Tıp dünyası

Güncelleme Tarihi:

Tıp dünyası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2000 00:00

Hazırlayan Nesrin COŞKUN
Haberin Devamı

Bir iyi, bir kötü haber

EĞİTİM hastaneleri, her yıl iki kez yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile çeşitli branşlarda ihtisas yapacak hekimler alıyor. Hangi hastanenin hangi kliniğine kaç asistan alınacağı da sınav kılavuzunda ilan ediliyor. Ama bu yılın ikinci TUS'unda ilk kez SSK hastaneleri için asistan kadrosu yeralmadı. Kliniklerin hizmet yükünün asistanların sırtında döndüğünü bilenler, bu gerçek karşısında kahroldu. Hem eğitim, hem hizmet aksayacaktı. İhtiyaç mı yok?, Bildirmeyi mi unuttular? Gerçekten SSK yönetimi kadro bildirmemiş. Çünkü Tepecik ve İzmir Eğitim hastanelerinde ihtisaslarını tamamlayan uzmanların atamaları bir türlü yapılmamış. Yani asistan kadroları uzmanlarca işgal edildiği için kağıt üzerinde ihtiyaç görünmemiş. Sınav oldu bitti. Şimdi uzman atamaları gerçekleştiğinde açılacak asistan kadroları için 2001 TUS'u beklenecek. Bu kötü haberdi.

İYİ haber ise Nisan TUS'unda başarılı olanların sonunda atanıyor olması. SSK Tepecik'e 38, İzmir'e 27, Doğumevi'ne de 14 asistan geliyor. Bu atamalar 4 ay sonra yapılsa da, sıkıntıları biraz hafifletecek.

ÖTE yandan, Eylül TUS'una asistan kadrosu bildirilmemesi konusunda ortaya atılan bir başka tez var. SSK'nın Tepecik ve İzmir Eğitim hastanelerinden birini hizmet hastanesine dönüştürmesi. İbrenin Tepecik'e doğru kaydığı bu tez şimdilik kapalı kapılar ardında konuşuluyor. Önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.

BU arada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un izinde. TTB'nin feryatlarına ve tepkilerine, hukuki girişimlerine karşın sınavsız şef atamada Durmuş'u aratmıyor. İzmir'deki SSK eğitim hastanelerine 10 şef atandı bile.

Isınmanın akılcı yolu

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin akademik yıl açılış kokteyli serin havada sıcak ortamda gerçekleşti. Soğuk yüzünden herkes içki kadehlerine sarılırken, Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ataman Güre, eşi Nakiye Hanım'la ısınmak için daha akılcı yol seçti. Güre çifti soluğu dans pistinde alıp kıvrak figürlerle hem ısındı, hem eğlendi, izleyenleri de kıskandırdı.

Ege Hemofili 6 yaşında

BAŞKANLIĞINI Prof. Dr. Güngör Nişli'nin, yardımcılığını Doç. Dr. Kaan Kavaklı'nın yaptığı Ege Hemofili Derneği 5 yılı geride bıraktı. Hastalara ve ailelerine sadece tıbbi tedavi değil sosyal destek vermeyi amaçlayan dernek yeni yaşında da bir dizi etkinliklerle hekim-hasta dayanışmasını güçlendirecek. Yılın ilk toplantısı 6 Ekim'de Ege Üniversitesi Hastanesi arkasındaki Otel Ege Sağlık'ta, saat 9.00-12.00'de. Hastaların konserlerinin de yer alacağı etkinlikte, gen tedavisindeki son gelişmeler aktarılacak.

Şefliğin yolu siyasetçiden geçer

SSK ve Devlet Eğitim hastanelerinde görevli hekimler sıkıntılı. Çünkü şef ve şef muavini atamalarına ilişkin yönetmelik değiştirildi. Yabancı dil sınavını ÖSYM yerine bakanlıkça yapılacak olması; ÖSYM tarafından yapılan merkezi yazılı bilim sınavının kaldırılması; Sözlünün bakanlıkça oluşturulacak jüri tarafından yapılacak olması hekim camiasında büyük kaygı yarattı. Bakan Durmuş'un TTB'nin Danıştay'da süren davalarına karşın yangından mal kaçırır gibi, profesör ve doçent ünvanlıları sınavsız atamasının ardından, açık kalan kadrolar için de yönetmelik değişikliğine gitmesi doktorları çileden çıkardı. Herkes siyasi kadrolaşmaya zemin hazırlandığında görüşbirliğinde.

BUNA tepki gösterenlerden biri de doktor milletvekillerinden Suat Çağlayan. Çağlayan, jüride meslek örgütü temsilcilerine yer verilmemesini, ‘‘Niyetleri bozuk’’, Danıştay'nın verdiği yürütmeyi durdurma kararının bakanlığın itirazıyla bozulmasını da, ‘‘İstedikleri gibi at koşturuyorlar’’ diye değerlendiriyor.

BU yönetmelik koşullarında şef ve şef muavini olmak isteyenlerin siyasetçi ve bürokratları seferber etmekten başka yol olmadığı söyleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!