Güncelleme Tarihi:
Kuşadası Ticaret Odası’nca hazırlanan “Kuşadası Turizm Analiz Raporu 2010” açıklandı. Raporda, Ada’nın Türk turizmindeki yeri, sorunları ve çözüm önerileri sıralandı. 33 sayfalık çalışmada, ilçenin önündeki acil çözüm bekleyen sorunlar, “döviz kuru ve maliyetlerin uyumsuzluğu, her şey dahil sistemi, altyapı, ikinci konutlar, turizmin 12 aya yayılamaması, göç, hanutçuluk, gürültü yasağı ve işsizlik” olarak sıralandı.
Raporda, İstanbul’un ardından turizmin ilk başladığı yer olan Kuşadası’nın Türkiye’nin en önemli kıyı ve kültür turizmi merkezlerinden biri olduğuna dikkat çekildi. Türkiye’nin en fazla yolcu girişinin gerçekleştiği deniz hudut kapısı unvanını taşıyan Ada’da nüfusun yüzde 67’sinin hizmet sektöründe çalıştığı belirtildi. Raporda ayrıca, Devlet Planlama Teşkilatı’nın 2004 Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması’na göre, Kuşadası’nın Türkiye’deki 872 ilçe arasında 17’nci, Aydın’ın ilçeleri arasında birinci ve fert başına bütçe gelirleri kaleminde de ülke genelinde 44’üncü sırada yer aldığı kaydedildi.
Turistik tesislerin çoğunun eski olduğu ve yenileme yapılamadığı dile getirilen raporda, “İlçede konaklama sektörünün yapısal olarak karşımıza çıkan en önemli yanı, konaklama tesislerinin eski oluşudur. İlçede büyük yıldızlı tesisler en az 15 yaşındadır. Bu tesislerin büyük seviyede bakım, tadilat, onarım ve yenilemeye ihtiyacı bulunmaktadır. Yıllar itibariyle kazanç oranlarının düşmesi, tesislerin bakım ve onarımlarıyla ilgili gerekli çalışmaların yapılmamasına neden olmuş ve bazı tesisler oldukça yıpranmıştır” denildi.
Doluluk oranı yüzde 70
Son yıllarda 3, 4 ve 5 yıldızlı tesislerde her şey dahil konaklamanın ağırlık kazandığı ifade edilen raporda, bunun da sektörün yan kuruluşlarını olumsuz etkilediğine dikkat çekildi. Turizm Bakanlığı’nca yayımlanan son verilere göre, Kuşadası’nda 15 bin 435 yatak kapasiteli toplam 62 işletme belgeli tesis bulunduğu kaydedilen raporda, “Yatırım belgeli tesis sayısı ise 16. Bunların toplam yatak kapasitesi 4 bin 977. 2010’da söz konusu tesislerin doluluk oranı yüzde 70 seviyesinde gerçekleşti” görüşüne yer verildi.
Döviz kuru ve maliyetlerin uyumsuzluğu
Her şey dahil sistemi
Altyapı
İkinci konutlar
Turizmin 12 aya yayılamaması
Göç
Hanutçuluk
Gürültü yasağı
İşsizlik