Güncelleme Tarihi:
Hanımlar dikkat
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Üstün, Türkiye'de konusunda ilk olan, vaka örneklerinin yeraldığı ‘‘Mammografi Atlası’’ hazırladı. Başta radyologlar, ilgili hekimler ve doktor adaylarına yararlanacakları değerli bir kaynak sunan Üstün, tarama sonuçlarına dikkat çekti.
ÜSTÜN, Mammografi Ünitesi'nde yılda 2.200'ü yeni, yaklaşık 7.500 kadının tarandığını belirtirken, meme kanserinin risk grubunda olanlardan çok, risk faktörü bulunmayan kadınlarda görüldüğünü bildirdi. Ele gelmeyen meme hastalıkları yönünden taranan 600 kadının yüzde 34'üne kanser tanısı konulduğunu, bunların yüzde 67'sinin risk grubu dışındakilerden oluştuğunu kaydeden Üstün, ‘‘Bu tablo risk grubunda olsun, olmasın her kadının ayırım yapılmadan taramadan geçmesi gerektiğini ortaya koyuyor’’ dedi.
ÜSTÜN, periyodik taranan olguların 2001 sonuna kadar randevuları doldurduğunu vurgula-dı, ‘‘Bu uygulama gereği asıl yardımcı olacağımız çözülmesi ve tanı alması gereken yeni hasta alımı-nı azaltmak zorunda kalıyor ya da bu grup hastaya randevu veriyo-ruz. Bu yüzden tarama-lar üniversitede değil, ayrı merkezlerde yürütülmeli. Bu merkezlerde kaliteli filmler kullanılmalı ve değerlendiren radyolog çözüm gerektiren bir özellik gördüğünde, bu bayanların üniver-site mammografi ünitelerinde konsülte edilmesi ve çözümlenmesi gerekir’’ önerilerinde bulundu. ‘‘Ancak tarama görevi de üniversitelere düşüyor. Ama bize ücretli ya da resmi emekli hasta başvuruyor, ya diğerleri’’ diyen Üstün'ün kaygılarına katılmamak mümkün değil.
Kalp krizi geçirirken
GEÇEN hafta Acil Tıp Derneği üyelerine yöneltilen, ‘‘Yalnız başınıza kalp krizi geçirirseniz, kendi kendinize temel yaşam desteği uygulayabilir misiniz, kendinizi kurtarabilir misiniz’’ sorusundan söz etmiştim.
Dernek Genel Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu yanıtları şöyle sıraladı:
1- Öncelikle ilkyardım konusundaki ilk kuralı aklımıza getirelim: ‘‘Başkalarına ve daha fazla insana zarar vermeyelim.’’ Arabamızı kenara ve uygun bir yere yanaştırmalıyız. Ambulansa haber vermeliyiz. Cep telefonumuzla 112'yi arayarak yardım isteyebiliriz. Bir süre sonra gelecek profesyonel yardımla kurtulabiliriz. Cep telefonu, yeterli zaman, ya da gücümüz yoksa arabanın kornasına basarak dikkat çekmeye çalışırız, etraftan yardım gelmesini bekleriz.
2- ‘‘Kendi kendine temel yaşam desteği mümkün mü? Evet, ancak bazı şartlara bağlıdır. Hastada belirgin kardiyak arrest (kalp durması) olması ve kardiyak arrest durumunun bilinç kaybı olmadan önce saptanması gerekir. Bu durumda hasta kuvvetlice öksürebilirse intratorasik (göğüs kafesi içindeki) basıncı artırır ve böylece beyne giden kan akımı artar. Bu sayede bilinç açık kalır. Bu hareket kardiyak arresten sonra 10-15 saniye içinde uygulanabilirse faydası olabilir.
3- Şansınızı denemeye değer. Olay yerine profesyoneller gelene kadar zaman kazanabilir ve yaşam şansınızı artırabilirsiniz.
Rodoplu, soruların hepsine doğru yanıt veren çıkmadığını belirtti. Dileği ve dileğimiz, ‘‘Umarım kimse bunu denemek zorunda kalmaz.’’
İstifa eden yok
SAĞLIK Bakanı Osman Durmuş'un talimatıyla İl Sağlık Müdürlüğü'nde 1999 Ağustos'unda doktor müdür yardımcıları dağıtılmaya başlandı. Önce Başar Gürbüz, Hasan Pınar, Cumhur Erdal ve Mehmet Bayramer görevden alındı. Ancak, ‘‘Sayıları fazla’’ diye görevden alınan 4 yöneticinin yerine 5 doktor Eyüp Kölemen, Nusret Paksoy, Haluk Şener Özpolat, Eray Aybar ve Rüştü Yeşilyurt atandı. Ardından kısa aralıklarla Dr. Aydın Piyancı ile Dr. Lütfiye Coşkun, Dr. Cengiz Balaban ile Dr. İbrahim Padır da alındı. Piyancı, Coşkun ve Balaban da açtıkları davaları kazandı, Piyancı göreve döndü.
Yardımcı sayısı dönecekler hariç 14'e ulaştı. Sağlık Müdürü Dr. Gür Ustaoğlu, bu kadar yardım- cının fazla olduğunu savunuyor. Ustaoğlu, ekibini kurmak için geçenlerde yardımcılarının istifalarını istedi. İddia şu ki, dönecekler yüzünden 2 yeni yöneticinin görevden alınması söz konusuymuş. İstifa onları korumak içinmiş. Ustaoğlu, iddialara gülüp geçiyor, ‘‘Hele bir istifa etsinler, kimi koruyup kimi korumadığımı görürler’’ diyor. Şu ana kadar kimsenin istifa vermeyişine de Ustaoğlu espriyle yaklaşıyor; ‘‘O zaman ben istifa ederim...’’
HEKİMLERİN 1997 BİLDİRGESİ’NDEN
Temel sağlık hizmetlerine öncelik verilmesini, pratisyen hekimliğin özendirilmesini ve sağlık ocaklarının desteklenmesini istiyoruz.
‘‘Koruyucu sağlığa öncelik, pratisyen hekimin değerinin bilinmesi’’
CEM YILMAZ’DAN
Bu tüp bebek hatalı; hep gaz kaçırıyor
Adamın biri bir gün eczaneye sinek ilacı almaya gitmiş. Eczacı ona, ‘‘Sineğinizin nesi var acaba’’ demiş
Gençliğim acı veriyordu, ameliyatla aldırdım.
Son gülen sen olacaksın. Çünkü geç anlıyorsun...