Turizm cenneti olan Mugla’yı dalga vurdu

Güncelleme Tarihi:

Turizm cenneti olan Mugla’yı dalga vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2008 00:00

Bodrum, Dalaman, Datça, Fethiye, Kavaklıdere, Köyceğiz, Marmaris, Milas, Ortaca, Ula ve Yatağan gibi tarihi ve turistlik ilçeleri olan Muğla da, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntıdan olumsuz etkilendi.

MUĞLA Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Genç İşadamları Derneği, Eczacılar Odası, Veteriner Hekimleri Odası, Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Odası ve Ziraat Odası başkanları kentin sorunlarını konuştu. Başkanlar, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntının Muğla'yı da olumsuz etkilediği görüşünde birleşti. Başkanlar, ekonomideki dalgalanmanın Muğla'da, tüm sektörleri olumsuz etkilediği ayrıca küçük esnafı da bitirme noktasına geldiğini vurguladı. Başkanların görüşleri şöyle:

Döviz en büyük etken

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş:
"Ekonomik dengesizlik Muğla'yı da olumsuz etkiledi. Düşük döviz kurları nedeniyle, üretim giderlerinin sürekli artması mermercilerimizi ihracat yapamaz hale getirdi. İllere verilen teşviklerin sektörlere de verilmesi gerekiyor. İlimizdeki turizm ve madencilik sektörüne üretimi ihracatı arttırıcı teşviklerin verilmesini bekliyoruz."

Ekonomi turizme dayalı

Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hayati Nizamoğlu:
"Muğla ekonomisi turizm, tarım ve madenciliğe dayalı. Muğla'da ürettiğimiz ürünlerde markalaşamadık. 300 bin ton süt, 200 bin ton zeytin ve 20 bin ton bal üretiyoruz. Bu ürünlerimizi markalaşma ve ambalajlama yapmada yeterince gelişemedik. Ülkemizde tarım bitti, tarım teşvik edilmeli. Madencilik sektöründe ise döviz kurunun düşüklüğü nedeniyle ihracat yapamıyoruz. İlimizde bölünmüş yolların yapılamaması turizmi olumsuz etkiliyor. Bölünmüş yollarımızın derhal yapılması gerekiyor. Ayrıca ilimizin uluslararası fuar alanlarına ihtiyacı var. Bu sorunların çözülmesi durumunda özellikle Muğla'nın ekonomik olarak düzlüğe çıkacağına inanıyorum."

Gereken değer verilmiyor

Muğla Eczacılar Odası Başkanı Arif Yılmaz:
"Muğla'nın turizm kenti olmasına rağmen çevreye gereken değer verilmiyor. Vidanjörler yol kenarlarına sağa sola yol kenarlarına pislik boşaltıyor. Çevre konusunda ilgili merciler gereken görevini yapmıyor. Dirgeme yakınındaki her yer pislik içinde. Çevre il Müdürlüğü görevini yapmıyor. Bu sorun yasalarla ve ilgili mercilerin görevlerini yapmalarıyla çözümlenebilir. Ayrıca kentimizde otopark sorunu var. Bu sorun önümüzdeki yıllarda yapılacak iki otoparkla çözülecek."

Çiftçiler çok zor durumda

Muğla Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Suat Oyman: "Muğla'da çiftçinin en büyük sorunu akaryakıt ve gübre fiyatlarının yüksek olmasıdır. 20 kilogramlık bir çuval gübre 120 YTL'ye satılmakta. Çiftçilerin bu girdi maliyetleriyle üretim yapmaları çok zor. Gübre fiyatlarının düşürülmeli. Akaryakıt fiyatında da iyileştirilme yapılmalı. Denizde kullanılan mazota indirim yapılıyor. Ancak tarlada üretim için kullanılan mazotta böyle bir şey söz konusu değil. Bu çok büyük bir handikap" dedi.

Büyük esnaf küçüğü bitirdi

Muğla Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı İhsan Özgen: "Muğla'ya son yıllarda açılan büyük alışveriş mağazaları küçük esnafı yok etti. Büyük alışveriş mağazaları Muğla'da şube açınca küçük esnaf yok oldu. Maalesef bizim yerel yöneticilerimiz bu alışveriş mağazalarına engel olamadı. Aslında yok olmayı küçük esnafımız kendisi de istedi. Biz oda olarak büyük alışveriş mağazaları açılmadan önce Esnaf ve Sanatkarlar A.Ş adı altında kendi alışveriş merkezimizi kurarak örgütlenmek istedik. Ancak hiçbir esnaf arkadaşımız bize ortak olmadı. Bu şirkete ortak olmuş olsalardı bu sorun ortadan kalkardı. Ama bu saatten sonra bu sorun çözülmez."

Yılda 300 bin ton süt üretimi

Muğla Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Yusuf Kayacık: "Muğla'da sokak kedi köpeklerinin bakımı ve kısırlaştırılması çalışmaları yetersiz. İlimizdeki belediyelerin çoğunda köpek barınağı yok. Köpeklerin kısırlaştırılarak tekrar sokağa bırakılması gerek. İlimizden yılda 300 bin ton süt üretimi gerçekleştiriyoruz. Sadece 10 bin tonu Muğla'daki mandıralarda işleniyor. Muğla'ya süt fabrikası kurulması gerek ve kendi markamızı ortaya çıkarmamız gerekiyor. Ayrıca ilimizde SİT sorunu var. Bence ayakta kalacak binalar tespit edilerek SİT kapsamına alınmalı ve restorasyonu yapılarak kültür turizmine açılması gerek. Her evi SİT alanına almak saçmalık. Enkaz evleri korumak SİT değil. Muğla'da iki tane evimiz var kültür turizmi yapıyoruz. Bu tür evlerimizi arttıralım. Saydığım sorunlar çözülürse Muğla'daki gençlerimizi de istihdam alanı sağlamış oluruz."

Turlar düzenlensin

Muğla Genç İşadamları Derneği Başkanı (MUGİAD) Ömer Öcal: "Muğla'nın tarihi evleri ünlü. Sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya gelerek günlük turlar düzenlenebilir. Gelen turistleri Karabağlar Yaylası, Belen Kahvesi, ve ören yerlerimizi gezdirebiliriz. Muğla halkı her konuda olduğu gibi bu konuda da duyarsız. Bunları yapabilirsek Muğla ve ekonomisi için iyi olacağına inanıyorum."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!