyatrisi Çalışma Birimi Koordinatörü olan Kalkan yaşanan facianın ardından olay yerine gittiklerini ve ailelere destek vermeye başladıklarını söyledi. Kalkan, insanlarda güven duygusunun sarsıldığını belirterek, "Afetten yaralı kurtulanlarda travma sonrası stres bozukluğu oluşabilir. Kişilik bozuklukları ortaya çıkabilir. Hayatını kaybedenlerin yakınlarının yasının travmatik yas olmasını bekliyoruz. Çünkü çoklu ölüm ve insan eliyle yapılan bir afet var. Adalet duygusunun sarsılması gibi nedenlerle bu yasın travmatik yasa dönüşeceği görülüyor. Tüm bunları yaşamayan maden işçileri var. Onların da güvensiz bir ortamda kaygıları, kuşkuları, korkuları olacaktır. Onlar için iş yerlerinin güvenliğinin sağlandığına dair kesin bilgilerin gelmesi gerekiyor. Tüm Türkiye risk grubudur. Çünkü insanlar kendilerini çaresiz hissediyorlar, güven duyguları sarsılıyor. Arama kurtarma, sağlık çalışanları, kolluk güçleri, gazeteciler hepsi risk grubundadır" diye konuştu.
İnsanların öfke duyduğunu dile getiren Kalkan, facianın ardından mağdur olan insanların yasını tutmalarına izin verilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de konuşulanların Soma'daki mağdur insanları etkilediğini dile getiren Kalkan, “Yas öfke ile geçmez. Acılarını çekmeleri gerekiyor. Herkes öfkeli şu anda. Özellikle çocuklara doğru bilgi vermek gerekiyor" dedi.