Trabzonlu kadınlar, karar almada İzmirliler'den önde

Güncelleme Tarihi:

Trabzonlu kadınlar, karar almada İzmirlilerden önde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2007 00:00

BUGÜN Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Tamer Taşkın ve Yönetim Kurulu Koordinatörü Özlem Değirmencioğlu ile birlikteyiz. Çok ilgimi çeken Lider Kadın Yetiştirme Projesi’ni konuşurken bakın ne ilginç konular çıktı.

ÆLider Kadın Yetiştirme Projesi nasıl ortaya çıktı?

Æ Tamer Taşkın: Türkiye’de kadınların iş hayatında daha çok yer almalarını hedefleyen, bunun yanısıra siyaset ve sosyal hayatta da rolünü artırmaya yönelik Avrupa Birliği fonlarından faydalanacağımız bir proje. Bunu benim sağ kolum, danışmanım Özlem Değirmencioğlu projelendirdi.

ÆNasıl işleyecek bu program?

Æ TT: Bu projede 40 bayan seçilip belli eğitimler alacak. Mesela kadın muhtarlar, girişimci veya yöneticiler, kadın derneği değil ama STK yöneticisi kadınları ortak bir platformda buluşturacağız.

Æ Özlem Değirmencioğlu : Liderlik, takım çalışması, iletişim, medyayla ilişkiler, sürdürülebilir kalkınma gibi kadının kişisel gelişimine, liderlik rolü oynayabilmesi için onu biraz daha donanımlı kılmaya yönelik aktiviteler düşünüyoruz.

ÆKadınların sanayide durumu nedir?

Æ TT: Genç Sanayiciler Birliğimizin yüzde 65’i bayan. Yani Türkiye’deki fabrikaların çoğunda gelecekte bayan yönetici göreceğiz. Bugün Eczacıbaşı, Sabancı, Alarko gibi bir çok lider işletmenin, İzmir’de de Yaşar Holding, Jantaş gibi firmaların başına bayanlar geçti demek ki bu dönüşüm yaşanıyor.

Æİzmir en modern, gelişmiş şehir kabul ediliyor, ama sanki kadınlarımız olması gerektiği kadar iş hayatının ya da yönetimlerin içinde değil gibi..

Æ ÖD: Değil ve çok ilginçtir yapılan bir araştırmaya göre Trabzonlu kadınlar karar alma konusunda İzmirli kadınlardan öndeymiş.

ÆSebebi ne olabilir sizce?

Æ ÖD: Oradaki Rus kadınlardan dolayı Trabzonlu kadınların aileleri ve hayatları ile ilgili biraz daha kararlı davranmalarıymış. Ama şu da var ki, İzmir’de hayat biraz daha rahat. Akdeniz ikliminden kaynaklanabilir belki, hatta yazın yarı siesta, yarı çalışma gibi geçiyor. Maalesef çok büyük hırslar ve hedefler yok zaten bunların oluşmaya başladığı noktada gelişim başlıyor.

Erkekler eğitilmeli

Æ Özlem Hanım sizce toplum olarak bu bakışı değiştirebilmemiz mümkün mü?

Æ Bu pek basit bir konu değil çünkü içerisinde gelenek, görenekler ve erkeklerin bakış açısı var. Benim öyle bir teorim var. Bence kadınların değil önce erkeklerin eğitilmesi gerekir.

Æ Çok doğru...

Æ Ben bunu bazı toplantılarımızda söyleyince erkek üyelerimiz, "Özlem Hanım, erkekler demeyin bari toplum deyin" diyorlar. Bu da ayrı bir proje konusu.

Kadını sadece vitrin yaparsanız kadın da gelişmez toplum da

Æ Kadınların siyasetteki durumları ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

Æ ÖD: Türkiye’de şu an meclisteki kadın sayısı yüzde 4.3’den yüzde 9.2’ye çıktı. Avrupa’daki ortalaması ise yüzde 21.3. Bence esas konu meclisteki kadın sayısı, kadının temeldeki ve çeşitli yerlerdeki rolünü artırmadıktan sonra bir şey ifade etmez. Dolayısıyla iş, ’şu kadar kadın milletvekili var’ diyerek sadece vitrine dönmemeli. Sadece görüntüyü tamamlaması açısından gördüğünüzde kadın gelişemiyor. Siyasette rol alması kadının veya üst düzey noktaya gelmesi çok önemli.

Kadın yöneticilerim benden daha başarılı

Æ İş hayatında kadınla erkeği karşılaştırsak?

Æ TT: Benim gözlemim, kadınların işlerine çok sadık oldukları. Erkek daha sık iş değiştiriyor, ama kadın kolay kolay bırakmıyor, maceraya daha az atılıyor. Benim fabrikamdaki bütün müdürler kadın ve hepsi dil bilen, kendine güvenen, bakımlı. Artık yurt dışına onlar gidiyor ve benden daha iyisini başarıyor.

Kadının çok okumuşu cadı

erkeğinki ise kadı olur


ÆHırslı kadınlar toplumumuzda kabul görmüyor. Oysa erkeğin hırslısı azimli, başarılı olarak kabul ediliyor.

Æ ÖD: Bizim toplumumuzda ’Kadının çok okumuşu cadı erkeğin çok okumuşu kadı olur’ denir. Annem bile beni masa başından böyle diyerek kaldırırdı. Çok okumuş çok gelişmiş kadınlar agresif olarak görülür ama bu doğru değil.

Æ TT: Ya, bak atalarımız ne güzel söylemiş..(Gülüşmeler) Şaka bir yana İzmir’de kariyer olanakları da limitli.

Æ ÖD: Tabii cinsiyet eşitsizliği de giderilmeli. Avrupa’daki erkekler kadını iş insanı olarak görüyor. Bu kültüre ulaşmak çok önemli.

ÆKariyer için kadınlar daha çok zorlanıyor değil mi?

Æ ÖD: Bizde bir kadın erkekten iki kat fazla çalışarak ancak bir erkeğin kendini gösterebildiği noktaya gelebiliyor. Erkek çok daha azını yaparak kariyer sahibi oluyor ve işin kötüsü bu yine bizim sorunumuz, yine kadınların aşması gereken bir sorun.

Emekli hanımlar zeytincilik yapmak istiyor

ÆÇuvaldızı kendimize batırırsak, biz kadınlar da mecbur kalmadıkça çalışmamayı mı seçiyoruz acaba?

Æ ÖD: Olabilir. Türkiye’de çalışabilir dört kadından sadece biri çalışıyor. Bu çok çarpıcı ki bunun içinde ev işçisi de var. Şu anda kadınlar en çok ev işçisi olarak, temizlik, çocuk, hasta bakımı gibi konularda çalışıyor. Bu kayıt dışı çalışma demek.

ÆBelki sizin eğitim programınız kadınları çalışma hayatına teşvik eder?

Æ Etti bile. Mesela dün bir hanım aradı, hatta eski bir valinin akrabasıymış ’Ben emekliyim, programı duydum, zeytincilik konusunda girişimde bulunmak istiyorum, ben de katılabilir miyim’ diye sordu. Bu çok hoşuma gitti. Biz yöneticileri hedefliyoruz ama kadın girişimciliğine de katkı sağlayacağız.

EXPO’da az kadın var?

ÆMesela EXPO için gidilen son toplantıda Hürriyet Yazarı Gila Benmayor ’İzmir ekibinde neden yeterli kadın yok’ diyordu. Hürriyet Ege Temsilcimiz Hakan Tartan da geçen hafta aynı soruyu sormuştu.

Æ TT: Çok doğru. Bence de hem güzel, hem de yabancı diller bilen başarılı kadınlarımız var. Daha önce Fas, Portekiz gibi ülkelerin sunumlarını kadınlar yapmıştı. Bizde de böyle olabilirdi.

ÆBaşarılı işkadınlarımız da var. Onlar neden dahil edilmiyor?

Æ ÖD: Bence İzmir’in kadınları güzel ve bakımlı oldukları için onları vitrin olarak görme eğilimi daha fazla. Bunun değişmesi çok zor. Burada iş hayatında ya da herhangi ortama yine kadın olarak giriyorsunuz ya da hiç alınmıyorsunuz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!