Tüccar inciri iyi işlemiyor

Güncelleme Tarihi:

Tüccar inciri iyi işlemiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2009 00:00

Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya birincisi olduğu kuru incirde aflatoksini önleyip kaliteyi artırma mücadelesi veren ihracatçılar üreticiyi eğitirken, tüccarı da düzgün çalışmaya çağırdı.

Haberin Devamı

EGE Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Menaşe Gabay, “Maalesef tüccarımız inciri üstün körü işliyor. Biz tüccardan gelen malı defalarca elden geçiriyoruz” dedi. Gabay, Aydın Ticaret Borsası işbirliğiyle düzenlenen “İncirde Üretim ve  İhracat Sorunları-Çözümleri” konulu toplantıda sıkıntıları dile getirdi, kalitenin ihracattaki önemini anlattı. En kaliteli ve temiz inciri satabilmelerinin, kendileri için en önemli unsur olduğunu ifade eden Gabay, şunları söyledi:

İran fıstığı yasaklandı

“İncir sorununu her bölgeye yayarak çözüm arıyoruz. Tarım Bakanlığı da bize bu konuda çok büyük destek veriyor. İki yıldır incirin bulunduğu kötü durumu bilerek, incirimizi daha görkemli hale getirmeye çalışıyoruz. Artık iş vahim bir duruma geldi. İnciri herkes seviyor ve bunun daha iyi yerlere gelmesi için elimizden geleni yapacağız. Ancak, maalesef tüccarımız inciri üstün körü işliyor. Biz tüccardan gelen malı defalarca elden geçiriyoruz. Bazı tüccarlarımız işin ciddiyetini hala anlamış değil. Bundan 6 yıl önce AB ülkelerinin İran fıstığının ihracatını durdurduğunu unutmayalım”şeklinde ifade etti.

Gabay: Kökten çözüm gerekli

Haberin Devamı

İncirin alternatifi birçok kuru meyve bulunduğuna işaret edene Gabay, son yıllarda aflatoksini önlemek adına yaptıkları birçok çalışma olmasına rağmen, bu sorunu da kökten çözüme kavuşturamadıklarını söyledi. Gabay, incirin AB ülkelerinde kabul görmemesinin en çok üreticiye zarar  verdiğini anlattı.

NE YAPILMALI

Üretici depoları sezon öncesi  temizlenip çamaşır suyu ve türevleriyle dezenfekte edilmeli.
Yarık, oyuk gibi yerler tamir edilmeli, pencerelere tel takılmalı.
Böcek, sinek gibi zararlıların girişini önleyici tüm tedbirler alınmalı.
Duvarlar her yıl kireçle badana edilmeli.
Hurda incirler ayrı bir yerde depolanmalı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!