Güncelleme Tarihi:
Laboratuvar sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Dilek Türker: "Ticaret Borsası bünyesinde 1 milyon liraya kurulan toprak analiz laboratuvarının son teknolojiyle donatıldı" dedi.
Toprak analizinin uzun süren bir işlem olmadığını belirten Türker, "Çiftçimiz tarafından getirilen toprak, numune kayıt birimi tarafından alınıyor. Sonra örnek hazırlama ünitesine getiriliyor. Burada toprağın ıslak veya kuru olmasına bakılıyor, normalde kuru olması gerekiyor. Islaksa kurutuluyor, ondan sonra analize alınıyor. Örnek hazırlama ünitesinde toprağı iyice dövülüyor çünkü iyice toz haline gelmesi lazım" diye konuştu.
Türker, daha sonra hazır olan numuneler ICP odasına yönlendirildiğini anlatarak, "Analiz sonucu çiftçiye, ekecekleri ürün ve kullanacakları gübre miktarı belirtiliyor. Fazla gübre kullanılarak fazla ürün almak doğru bir düşünce değil. Ancak doğru oranda ve zamanda gübre kullanılarak fazla ürün hasat edilebilir" dedi.
Laboratuvar görevlilerinden Ziraat Mühendisi Buket Sağdıç da toprak analizinin yararlarını gösterebilmek amacıyla bir üreticinin serasında uygulama yaptıklarını anlattı.
Uygulamanın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından da kontrol edildiğini söyleyen Sağdıç, şöyle devam etti:
"Ayşebacı Mahallesi'nde bir serayı ele aldık. Burada toprak analizi yaptık ve domates yetiştirmeye başladık. Öncelikle toprak ve su analizleri yapıldı seraya uygun mu diye. Analiz sonrası bir gübreleme programı oluşturduk. Daha sonra düzenli olarak 3 ay boyunca her hafta gidip hem domates fidesini inceledik hem de üreticiye gübreyi ne miktarda vereceğini belirttik. Fide üreticisi firmadan bir fideden en çok kaç kilogram ürün alınabileceğini sorduk. Onun verdiği cevap 5 kilogramdı. Bizim hedefimiz ise 7 kilogram alabilmek. Çiftçimiz ile görüştüğümüzde toplamda 3,5 ton ürün alabildiğini söyledi. Bu analizlerden sonra ise pazara götürdüğü her ürünü bizim için tarttı. Önemli olan az gübreyi doğru zamanda toprağa yedirebilmek. Geçen sene aynı çiftçi bu yıl attığının 5 katı daha fazla zirai gübre toprağa atmış. Şu an son izlenimlerde seradan 7 tona yakın ürünü alacağız. Bu analiz sadece sebze ürünleri için değil, fidancılık, meyve bahçeleri olan vatandaşlar için de yararlı."
Yine laboratuvarda görev yapan Yüksek Kimyager Nail Deniz ise toprak analizi yapan ICP cihazının çalışma sistemine ilişkin bilgi verdi.
Cihazın aynı anda birden fazla metalin ayrımını yapabildiğini ve 160 numuneyi analiz edebildiğini ifade ederek, "Numuneleri yerleştiriyoruz, otomatik olarak tek tek analiz edip bilgisayara aktarıyor. Hassasiyeti çok üst seviyelerde bir cihaz. Gramın milyarda birine kadar inceleme yapabiliyor. Şu an cihazımız en son çıkan teknoloji. Daha yenisi ve iyisi yok. Türkiye'de birkaç laboratuvarda var. Onun için doğruluğu, kesinliği güvenilir bir cihaz" diye konuştu.
Balıkesir'de geçen yıl temmuz ayında faaliyete başlayan ve hizmet bedeli 30 lira olan laboratuvarda 600'e yakın toprak analizi yapıldığı ve üreticilerden hep olumlu dönüşler alındığı belirtildi.