Türk yapımı sera robotu

Güncelleme Tarihi:

Türk yapımı sera robotu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2014 01:08

GEDİZ Üniversitesi’ndeki 22 laboratuvarda yerli teknoloji üzerine yapılan çalışmalarda bir başarıya daha imza atıldı. Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencileri Mahmut Zencirci ve İsmail Çelik, danışman hocaları Yrd. Doç. Yavuz Bayam’la birlikte, dışa bağımlı olduğumuz sera kontrol teknolojisini hem millileştirip geliştiren, hem de ucuzlatan sistem geliştirdi.

Haberin Devamı


TÜBİTAK’ın desteklediği, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün de partneri olduğu “Akıllı Sera Otomasyon Sistemi Projesi”yle ‘SERATRONİK’ adı verilen sera robotu hazırlandı. Türkiye’de bir ilk olan SERATRONİK, özel bilgisayar yazılımı ve sensörleri aracılığıyla akıllı tarım üretimi yapılmasını sağlıyor. Hava ile toprağın nemini ve sıcaklığı sürekli ölçüyor, ısıyla nemi yetiştirilen bitkiye göre istenen düzeyde tutuyor. Sulamayı ve ilaçlamayı da otomatik olarak yapıyor. Serada kimse olmadan tarım üretimi gerçekleştirilmesine imkan tanıyan SERATRONİK, verimliliği artırıyor, maliyeti de azaltıyor. Üstelik ihtiyaç duyduğu enerjiyi de güneşten alıyor.


Tarıma doping olacak

Yrd. Doç. Dr. Yavuz Bayam, sistemin tarım üretiminin ve ihracatının artmasını sağlayacağı için büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Bayam, şimdiye kadar yurt dışına bağımlı olduğumuz otomasyon sistemlerinin pahalılığı yüzünden çoğu serada kullanılamadığını, üretimin çoğunlukla insan faktörüne dayalı olarak yapılığını dile getirdi, şunları kaydetti:
“Çıkış noktamız da bu oldu. Önümüzdeki günlerde kullanıma sunacağımız SERATRONİK şimdiden ilgi uyandırdı, üretimleri hem kolaylaşacak hem de insan hatalarından kaynaklanan kayıpların önüne geçerek daha yüksek verimlilik elde edecek seracılar heyecanla bekliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!