Güncelleme Tarihi:
Siyasi partilerin özellikle twitter’ı seçim çalışmalarında etkin olarak kullanan adayları, iş dünyası ve sivil toplum örgütleri temsilcileri yasağı tepkiyle karşıladı. Görüşler özetle şöyle:
Zeybekci de karşı
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Twitter’ın talimatla değil, mahkeme kararı ile kapatıldığını, Başbakan Erdoğan’ın tepkisini haklı bulduğunu bildirdi. Twitter yönetimini tutumundan kınayan Zeybekci, “İnşallah twitter en kısa sürede mahkemenin isteklerini yerine getirir de açılır. Ben de istemiyorum. Hükümet mensupları olarak, twitter’ı en yoğun kullanan insanlarız. Kapatılmasını ya da susmasını ben de istemiyorum” dedi.
Kocaoğlu’ndan sabah tweeti
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP adayı Aziz Kocaoğlu, tepkisini resmi hesabından sabah saatlerinden attığı şu tweetle dile getirdi: “Gücünü karanlıktan alanlar unutmamalı ki, gecenin karanlığı ancak sabaha kadar sürer. Bu çağda hiçbir baskı rejimi uzun süre ayakta kalamaz.”
Özgürlüğün çöküşüdür
CHP Karşıyaka Belediye Başkan adayı Hüseyin Mutlu Akpınar: “İleri demokrasi ve özgürlüklerin çöküşüdür. Türk halkının nasıl kandırıldığının belgesidir. Türk halkı fezlekeleri 30 Mart’ta okuyacak.”
Taşer: Sıkıyönetim ilan edilmiştir
MHP Adayı Murat Taşer tepkisini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın meydanlarda sık sık kullandığı bir söz ile ifade etti. Kapatmayı diktatörlüğün hukuk dışı girişimi olarak nitelendiren Taşer, “Sıkıyönetim ilan edilmiştir. Boyun eğmeyeceğiz. Zulm ile âbâd olanın âhiri berbâd olur” diye konuştu.
Pekdaş mahkemeye başvurdu
CHP Konak Belediye Başkan Adayı Sema Pekdaş, erişim yasağı kararını alan İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Yasağın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu ifade eden Pekdaş, “Çağdaş toplum, kendini rahatsız etse bile başkalarının düşüncelerine ve değer yargılarına saygı göstermeyi bilen, tolerans sahibi kişilerden oluşan bir toplumdur” dedi.
Çırpındıkça batıyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin: “Recep Tayyip Erdoğan pusulayı iyice şaşırdı. Akıl tutulması içinde. Kendisiyle ilgili patlak verecek yeni skandalı örtbas etmek istiyor olmalı. Çırpındıkça da batıyor.
Bu ülke hak etmiyor
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş: “Bu ülke bunu hak etmiyor. Bir şeyleri kapatıyorsanız bir şeylerden çekiniyorsunuz anlamına gelir. ,,
Bırakalım insanlar özgürce konuşsun, özgürce konuşmak topluma değer katar.”
Umurlarında değil
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger: Dünyaya rezil olmayı göze alamayacakları için kapatmayacaklarını düşünmüştüm. Ama umurlarında değil. İnternete düşebilecek yeni tapelerden korkuyorlar. Başbakan’ın emriyle bir bürokrat kanunsuz işlemin emrini verdi. Yolsuzluk ve rüşvetle ilgili bilgilerin öğrenilmesi korkusu milyonlarca insanı iletişim mağduru yaptı. Bundan sonra bu ülkede hiç kimsenin, ticaret ve haberleşme özgürlüğü yoktur, gasp edilmiştir.”
ESİAD: Hicap duyuyoruz
Ege Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Bülent Akgerman: “Olmaz diyorduk o da oldu sonunda bakalım sırada neler var? Çin’le yarışıyor olmaktan hicap duyuyoruz.”
Ekonominin aort damarı
İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu: “Teknik olarak işe yaramaz. Palyatif bir tedbir, aynı zamanda bir göstermelik istem olarak kabul ediyorum. Nitekim yolunu bulan herkes tweet atmaya devam etmektedir.”
Yaptırımlara yol açabilir
Türkiye Moda ve Hazırgiyim Federasyonu Danışma Kurulu Üyesi Nedim Örün: “Gerçekçi değil. Küresel dünyada zaten kapatılması mümkün de değil. Birtakım yanlış kullanımlar olabilir ama bu haberleşmeyi ve dolaylı olarak ekonomiyi de olumsuz etkileyecektir.”
EBSO: Kaygı verici
Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar: “Twitter’ın kapatılması sadece bir sosyal medyanın kapatılması olarak görmüyoruz. Önce internete getirilen kısıtlamalar, ardından da twitter’ın kapatılması teknolojinin egemen olduğu bir dünyada geniş bir alana ket vurmaktadır. 2023 hedefleri doğrultusunda üretim yapmaya çalışan sanayiciler olarak bu gelişmeyi kaygı verici olarak görüyor ve bir an önce yanlıştan dönülmesini ümit ediyoruz.”
Hayretle izliyoruz
Ege İş Kadınları Derneği Başkanı Betül Elmasoğlu: “Özgürlüklerimizin kısıtlanması hoş bir şey değil. Böyle bir yasaklama kabul edilemez. Gelişmeleri hayretle izliyoruz. Seçim öncesi de hoş olmadı.”
İZSİAD: Bir darbedir
İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Hasan Küçükkurt: “Asla kabul edilemez bir yasak. Haberleşme özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir. Yerel seçim arefesinde böyle bir uygulamayı kınıyoruz.”
Onulmaz bir yara
Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu Başkanı Sıtkı Şükürer: “Seçimler milli iradenin şekillenmesinde demokrasinin vazgeçilmez koşuludur. Ancak seçme iradesinin oluşmasında halkın bilgi alma hakkının kısıtlanmadığı şeffaf bir ortamının korunması gerekir. Bu çerçevede yasaklama ülkemiz demokrasi kalitesine onulmaz bir yara açmıştır.”
Çanakkale Barosu: Ağır müdahale
Çanakkale Barosu Başkanı Bülent Şarlan: “Toplumun bilgi alma ve iletişim özgürlüğüne ağır bir müdahaledir. Genel bir erişim yasağı konulması Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne açıkça aykırıdır.”