Güncelleme Tarihi:
EGE Tütün ve Tütün Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Vekili Ömer Celal Umur, Çin ve Hindistan’ın daha düşük maliyetlerle Türk tipi tütün üretimi yaptığını belirterek, dünyada sigara fiyatlarının yükselmesinin Türkiye’deki tütün sektörünü tehdit eder hale geldiğini belirtti.
Umur, dünya genelinde harmanlanmış tütün kullanılarak üretilen sigaralarda yüzde 15 oranında Türk tipi tütün kullanıldığını, bu talebin yüzde 50’sinin Türkiye tütüncülük sektörü tarafından karşılandığını söyledi. Ancak Çin ve Hindistan’da Türk tipi tütün üretiminin her geçen gün arttığını, son dönemde iki ülkenin toplam 20-25 milyon kilo üretim kapasitesine ulaştıklarını, Türkiye’nin üretiminin ise 100 milyon kilo seviyesinde olduğunu belirtti.
Ege Bölgesi’nde üretilen ve bu yıl 60 milyon kilo olan “İzmir tipi” adı verilen Türk tütününün ve Karadeniz Bölgesi’nde üretilen bu sezon 15 milyon kilo olan “Samsun ve Bafra tipi” adı verilen Türk tütünlerinin kaliteleri sayesinde Çin ve Hindistan’da üretilen tütün ile şu anda rekabette avantajlı olduğunu belirten Umur, “Çin ve Hindistan tütün üretiminde bizim kalitemizi yakaladıkları anda Türk tütüncülük sektörü için tehdit haline gelecekler” diye konuştu.
SEKTÖR BAŞARILI
Dünya genelinde yaşanan küresel mali krizden olumsuz etkilenmeyen sektörlerden birisi olduklarını anlatan Umur, yürütülen sigara karşıtı çalışmaların batıda bir nebze sigara kullanımının azalmasına neden olduğunu, ancak dünyanın doğusunda tüketim artışı görüldüğünü söyledi. Tütüncülük sektörü, 2009 yılının Ocak-Mart döneminde, 2008 yılının aynı dönemine göre yüzde 21’lik artışla 203 milyon 577 bin dolarlık tütün ve tütün mamulleri ihracatı gerçekleştirdi. Tütün sektörü bu başarısıyla 23 ihracatçı sektör arasında Yaş Meyve Sebze ve Zeytin ve Zeytinyağı sektörleri ile birlikte 2009 yılında ihracatını artırabilen 3 sektörden biri oldu.