Tıp dünyası

Güncelleme Tarihi:

Tıp dünyası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2001 00:00

Hazırlayan Nesrin COŞKUN
Haberin Devamı

Sahte memur darbesi

ALACAKLARINI tahsil edemeyip, borçlarının altında ezilen Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yaklaşık 5 ay önce göreve gelen yeni yönetim, ekonomisi güçlü bir kurum yaratabilmek çabasında. Bunun için de önce alacakların peşine düşüldü ve orntaya ilginç bir tablo çıktı. Alacaklı kurumlarla yazışmalarda faturaların ödenip, para dönmesini bekleyen yönetim, ‘‘Kurumumuzda bu isimle çalışan kişi yok’’ yanıtlarıyla çarpıldı.

HAASTANE yönetimi geri dönen yaklaşık 110 faturanın üstüne bir bardak su içmek zorunda kaldı. İyi niyetli hizmetin faturasını hep hastanenin ödediğini belirten Dekan Prof. Dr. Ata Erdener, sahtekárlığı faturaların iade edilmesiyle farkettiklerini söyledi. Aralarında Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün sevk kağıdıyla ve öğretmen kimliğiyle gelen bile bulunduğunu kaydeden Erdener, ‘‘Hepsi poliklinik hizmeti almış. Bu yüzden faturalar çok yüklü değil. Ama artık fotoğraflı sağlık karnesi göstermeyeni sadece sevk kağıdıyla kabul etmeyeceğiz. Böyle bir önlem sanırım sahtekárlığa geçit vermeyecek’’ dedi.

ÖTE yandan sahte devlet memurlarının kurumlara ait sevk kağıtlarını yine kurumun mührünü kullanarak nasıl ele geçirip düzenledikleri konusu bence çok önemli. Herhalde, ‘‘Bizde böyle biri çalışmıyor’’ yanıtını gönderen kurumların yöneticileri üzerlerine düşen görevi yapmaya başlamışlardır.

...Ve ihale derdi bitti

HASTANE yönetimlerinin en sıkıntılı işlerinden biri yemek, temizlik gibi hizmet alım ihaleleridir. Yönetimler çoğunlukla birilerini kayırmakla, devleti zarara uğratmakla suçlanır. Hemen her ihaleyle ilgili yanık kokusu ihbarları yapılır. Yani hiçbir ihale sıkıntısız, stressiz geçmez. Basın davet edilir, ihalelerin şeffaflığı ortaya konulur. Devlet İhale Kanunu'ndan yakınılır, ama sorunlar hep sürer gider.

BU yükten kurtuluş olmadığı sanılırken, SSK Genel Müdürlüğü'nün bir kararı hastane yöneticilerini rahatlattı. Artık SSK hastanelerinde komisyonlar ihaleleri hazırlayacak, gerçekleştirecek, en yüksek indirim yapan, ya da en düşük fiyat veren ilk üç firmanın isimleri ve dosyalarını Ankara'ya gönderecek. Üst yönetim tercihini belirleyip onaylayacak. İşte bu yüzden SSK hastanelerinin yöneticileri pek keyifli.

Bağış isyanı

İZMİR'de 72 yaşındaki memur emeklisi Hayriye Gönül, sağlıkta zorunlu bağışa isyan etti. Atakent'teki 50 metrekarelik bir oda, bir salon evini torununun üzerine yapmak için Tapu Müdülüğü'nden istenen sağlık raporunu almak üzere Karşıyaka Bostanlı Sağlık Ocağı'na gittiğini belirten Gönül, ‘‘20 milyon lira vermezsem, raporu alamayacağımı söylediler. Cebimdeki bütün parayı saydım. Bu soygunculuktan başka bir şey değil. Makbuzların hepsi birer milyon üzerinden kesilmiş. Ama sizi 20 milyon lira ödemeye mecbur bırakıyorlar. Güçleri dar gelirliye yetiyor’’ diye yakındı. Fotoğraf: DHA- Eda BERKBAYRAK- İZMİR

Okuyun, çocuklarınıza isim koyarken düşünün

Hacı Sırkıntı, Yağmur Sağnak, Bora Sağnak, Faruk Artık, Nazım Enginar, Tüccar Aslan, Keklik Aslan, Arı Balcı, Petek Balcı, Kaymak Bal, Avukat Güven Kurtul, Cemal Mordalga, Muhterem Öğretmen, Musa Pastırma,

Otopsi iştah kesiyor

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Adli Tıp Anabilim Dalı'nda staj yapan 265 öğrenci arasında gerçekleştirilen, ‘‘Tıp Fakültesi öğrencilerinin otopsiye yaklaşımları’’ konulu araştırmada ilginç sonuçlar çıktı. Her 4 öğrenciden biri, katıldıkları ilk otopsiden sonra birkaç hafta iştahsızlık çekip, yemek yiyemediklerini bildirdi.

ADLİ Tıp Anabilim Dalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Hamit Hancı ile Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Aliye Mandıracıoğlu'nun öncülük ettiği araştırmada, otopsiye ilk katıldıklarında öğrencilerin yüzde 10'unun korku, yüzde 45'inin sıkıntı, yüzde 18'inin şaşkınlık, yüzde 28'inin heyecan, yüzde 19'unun iğrenme şeklinde tepki gösterdikleri ortaya çıktı. Tepki göstermeyenlerin oranı yüzde 3'te kaldı. Öğrencilerde otopside ortaya çıkan fiziksel yakınmalar yüzde 32'sinde bulantı, yüzde 4'ünde baş dönmesi, yüzde 1'inde bayılma, yüzde 5'inde nefes alma güçlüğü. Yüzde 31'i ise etkilenmedi. İlk otopsi katılımından sonraki yakınmalar ise; birkaç hafta boyunca öğrencilerin yüzde 27'inde iştah kaybı, yüzde 6'ında uyku sorunu, yüzde 8'inde dikkat toplayamama görüldü. Yüzde 41'nin yakınması olmadı. ‘‘Hekimlik zor meslek’’ diye boşuna söylememişler.

Eski Türk hekimlerinden kalp yetmezliği tarifi

‘‘... Hafakan, yani yürek oynamak yürek za'iflığındandur; yürek zaiflığı ya hararet galip olmakdandur. Alameti susamak ve nabz ve nefes seri olmak ve göğüs ıssı olmak ve gussalanmak ve sovuk hava hoş gelmekdür...’’

Ünlü sözler

Hekimlerin özverisi, hastalara şifa verir

İbn-i Sina

Bilim ve sanat takdir edilmediği yerden göç eder.

İbn-i Sina

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!