Güncelleme Tarihi:
Bakanlığın şirket sürprizi
Sağlık Bakanlığı’nın otomasyon projesi hastane başhekimlerinin uykularını kaçırıyor.
SAĞLIK Bakanlığı'nın en önemli projesi, hastaneleri otomasyona, ayrıca birbirleriyle ve bakanlıkla bağlayacak on line sistemine kavuşturmak. En kaliteliyi, ucuza sağlamak için araştırma sürerken, sürpriz bir gelişme oldu. Sağlık Bakanlığı Bilişim Derneği, ‘‘S.B. Bilişim Elektronik Bilgi Sistemleri Turizm ve Sağlık İşletmesi Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’’ kurdu. Şirket, bakanlığa hizmet verecek. Tıpkı üniversite vakıflarının temizlik, inşaat, pazarlama gibi şirketlerinin kuruma hizmet satması modeli uygulanacak.
ŞİRKETİN kurucu ortakları ise S.B. Bilgi işlem Dairesi Başkanı Suat Duranay ile aynı dairede görevli Mahir Ülgü. Şirketin yüzde 97.5 hissesi derneğe, kalanı Duranay'a ait. Kuruluşu da Müsteşar Doç. Dr. Haluk Tokuçoğlu hastanelere duyurdu. Ve bakanlığın, internet sağlama görevini derneğe, derneğin de şirkete verdiği bildirildi. 750 hastaneye internet erişimi sözleşmesi gönderildi, altyapı için şirket hesabına 500'er dolar yatırılması istendi. Ya ödersin ya ödersin... kaydıyla.
BU sözleşmeden pek bir şey anlamayan çoğu başhekim, döner sermayeden, satın alma kararı olmadan, üstelik dolarla ödeme yapmanın mümkün olmadığını bile bile parayı yatırdı. Kaba bir hesapla 1 milyar sermayeli şirketin kasasına birkaç günde internet altyapısı referans ücreti adı altında 250 milyar lira girdi.
ŞİRKET Türk Telekom'la anlaştı. Bu anlaşma çerçevesinde gönderilen ikinci sözleşmede ise Türk Telekom santrallere uzaklıklarına göre hastanelerden ortalama 3'er milyar lira hat döşeme parası istiyor. Telekom için hastane başına 40 bin, şirketin de 60 bin dolar isteyeceği duyumu uyku kaçırtıyor. Tasarruf tedbirleri nedeniyle bilgisayar bile alınamadığını hatırlatanlar, ‘‘Bilgisayarım yok, internet olsa ne yazar?’’ diyor.
Sessiz sedasız
SAĞLIK Bakanlığı'nın her ne kadar adı açık açık yazılmayıp S.B. diye geçtiği Şirketi, otomasyon alanında ilk işini Atatürk Eğitim Hastanesi'nden aldı. ‘‘Her ihalemiz şeffaf olacak’’ diyen Başhekim Ali Gürbüz ihaleyi İzmir'de bu sektörde iş yapan tek firmaya bile duyurmamış. İki istanbul firması ve 4 ay önce kurulan bakanlık şirketinden teklif almış. Bundan önce EÜ Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kendini paravan, üniversite vakfı şirketi ÜNİ-PA'yı taşeron olarak kullanarak verdiği hizmeti bu kez bakanlık şirketi veriyor. Aylık 22.5 milyar liraya.
ŞİRKETİN arkasındaki güç büyük. İnsan ve teknik gücünü ise bilen yok. Bilinen hastaneyle sözleşmeden sonra personel ve teknik donanımı ÜNİ-PA'dan transfer ettiği. Bakanlık müfettişleri EÜ BAUM- ÜNİ-PA'nın paravan- taşeron ilişkisini saptamıştı. Galiba bu kez ÜNİ-PA Bakanlık şirketinin taşeronu.
Uzman sunucu
İL Sağlık Müdürlüğü'nün özellikle bakan, müsteşar katılımlı büyük etkinliklerinde vazgeçilmez bir sunucusu var. Akıcı Türkçesi, düzgün diksiyonu, yumuşak ses tonuyla törenleri ızdırap olmaktan kurtaran güzel sunucunun Dr. Çitim Dontlu olduğunu bilenlerse sadece meslektaşları. Dontlu, kısa bir süre önce Atatürk Eğitim Hastanesi'nde aile hekimliği uzmanlığını tamamladı. Uzm. Dr. Dontlu, her an tayin edilebilir. Sunuculukta da uzmanlığını kanıtlayan Dontlu'yu keşfedenler şimdi onu kaybetmekten korkuyor.
Bakan Durmuş yine galip
TÜRK Tabipler Birliği, yönetmeliği değiştirmek için onca zaman ve emek harcamış, 1997'de klinik şef ve yardımcılığı atamalarının ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek merkezi sınavla yapılmasını sağlamıştı. Ama yönetmelik 3 yıl dayandı. Sınavsız şef ve yardımcı atamalarıyla tepki toplayan Sağlık Bakanı Osman Durmuş, yönetmeliği değiştirdi. Çağdaş yönetmelik çöpe atıldı. Bakanlık merkezi sınav yetkisini ÖSYM'den aldı. Sözlü sınav da bakanlıkça oluşturulacak bir jüri tarafından yapılacak. Ancak jürinin nasıl oluşacağı yönetmelikte yok. Bu da hekimleri ‘‘Siyasi kadrolaşma’’ açısından kaygılandırıyor. ‘‘Bu kadrolara bilimsellikten uzak, partizanlık esas alınarak kişiler yerleştirilecek’’ diye yakınan hekimler, tabip odalarının da yeterli tepki koymadığını öne sürüyor.
İzmir’de TIPTEK günleri
İZMİR, Türkiye'de ilk kez düzenlenen TIPTEK 2000 kongresine ev sahipliği yapacak. 22-24 Eylül tarihleri arasında Kültürpark'ta gerçekleşecek ‘‘Tıpta Teknolojik Yenilikler ve Klinik Uyulamaları Kongresi’’, uzmandan pratisyene, sağlık personelinden ticari firma temsilcilerine kadar çok geniş bir kitleye hitap edecek. 10 panel, 12 konferans ve iki kursun gerçekleşeceği kongre kapsamında İZFAŞ tarafından Meditech 2000, Üçüncü Medikal Dental Optik ve Laboratuvar Malzemeleri Fuarı da yeralacak. Kongrenin ilk gününde, ‘‘Ülkemizde teknoloji arayışları, gereksinimleri ve yönlendirilmesinde izlenmesi gereken teknoloji politikaları neler olmalıdır’’, ‘‘Milenyumda koroner kalp hastalıklarının tanı ve tedavisinde teknolojik gelişmeler’’ konulu iki panel yapılacak. Kongre Başkanı Prof. Dr. Erkan Sevinç, ‘‘Ülkemizde ilk kez düzenlenen kongre, tıbbın hemen tüm branşlarını içine alıyor. Teknolojik yenilikler ve klinik uygulamalar tartışılacak’’ dedi.