Elif DEMİRCİ / İZMİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2011 20:44
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamaları Birliği’nin (ETİK), Arkeoloji Müzesi’nde düzenlediği toplantıda katılımcılar, bazı maddeleri geçen 27 Nisan’da değiştirilen Gürültü Yönetmeliği’ne ateş püskürdü.
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Demet Turhan’ın yönetmelikle ilgili sunumunun ardından tepkilerini dile getiren turizmciler, isteklerinin yerine getirilmediğini, sektöre darbe vurulduğunu belirtti.
Yönetmeliği, ‘baştan aşağı sakat’ olarak adlandıran İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclisi üyesi Adnan Kaya, şunları söyledi, “Turizm ölmüştür, başımız sağ olsun. Bu yönetmelik yırtılıp atılmalı. Devlet kendi bindiği dalı kesiyor. Deli Dumrul Yasası gibi masa başında çıkarılmış” dedi.
Turizmci Mustafa Kaya ise, yönetmeliğin yangından mal kaçırır gibi çıkarıldığını ileri sürerek, “Bunun arkasında ısrarcı olan zihniyeti anlamıyorum. Bu yönetmeliği hazırlayanlar çıksınlar, ‘Biz turizmi istemiyoruz’ desinler biz de çekip gidelim” diye konuştu.
Değişik ama aynı
Turizmcilerin tepkisini haklı bulan ve Çevre ve Orman İl Müdürü Osman Çakmak’la İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz’i toplantıya katılmamaları nedeniyle eleştiren ETİK Başkanı Mehmet İşler, birlik olarak yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması için dava açamadıklarını, ancak üyelerle bu konuyu görüşeceklerini söyledi. Önceki yönetmeliğe göre bazı maddelerin değiştirildiğini, ancak fark olmadığını savunan İşler, şöyle konuştu:
“Bize daha önce ‘abdestsiz namaz kılmayın’ deniyordu. Şimdi ‘namazı abdestsiz kılmayın’ deniyor. Değişen bir şey yok. Bu yönetmeliğe göre Swiss Otel’in bahçesinde düğün yapabilecek miyiz? Hayır. Çeşme’de beach kulüpler bitecek. Bu yönetmeliğin halka karşı uygulanması mümkün değil. Yönetmelikle yatırımları baltalamak doğru değil. Biz geleceğimizi bu sektöre yatırmışken dayatmacı mantıkla yapılan bu işe karşıyız. Bu konu büyüyecek.”
Eğlence hakkı yok
Turizmci Özlem Gülcen de tepkisini, “Beş kişi uyuyacak diye 5-10 bin kişinin eğlence hakkı elinden alınmak isteniyor” sözleriyle dile getirdi.
Toplantıya İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) adına katılan Mustafa Ak, yönetmeliğin binlerce esnafı da mağdur edeceğini ve uygulanamayacağını vurguladı, şunları söyledi:
“İnciraltı’nda açık düğün mekanları var. Bunlar şimdi ne yapacak? Bir sünnette davul çaldıramaz duruma geliyorsunuz. Günah değil mi bu insanlara? Bu yönetmelik masa başında yapılmış.”
Yetkili olan kim
Çeşme Ilıca Otel Genel Müdürü Yakup Demir de, kendilerine polisten bildiri geldiğini, “Cumartesi düğün yapamazsınız, izin alın” denildiğini söyledi. İzin için Çeşme Belediyesi’ne dilekçe verdiklerini ancak İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün yetkili olduğu yanıtı aldıklarını belirten Demir, “Şimdi bu düğünler ne olacak” diye tepki gösterdi.
Yönetmelik ne getiriyor
Çevre Mühendisi Demet Turhan, yönetmelikte çok hassas kullanım alanları olarak tanımlanan hastane, çocuk ve yaşlı bakım merkezleri gibi yerler arasından konut ifadesinin çıkarıldığını söyledi. Yönetmeliğin hassas kullanım alanlarında bulunan eğlence yerlerine üzeri açıksa 24.00 ile 07.00 saatleri arasında müzik yasağı getirdiğini belirten Turhan, kapalı eğlence yerleri girişine “Dikkat: içerideki ses seviyesi insan sağlığına zararlıdır” yazısı asılacağını bildirdi. Turhan, hastane, çocuk ve yaşlı bakım merkezleri gibi çok hassas kullanım alanları yakınındaki eğlence yerlerinden açık olanların yıl sonuna kadar kapalı hale getirileceğini de bildirdi.
Denetim sorunu
Eğlence yeri denetimi alan belediyelerin az olduğunu belirten Turhan, hepsine vermek istediklerini söyledi. İzmir Büyükşehir, Bornova, Konak, Aliağa ve Karşıyaka’nın yetki belgesi aldığını, Seferihisar ve Torbalı’nın başvurduğunu belirten Turhan, bu konuda belediyelere çağrı yaptı.