Turizmci diken üstünde

Güncelleme Tarihi:

Turizmci diken üstünde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 00:00

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun, ‘Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği’nin içki satışıyla ilgili maddeleri endişe yarattı.

Haberin Devamı

TÜTÜN ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK), “Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliği” turizmcide tepki yarattı.

Marrmaris’te Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz, böyle kısıtlamalara inanmak istemediğini belirterek, şunları söyledi:

“Sahil bölgelerinde 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri, yine diğer yıldızlı oteller yol kenarlarında da olabiliyor. Sizin buralarda içki satışını yasaklamanız, turizmi öldürmeniz demektir. O zaman turizm belgesinin ne önemi kalıyor? Otellerle dinlenme tesislerinin aynı statüye sokulması büyük yanlış olur. Bir defa müktesep hak denilen bir şey var. Hadi diyelim ki bunu da kaldırdılar o zaman buralarda turizm yapılması istenmiyor demektir. Turist gelmediği zaman da bu bölgeler biter. Mutlaka buna bir çözüm getirilecektir, getirilmek zorunda.”
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Marmaris Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ da, bu konuya yıllar önce dikkat çektiğini söyledi, şu görüşü savundu:
“Sonunda olacağı buydu. Kırmızı noktalı şehirler yaratılmaya çalışılıyordu. Bu çok yanlış. Turizme açık yerlerde bunun uygulanması çok zor. Bu bizim için çok büyük sorun olur. Bütün turistik yerler batar. Bizim bölgemizde tüm yollar üzerinde oteller ve konaklama tesisleri mevcut. Otelleri kapatın gidin mi demek isteniyor? Sahil kesimi işletmecileri ayağa kalkar.”

Darboğaza giriliyor

Haberin Devamı

Türkiye Şarap Sanayicileri Derneği Başkanı Coşkun Güner, alkol satışının kısıtlanmasına yönelik konularda görüş bile vermek istemediğini vurguladı, “Sektör darboğazda ve bu yasaklarla daha da darboğaza giriyoruz” dedi. Güner, bazı AKP milletvekillerinin ‘Kısıtlama olsaydı bizim dönemimizde şarap üretimi artar mıydı’ savunmasına ise, “Bütün sektörlerde olduğu gibi, daha önce şarapta kayıtdışı vardı. Biz derneğimiz aracılığıyla kayıtdışıyla mücadele ettik ve satışlardaki artış bundan kaynaklandı. Ayrıca üretici destekleniyorsa teşekkür ederiz, ama somut bir delil de istiyoruz.”

Ciddi endişe ve şüphe

Haberin Devamı

GETOB Denetleme Kurulu Başkanı Yakup Avcı da, böyle bir uygulamanın turizmin katlinden başka bir işe yaramayacağını savundu, şöyle konuştu:
“Ekonomik liberalizmi savunan hükümetin sosyal hayata bu derece müdahalesi ve sınırlayıcı fikirleri ve uygulamaları, bundan sonraki icraatlarıyla ilgili ciddi anlamda endişe ve şüphe doğuruyor. Bunu dünyaya anlatabilmek mümkün değil. Bu uygulama kolluk kuvvetlerine verdiği yetkilerle turizme her türlü müdahaleyi meşru kılıyor. Demokrasiyi ve özgürlük alanını genişlettiğini söyleyen bir hükümetin böyle bir yönetmeliği yürürlüğe koymaya veya yasalaştırmaya kalkışması düzeni değiştirmeye yönelik bir eğilimdir. Turizmle ilgili olarak biz imajımızı düzeltmeye, kendimizi değişik ülkelerde anlatmaya, yeni pazarlar yaratmaya çalışırken, böylesi bir düşünce ve tutum turizmin belini kıracaktır.”

500 restoran kapanabilir

Haberin Devamı

Çeşme Turistik Otel İşletmecileri Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel de, “Gençleri alkolden koruma amaçlı değil, yanlışlıklarla dolu” diye tanımladığı yönetmeliğin dış basına da yansıdığını anımsatarak, “Turistin kısıtlanması turizm adına iyi olmayacak” dedi. Yol kenarında içki satışının yasaklanmasına da değinen Öncel, “İzmir merkezinden Urla’ya kadar yaklaşık 500 restoran var. İçki satmamaları demek, kapanmaları demek. Bu da istihdam ve ekonomiye zarar verir. Bu kısıtlamalara neden gerek görüldüğünü anlayabilmiş değilim. Biz yandan turist çekmeye çalışırken, yönetmeliği çıkaranların da sonuçlarını düşünmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!