Tamer TAŞKIN - Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Konsolosu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2008 22:05
GÜNEY Afrika ve Türkiye arasındaki resmi ilişkiler konsolosluk düzeyinde karşılıklı olarak ilk kez 1991 yılında başlamış, Johannesburg ve istanbul’da Başkonsolosluklar açılmıştır. İki ülke arasındaki ilişlilerin Elçilik düzeyine yükseltilmesini takiben Ekim 1992 de Başkonsolosluklar kapatılmış ve 1993 yılında ankara’da Güney Afrika Büyükelçiliği ve izmir Fahri Baş Konsolosluğu açılmıştır. Güney Afrika ve Türkiye arasındaki ilişkiler özellikle ikili ekonomik ve ticari ilişkiler düzeyinde geçtiğimiz 3 yıl içerisinde büyük ölçüde aşama kaydetmiştir. Türkiye ticaret istatistiklerine bakıldığında Güney Afrika ile Türkiye arasındaki ikili ticaretin fazlasıyla Güney Afrika’nın lehine olduğu ve 2006 yılında 2.38 milyar dolar ile en yüksek seviyelere ulaştığı görülmektedir. Kasım 2007’nin en son verilerine göre ise bir önceki yıla kıyasla bu rakamların yüzde 20-25 daha da artması beklenmektedir. Türk mücevherat ve takı sanayi tarafından Güney Afrika’dan ihraç edilen altın iki ülke arasındaki ikili ticari ilişkilerde önemli rol oynamaktadır.
SİYASAL İLİŞKİLERİkili siyasal ilişkilere bakıldığında ise, iki ülke arasındaki ilk üst düzey ziyaret Ekim 2003’te Başbakan Erdoğan’ın davetiyle eski Devlet Başkan Yardımcısı, Jacob Zuma’nın Türkiye’yi ziyaret etmesiyle başlamış ve Mart 2005 ise Başbakan Erdoğan’ın ilk resmi ziyareti ile karşılıklı ziyaretler devam etmiştir. Bu ziyaretler stratejik düzeyde fırsatlar yaratmış ve her iki ülke arasındaki ilişkiler için bir kilit noktası olmuştur. Karşılıklı üst düzey ziyaretler ve ikili müzakereler devam etmiş, iki ülke arasındaki ilişkiler çeşitli alanlarda pekişmiş ve özellikle savunma , ticaret-sanayi, madencilik ve hava ağının tekrar açılması ile karşılıklı turizmin gelişmesi yolunda önemli adımlar atılmıştır. İki ülke arasında imzalanan antlaşmalar: Ticari ve Ekonomik İşbirliği, Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşması, Yatırımları Geliştirilmesi ve Korunması Anlaşması, Turizm İşbirliği Anlaşması, Gümrük İşbirliği Anlaşması’dır.
ETKİLEŞİM ARTIYORTürkiye’nin Afrika kıtası ile olan etkileşimi artmaktadır. Güney Afrika, ekvatorun altında Türk sanayicileri için çok kıymetli bir sıçrama tahtası ve üs olmakta, Türkiye de Güney Afrikalı sanayiciler için Türki Cumhuriyetlere, Balkanlara ve Orta Doğu’ya üs olmaktadır. Ticaretimiz geliştikçe daha çok gemi gelip gidecek, hem nakliye zamanı hem de nakliye fiyatları daha makul seviyelere gelecektir. Güney Afrika Cumhuriyeti, Türklere 30 güne kadar olan seyahatlerine vize uygulamamaktadır. 2010 Dünya Futbol Şampiyonasından dolay inşaat sektörü zirve yapmıştır. Eylül 2007 den itibaren Türk Hava Yolları İstanbul-Johannesburg ve Cape Town direkt seferlerini yeniden başlatmıştır. Bu direkt bağlantı, şüphesiz var olan ticari, ekonomik ve turizm ilişkileri daha da geliştirecektir. Başbakan Erdoğan yakın zamanda yaptığı bir konuşmasında Türkiye’nin Afrika kıtasında 10 yeni Büyükelçilik açacağını da bildirmiştir. Bu da şüphesiz Türkiye ve Güney Afrika arasında yeni olanaklar ve işbirliğinin gelişmesini sağlayacaktır.